Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες σε βάρος ιδιωτικών οίκων ευγηρίας που αναφέρουν ότι όσοι εργαζόμενοι γυρίζουν από άδεια δεν τους γίνεται μοριακό τεστ

Την κατάσταση που επικρατεί στις ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τη νέα εστία κοροναϊού σε οίκο ευγηρίας στο Μοσχάτο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, στις ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας για τον κοροναϊό.

«Δεν έχουν γίνει προληπτικά τεστ στο προσωπικό και τους περιθαλπόμενους, ούτε μια φορά. Διότι δεν αποζημιώνονται τα μοριακά τεστ από τον ΕΟΠΥΥ και οι ιδιοκτήτες των δομών δεν θέλουν να πληρώσουν».

Υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες σε βάρος ιδιωτικών οίκων ευγηρίας, σύμφωνα με τις οποίες «όσοι εργαζόμενοι γυρίζουν από άδεια δεν τους γίνεται μοριακό τεστ για τον κοροναϊό ή τους υποχρεώνουν με απειλή απόλυσης να το πληρώσουν από την τσέπη τους. Μάσκες και γάντια, οι εργαζόμενοι τα αγοράζουν μόνοι τους», λέει και προσθέτει ότι δεν δίνονται τα ρεπό στο προσωπικό ενώ είναι και υπο-αμοιβόμενο.

Σοβαρή δουλειά στις δημόσιες  δομές φροντίδας ηλικιωμένων

Η ΠΟΕΔΗΝ υπενθυμίζει ότι εν αντιθέσει με όσα συμβαίνουν στις ιδιωτικές δομές, στις δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων – παρά τις χρόνιες παθογένειες γίνεται ευθύς εξ αρχής σοβαρή προσπάθεια (τεστ σε όλο το προσωπικό και τροφίμους, απαγόρευση επισκεπτηρίου).

«Ως εκ τούτου να μη μας ξενίζουν τα πολλά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε ιδιωτικές μονάδες κοινωνικής φροντίδας. Στις αντίστοιχες του δημοσίου είχαμε μέχρι τώρα μια εργαζόμενη θετική στο Κέντρο Βρεφών ‘Μητέρα’, στη πρώτη φάση, που εντοπίστηκε αμέσως και απομονώθηκε χωρίς να υπάρξει διασπορά», σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

Ο κ. Γιαννάκος ζητά την παρέμβαση των Περιφερειών και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού και στις ιδιωτικές δομές και να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr