Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Πορτογαλίας έκαναν βουτιά 40% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους καθώς ο κοροναϊός στέρησε τη χώρα από τα έσοδα που φέρνουν οι ξένοι τουρίστες, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων για το ΑΕΠ

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Πορτογαλίας έκαναν βουτιά 40% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους καθώς ο κοροναϊός στέρησε τη χώρα από τα έσοδα που φέρνουν οι ξένοι τουρίστες, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκε σήμερα.

H Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΙΝΕ) της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε την προηγούμενη εκτίμησή της ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 16,3% σε σχέση με ένα έτος πριν και κατά 13,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Βουτιά 56% στις εξαγωγές υπηρεσιών

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, στις οποίες περιλαμβάνεται ο τουρισμός, μειώθηκαν κατά περίπου 40% σε σχέση με τα δεύτερο τρίμηνο του 2019, υποχωρώντας στα 13,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι εξαγωγές μόνο των υπηρεσιών, στις οποίες κυριαρχεί ο τουρισμός, έκαναν βουτιά 56% σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά περίπου 14% στα 28 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά σχεδόν 11% σε περίπου 9 δισ. ευρώ.

Βίαιη ανάσχεση της πορτογαλικής οικονομίας

«Επρόκειτο για μία βίαιη ανάσχεση της πορτογαλικής οικονομίας και εξακολουθούμε (να βλέπουμε) μόνο την κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Αν και η τουριστική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία της ΙΝΕ, η έξαρση του κοροναϊού συνέχισε να πλήττει τον κλάδο, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κράτησαν μακριά τους επισκέπτες από τη Βρετανία -που είναι η μεγαλύτερη αγορά της Πορτογαλίας- έως αργά τον Αύγουστο.

Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Πορτογαλία τον Ιούλιο ήταν μειωμένος κατά 83% σε σχέση με ένα έτος πριν, σε περίπου 305.800, ενώ η πτώση τον Ιούνιο ανήλθε στο 96%.

Το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία αυξήθηκε στο 8,1% από 7,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΙΝΕ. «Πρέπει να βγάλουμε τη χώρα από την οικονομική ύφεση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

«Θα αντιδράσουμε σε αυτή την κρίση με την ίδια αποφασιστικότητα που αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη» το 2010-13, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr