Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για την ιταλική οικονομία, που το β’ τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 17,7% σε ετήσια βάση, με την εμπορική ένωση Confcommercio να κάνει λόγο για πρωτοφανή πτώση του τζίρου, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Προβλέπει δε επιστροφή στο περσινό επίπεδο σε πέντε χρόνια.

Μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ

Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν στο δεύτερο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με νέα επεξεργασία των στοιχείων του ιταλικού ινστιτούτου στατιστικής Istat, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 12,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 17,7% σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1995 μέχρι σήμερα.

Οι αριθμοί δε είναι χειρότεροι από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις στα τέλη Ιουλίου, οι οποίες προέβλεπαν 12,4% πτώση και 17,3% σε ετήσια βάση.

Το Γραφείο Στατιστικής ανέφερε ότι η ισχυρή πτώση ήταν αποτέλεσμα των «οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής έκτακτης ανάγκης και των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση».

Επιπροσθέτως με τις χαμηλές καταναλωτικές δαπάνες, το Γραφείο Στατιστικής τόνισε ότι η ιταλική οικονομία επλήγη και από τη μεγάλη πτώση των εξαγωγών, με όλους τους σημαντικούς τομείς της παραγωγής να δέχονται χτύπημα. Η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση 20,2%.

Φρένο στην κατανάλωση

Πρωτοφανή πτώση του καταναλωτικού τζίρου εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, προβλέπει η ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio.

Πανιταλικά, προβλέπεται ότι η μείωση θα αγγίξει τα 116 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά μέσο όρο, ο κάθε πολίτης θα ξοδέψει 1.900 ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2019.

Σύμφωνα με την Confcommercio, «για να επιστρέψουμε στο περσινό επίπεδο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστο πέντε χρόνια». Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η εκτίμηση ότι το 57% της πτώσης της κατανάλωσης καταγράφεται στις οκτώ βόρειες περιφέρειες, οι οποίες θεωρούνταν ανέκαθεν «η οικονομική ατμομηχανή της Ιταλίας».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr