Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
CNNTürk : Το Βερολίνο πίσω από τη μεσολάβηση Τραμπ σε Μητσοτάκη και Ερντογάν

CNNTürk : Το Βερολίνο πίσω από τη μεσολάβηση Τραμπ σε Μητσοτάκη και Ερντογάν

Το Βερολίνο φαίνεται να βρίσκεται και πάλι πίσω από τη νέα… διαμεσολάβηση Τραμπ σε Αθήνα και Αγκυρα, προκειμένου να ρίξουν τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Βερολίνο φαίνεται να βρίσκεται και πάλι πίσω από τη νέα… διαμεσολάβηση Τραμπ σε Αθήνα και Αγκυρα, προκειμένου να ρίξουν τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χωρίς πρόταση…

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου CNNTürk, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά μόνο ζήτησε από τον τούρκο πρόεδρο να στηρίξει τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία του Βερολίνου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε Μητσοτάκη και Ερντογάν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατόπιν παρότρυνσης της Γερμανίας να επικοινωνήσει και με τις δύο πλευρές, ζητώντας τους ως ΗΠΑ να στηρίξουν – και δη ο τούρκος πρόεδρος – την πρωτοβουλία του Βερολίνου.

Για τον λόγο αυτόν ενδεχομένως προγραμματίστηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα Μέρκελ – Ερντογάν, προκειμένου να πειστεί ο τούρκος πρόεδρος να προβεί σε slow down στην Ανατολική Μεσόγειο και να δεχτεί τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες της τουρκικής πλευράς, η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη προς το παρόν να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία διαμεσολάβησης του Βερολίνου.

Το «Ναι» και το «Οχι» της Αγκυρας

H Aγκυρα εμφανίζεται μετά και την πρωτοβουλία του Χάικο Μάας να λέει «Ναι» σε διάλογο με την Ελλάδα αλλά «Οχι» με τον όρο της Αθήνας, δηλαδή την απόσυρση των τουρκικών πλοίων από τη Μεσόγειο.

«Ναι μεν να συζητήσουμε, αλλά οι έρευνες να συνεχίζονται». Αυτό γίνεται ξεκάθαρο όσο περνούν οι ώρες και αποκρυπτογραφούνται οι δηλώσεις της Αγκυρας.

Αυτό είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχθές και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ χθες.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο ανά πάσα στιγμή, αλλά οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθούν», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Η Αγκυρα πιέζει τώρα την Αθήνα να δεχτεί τους δικούς της όρους για διάλογο. Το υπονόησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

«Δεν γίνεται», του είπε, «να βάζετε σε εμάς όρους κι όχι στην Αθήνα».

Θέμα γοήτρου

Ωστόσο, είναι και θέμα γοήτρου τώρα πια για την Αγκυρα.

Εχει εκτεθεί τόσο πολύ με όλον τον στόλο της αναπτυγμένο στη Μεσόγειο, που δεν μπορεί να κάνει πίσω, να δείξει ότι αποσύρει πλοία. Θα φαινόταν ως υποχώρηση και ήττα.

Το μόνο που ίσως η Αγκυρα μπορεί να κάνει είναι να αφήσει τον χρόνο να λειτουργήσει λίγο μέχρι να αποφορτιστεί το κλίμα και στις δύο χώρες.

Να αφήσει τις μέρες να περάσουν και με μία δικαιολογία, ανεφοδιασμού, συντήρησης κλπ. να στείλει το Ορούτς Ρέις σε λιμάνι πίσω στην Τουρκία, «πουλώντας» το – ενδεχομένως – ως κίνηση καλής θέλησης και αποφορτίζοντας έτσι λίγο την κατάσταση.

Οπως το έχει κάνει και στο παρελθόν με τα γεωτρύπανά της γύρω από την Κύπρο.

Πηγή: sigmalive.com

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024