Για άνοιγμα των σχολείων σε δύο φάσεις μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, λίγες μόλις ημέρες πριν την οριστική απόφαση για την ημερομηνία που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

Για άνοιγμα των σχολείων σε δύο φάσεις μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, λίγες μόλις ημέρες πριν την οριστική απόφαση για την ημερομηνία που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μαγιορκίνης, είπε πως για παράδειγμα «τα δημοτικά θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και τα Γυμνάσια και Λύκεια αργότερα».

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως το άνοιγμα τω σχολείων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες.

Αναφορικά με τον αριθμό των παιδιών που πρέπει να υπάρχει σε κάθε τάξη, ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ασφαλής αριθμός. «Το ιδανικό θα ήταν να βάζαμε και πέντε παιδιά σε μια τάξη» είπε και συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να λειτουργήσουμε πάντα με τα δεδομένα που έχουμε».

Ακόμα, τόνισε πως «αν ο ιός μπει σε μια τάξη με 15 παιδιά και δεν φοράνε μάσκες θα εξαπλωθεί και στα 15 παιδιά ή ακόμα και στα 12 ή και στα 10».

Μόσιαλος: Λιγότεροι μαθητές στις τάξεις

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων μίλησε και ο καθηγητής της πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου LSE και σύμβουλος της κυβέρνησης για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πρέπει να είναι «μικρότερος ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις». Παράλληλα, εξήγησε πως τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται για όλους τους χώρους, πρέπει να ισχύουν και για τις σχολικές αίθουσες.

Το πρόβλημα των λίγων σχολικών αιθουσών μπορεί να λυθεί με την ενοικίαση χώρων από τους ΟΤΑ, όπως πρότεινε, ενώ ζήτησε να «δούμε τα διεθνή πρότυπα».

«Ας εξετάσουμε πώς μπορεί να εκκινήσει η χρονιά με ένα άλλο πλάνο» τόνισε και εν συνεχεία αναφέρθηκε στις μικρές πιθανότητες που έχουν τα παιδιά να ασθενήσουν βαριά. Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν έχει επιβεβαιωθεί πως οι ανήλικοι δεν μεταδίδουν τον ιό ή έχουν μικρότερο ιικό φορτίο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr