Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Καμπανάκι με τον ιό που «σιγοβράζει» – Το αρνητικό ρεκόρ και οι φόβοι για πολλαπλασιασμό κρουσμάτων

Κοροναϊός: Καμπανάκι με τον ιό που «σιγοβράζει» – Το αρνητικό ρεκόρ και οι φόβοι για πολλαπλασιασμό κρουσμάτων

Νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κοροναϊού καταγράφηκε στη χώρα μας, καθώς χτες Τετάρτη 26 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 293 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 103 εντοπίζονται στην Αττική.

Νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κοροναϊού καταγράφηκε στη χώρα μας, καθώς χτες Τετάρτη 26 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 293 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 103 εντοπίζονται στην Αττική.

Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμα έξι ασθενείς, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον σε 33.

Πρόκειται μέχρι στιγμής για το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ που έχει σημειωθεί στη χώρα μας, το οποίο βέβαια μπορεί να εκτοξευτεί στα ύψη το φθινόπωρο, αν δεν τηρήσουμε τώρα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι νέοι πλέον οδηγούν τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, ενώ η εφαρμογή καινούργιων μέτρων καιροφυλαχτεί.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί δεν σταματούν να υπενθυμίζουν πως οι νέοι κινδυνεύουν να μεταδόσουν τον ιό στις ευπαθείς ομάδες αν δεν προσέξουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, όπου μακραίνει συνεχώς η λίστα των νεκρών από κοροναϊός.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νεκροί έχουν φτάσει τους δέκα, καθώς χτες κατέληξε ένας 80χρονος.

Πάντως η υπέρβαση του ορίου των 300 κρουσμάτων δημιουργεί και άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, υπάρχει σχεδιασμός το άνοιγμα των σχολείων να γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως είχε πει χαρακτηριστικά πριν λίγες μέρες ο Αθανάσιος Τσακρής: «Αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε».

Οι νέοι «οδηγούν» την πανδημία

Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στα χέρια των επιστημόνων δείχνουν ότι οι νέοι μεταξύ 20 και 30 ετών σέρνουν το «άρμα» του κοροναϊού.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Σύψας στον ΑΝΤ1, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων καθώς ο μέρος όρος των νοσούντων έχει πέσει στα 35 με 36 έτη. «Δυστυχώς οι νέοι μεταξύ 20 και 30 δεν πείστηκαν να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας συνέστησε στους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να φοράνε με ευλάβεια τη μάσκα παντού για επτά μέρες και να αποφεύγουν ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΜEGA,  μόνο τον Αύγουστο, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν ήταν κατά μέσο όρο 36 χρονών, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως στη Μύκονο, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 23 χρόνια.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των τελευταίων επτά ημερών: 448 κρούσματα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών, ενώ 299 κρούσματα αφορούν σε τριαντάρηδες. Σε αντιδιαστολή, τα κρούσματα σε σαραντάρηδες και πενηντάρηδες ήταν κάτω από 190, ενώ πέφτουν σε διψήφια νούμερα στις ακόμα μεγαλύτερες ηλικίες.

«Θα φτάσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα»

Θεαματική αύξηση των κρουσμάτων από το τέλος Οκτωβρίου προβλέπει το μαθηματικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος ζητά ενεργά μέτρα προστασίας, όπως να τοποθετηθούν σε νοσοκομεία, γηροκομεία κ.ά συσκευές απολύμανσης του αέρα.

Ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί ότι τον χειμώνα με το κρύο θα αυξηθούν τα κρούσματα φτάνοντας και τα 700 την ημέρα, όπως δείχνει το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί, κι ότι θα πρέπει να παρθούν επιπλέον μέτρα σε χώρους όπως είναι τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία κ.λπ.

«Ξέραμε ότι στις 25, 26 Αυγούστου θα είχαμε αυτή τη μείωση που είδαμε. Ουσιαστικά δεν είναι μείωση αλλά ταλάντωση ανάμεσα στο 150 και 200 κρούσματα την ημέρα. Αυτό περιμένουμε να συνεχιστεί μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, να έχει αυτή την ταλάντωση. Αν τώρα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου, θα κάνει μικρή διαφορά. Δηλαδή αν τα σχολεία ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, θα περάσουμε λίγο τα 200 κρούσματα, αν ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου, θα είμαστε μέσα σε αυτή την κατηγορία τιμών – 200 κρούσματα για ένα χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Sputnik.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του μαθηματικού μοντέλου, η αύξηση των κρουσμάτων δεν θα αργήσει να έρθει, ενώ η κάθετη αύξηση, όπως αναφέρει ο καθηγητής, θα σημειωθεί από τα τέλη Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα στο τέλος Νοεμβρίου να φτάσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα.

«Όμως ουσιαστικά από τα μέσα Οκτωβρίου, δεδομένου ότι θα ανοίξουν τα σχολεία, θα αρχίσουμε να ξεπερνάμε τα 200 κρούσματα και θα είμαστε στα 220, 230, 250 κρούσματα. Κάποια στιγμή από τις 22 Οκτωβρίου περίπου θα αρχίσουμε να έχουμε μια άνοδο πολύ σημαντική, δηλαδή πιο κάθετη και θα φτάσουμε στα 300-360 στο τέλος του Οκτωβρίου και θα ανεβαίνει, και θα φτάσουμε στα περίπου 700 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου» επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πρωταθλήτρια η Αττική με πάνω από 100 κρούσματα – Έξι νέοι θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 293 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9280, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

1943 (21.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4179 (45.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα 293 κρούσματα, τα 261 είναι εγχώρια, τα 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 συνδέονται με επαφή ή στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πάνω από 100 εντοπίζονται στην Αττική.

Αναλυτικότερα:

– 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 103 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας ,

–  54 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 1 στην Π.Ε. Αργολίδας

• 2 στην Π.Ε. Άρτας
• 2 στην Π.Ε. Αχαΐας
• 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 5 στην Π.Ε. Δράμας
• 6 στην Π.Ε. Έβρου
• 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
• 9 στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
• 3 στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 1 στην Π.Ε. Καβάλας
• 2 στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 2 στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 9 Π.Ε. Κοζάνης, 6 εκ των οποίων αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 1 πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
• 9 στην Π.Ε. Κυκλάδων
• 4 στην Π.Ε Λάρισας
• 1 στην Π.Ε. Λασιθίου
• 3 στην Π.Ε. Λέσβου
• 1 στην Π.Ε Μαγνησίας
• 5 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 4 στην Π.Ε Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 5 στην Π.Ε. Πιερίας
• 1 στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 3 Π.Ε. Ρεθύμνου, τα οποία αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
• 1 στην Π.Ε. Ροδόπης
• 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
• 9 στην Π.Ε. Χαλκιδική,
• 5 στην Π.Ε Χανίων, εκ των οποίων 4 αποτελούν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
• 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
 
Τέλος, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν έξι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 249.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024