Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σχολεία: Όλο το σχέδιο για την «μεγάλη πρεμιέρα» - Πώς θα γίνεται η χρήση μάσκας -Τι ισχύει για διαλείμματα και απουσίες

Σχολεία: Όλο το σχέδιο για την «μεγάλη πρεμιέρα» – Πώς θα γίνεται η χρήση μάσκας -Τι ισχύει για διαλείμματα και απουσίες

Το άνοιγμα των σχολείων έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την πρώτη του μήνα.

Ένα λεπτομερές σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων με αυστηρά και συγκεκριμένα μέτρα για τον κοροναϊό παρουσίασε τη Δευτέρα η Νίκη Κεραμέως.

Το άνοιγμα των σχολείων έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την πρώτη του μήνα.

Δεν αποκλείεται δηλαδή στη σκιά των νέων κρουσμάτων η έναρξη τις νέας σχολικής χρονιάς να μετατεθεί για λίγες ημέρες.

Αρχικά, η Νίκη Κεραμέως απευθύνθηκε αρχικά σε σπουδαστές και φοιτητές λέγοντας:

«Δοκιμαστήκατε πολύ, κληθήκατε να μείνετε για πολλές εβδομάδες μακριά από τις δραστηριότητές σας, το φυσικό σας περιβάλλον που είναι το σχολείο και το πανεπιστήμιο, τους φίλους σας και την καθημερινότητά σας. Προσαρμοστήκατε, όμως, γρήγορα, επιδείξατε υπευθυνότητα και βγήκατε νικητές. Είστε αξιέπαινοι και μας κάνετε υπερήφανους».

Νέο τοπίο στα σχολεία – Μάσκες παντού, τάξεις σαν κάψουλες

Σε κάθε περίπτωση, όποια μέρα κι αν είναι η ημερομηνία έναρξης, το μόνο σίγουρο είναι πως από Σεπτέμβρη θα δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο στα σχολεία της χώρας.

Το σχέδιο είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να φοράνε μάσκες σχεδόν παντού (οι πρώτοι με εξαίρεση τα διαλείμματα και το μάθημα της γυμναστικής), ενώ οι τάξεις θα λειτουργούν σαν «κλειστές κάψουλες» με διαφορετικά διαλείμματα και έναν συγκεκριμένο, ελεγχόμενο αριθμό ατόμων.

Εντύπωση – αν μη τι άλλο – προκάλεσε η δήλωση της υπουργού ότι δεν χρειάζεται να «σπάσουν» τα τμήματα, αφού σε πανελλήνιο επίπεδο ο μέσος όρος μαθητών ανα τάξη στη χώρα είναι 17 παιδιά πλην ειδικών σχολείων.

Πρόκειται για ένα στοιχείο που προφανώς είναι πραγματικό σε στατιστικό επίπεδο, αλλά είναι δύσκολο να ισχύει στις πολυπληθείς τάξεις των δημόσιων σχολείων των αστικών κέντρων – την ώρα μάλιστα που στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε η αύξηση του μέγιστου αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Η κα Κεραμέως απέκλεισε επίσης τη δημιουργία πρωινών και απογευματινών τμημάτων εξηγώντας ότι: « αφενός έχουμε  17 μαθητές ανά τάξη κατά μέσο όρο και επίσης τι θα γινόταν με τους γονείς που θα έπρεπε να κρατάνε τα παιδιά εναλλάξ; Τρίτον δε θα επαρκούσε το εκπαιδευτικό προσωπικό, και βεβαίως το κόστος θα ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως!»»

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές.

Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς.

Η κυρία Κεραμέως κάλεσε τους γονείς να επιστρέψουν από τις διακοπές τους μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν την 1η Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το πώς κινηθούν οι επιστροφές των εκδρομέων.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν με:

  • όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση,
  • μέσο όρο μαθητών ανά τάξη τα 17 άτομα,
  • αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης τα οποία θα ελέγχονται.

Οι σχολικοί εορτασμοί θα γίνονται με μέτρα εντός κάθε σχολικού τμήματος.

Τη νέα σχολική χρονιά δεν θα πραγματοποιηθούν εκδρομές και συνέδρια, ενώ θα γίνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις (π.χ. σε μουσεία, δημόσια κτήρια) ανά τμήμα.

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο, ενώ θα συγκροτηθούν μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια. Δεν θα διεξαχθούν σχολικά πρωταθλήματα.

Σε περίπτωση κρούσματος κοροναϊού σε σχολείο, θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση, ενώ τα μαθήματα θα συνεχίζονται με τηλεκπαίδευση.

Για τα φροντιστήρια, θα ισχύσουν όμοιοι κανόνες λειτουργίας με τα σχολεία.

Πώς θα γίνεται η χρήση μάσκας στα σχολεία

Η χρήση μάσκας στα σχολεία θα είναι υποχρεωτική:

– Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

– Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.

– Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Για τους εκπαιδευτικούς είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή προμετωπίδας σε ειδικές περιπτώσεις.

Η Κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Τι θα γίνει με τις απουσίες λόγω κοροναϊού

Εφεξής οι απουσίες σχετικά με τον κοροναϊό δικαιολογούνται:

Πρώτον, αν νοσεί από κοροναϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. 

Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που μόλις περιέγραψα, προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης. Ενώ έχουμε εξασφαλίσει επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν.

⁃ Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Ειδικά σχολεία

Για τα Ειδικά σχολεία, προβλέπεται όμοια λειτουργία με τις λοιπές σχολικές μονάδες, με εξαίρεση τη διαφοροποίηση στη χρήση μάσκας ως εξής:

⁃ Για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας κατά περίπτωση, για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές θα μπορούν να φορούν μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης

⁃ Για τους μαθητές η χρήση μάσκας προβλέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτό. Σημειωτέον ότι τα τμήματα στην ειδική αγωγή είναι εξαιρετικά μικρά, με μέσο όρο 3 μαθητές.

Παρατείνεται η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων

Για τα ολοήμερα σχολεία η λειτουργία θα είναι όμοια με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση του θεσμού για να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές.

«Θα ήθελα εδώ να απευθύνω μία θερμή παράκληση και προτροπή προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο. Και το λέω αυτό και για παιδαγωγικούς λόγους και για να περιορίσουμε την επαφή των μικρών μαθητών με τις ευάλωτες ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες» σημείωσε η υπουργός Παιδείας. «Έχουμε εξασφαλίσει πολύ σημαντικά κονδύλια, άνω των 100 εκ. ευρώ, για να είμαστε σε θέση να προβούμε σε αυτήν την επέκταση. Και σας καλούμε να αξιοποιήσετε τη σημαντική αυτή δυνατότητα» ανέφερε.

Τηλεκπαίδευση

Στην περίπτωση που απαιτείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση η κυρία Κεραμέως τόνισε πως είναι έτοιμες πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας.

  • Για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση, έχει πραγματοποιηθεί συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της εταιρείας CISCO για τους σκοπούς της τηλεκπαίδευσης, πάντοτε δίχως ουδεμία χρέωση προς το Δημόσιο.
  • Έχουν ήδη ενισχυθεί όλα τα σχετικά δημόσια δίκτυα, και υποδομές ΠΣΔ, e-class, e-me.
  • Έχουμε εξασφαλίσει εκ νέου μηδενική χρέωση δεδομένων σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο – και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind αλλά και τον ΣΕΠΕ.
  • Έχουμε εξασφαλίσει την ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές, από 4.500 περίπου που υπήρχαν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση.
  • Δημιουργήσαμε, και υπάρχουν έτοιμα, σειρά μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης για μαθητές Δημοτικού, και υπάρχει πάντα η δυνατότητα για επέκταση αυτών.
  • Έχουν ήδη εκπονηθεί και θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κάλυψη της ύλης.
  • Έχουν ήδη εκπονηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση – είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ – και τα έχει ήδη παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ενώ ακολουθεί και άλλο πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ)

Όσον αφορά στην επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2020, θα είναι επιλογή των ΑΕΙ για διενέργεια εξετάσεων είτε δια ζώσης (με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Εθνικής Επιτροπής) είτε εξ αποστάσεως.

Στα πανεπιστήμια τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας /μελέτης με φυσική παρουσία. Στις διαλέξεις ανώτατο αριθμός θα είναι τα 50 άτομα.

Η υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε για ενίσχυση της διδασκαλίας με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, για το χειμερινό εξάμηνο 2020 – 2021:

  • Οι φοιτητές θα επιστρέψουν στην έδρα / πόλη των Πανεπιστημίων
  • Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και ομάδες μελέτης (μέχρι 30 εγγεγραμμένων φοιτητών), καθώς και θεωρητικές διαλέξεις μαθημάτων μέχρι 50 εγγεγραμμένων φοιτητών
  • Ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες (ΕΣΠΑ, 5 εκατ. ευρώ)
    Εξ αποστάσεως διδασκαλία για διαλέξεις μαθημάτων άνω των 50 εγγεγραμμένων φοιτητών – Δωρεάν παροχή πλατφορμών από Microsoft και Google
  • Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους. Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.

Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και για τα κολέγια.

Λειτουργία των ΙΕΚ

Στα ΙΕΚ από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται τα εργαστηριακά μαθήματα του προηγούμενου εξαμήνου.

Στις 5 Οκτωβρίου ξεκινά η νέα χρονιά.

Η έναρξη της νέας χρονιάς θα γίνει με κανονική λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, με αυξημένα μέτρα πρόληψης, όπως στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής μάσκας για όλους.

Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία στους χώρους των ΙΕΚ & των Εργαστηριακών Κέντρων, καθώς και σε όσες επιχειρήσεις προβλέπεται η παρουσία καταρτιζόμενων.

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, κανονικά, ενώ τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας την 15η Σεπτεμβρίου.

Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020

  • Από 7 Σεπτεμβρίου για τα Γενικά Λύκεια και τους Έλληνες του εξωτερικού
  • Από 24 Σεπτεμβρίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024