Τοπικές εστίες μολύνσεων από κοροναϊό ενδέχεται να εμφανιστούν στη Σουηδία το φθινόπωρο, όμως δεν αναμένεται ένα δεύτερο μεγάλο κύμα Covid-19 στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας και αρχιτέκτονας της ανορθόδοξης στρατηγικής αντιμετώπισης της επιδημίας

Τοπικές εστίες μολύνσεων από κοροναϊό ενδέχεται να εμφανιστούν στη Σουηδία το φθινόπωρο, όμως δεν αναμένεται ένα δεύτερο μεγάλο κύμα Covid-19 στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας και αρχιτέκτονας της ανορθόδοξης στρατηγικής αντιμετώπισης της επιδημίας.

Η Σουηδία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη και παγκοσμίως, υιοθέτησε διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της Covid-19, αφήνοντας ανοικτές επιχειρήσεις, εστιατόρια και τα περισσότερα σχολεία, ενώ οι Αρχές δεν συνέστησαν τη χρήση μάσκας.

Η Σουηδία έχει καταγράψει πολύ περισσότερους θανάτους λόγω κοροναϊού αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με τις γειτονικές της σκανδιναβικές χώρες, αν και όχι τόσους όσους οι πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, η Ισπανία και η Βρετανία.

Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν μειωθεί σημαντικά τα νέα κρούσματα Covid-19, όπως και οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

Με τους περισσότερους Σουηδούς να επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και τα σχολεία να ανοίγουν την προηγούμενη εβδομάδα, αυξάνουν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας.

«Δεν πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε ένα κλασικό δεύτερο κύμα, όπως αυτά που έχουμε δει στην πανδημία της γρίπης, όταν παρατηρήθηκε ξανά ευρεία εξάπλωση της μόλυνσης στην κοινότητα» δήλωσε ο Άντερς Τέγκνελ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV4.

«Αυτή η ασθένεια φαίνεται να λειτουργεί διαφορετικά. Η εξάπλωσή της είναι πιο σποραδική, οπότε είναι πιο πιθανό να δούμε –όπως συμβαίνει στην Ευρώπη— εστίες σε κάποια μέρη, όπως χώροι εργασίας και άλλοι, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου» πρόσθεσε.

Με τον αριθμό των νεκρών στη Σουηδία να πλησιάζει τις 6.000, ανάμεσά τους και πολλοί ένοικοι οίκων ευγηρίας που πέθαναν από Covid-19 την περίοδο Μαρτίου- Μαΐου, ο Τέγκνελ και η στρατηγική που προωθεί έχουν διχάσει την κοινή γνώμη τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.

Ομάδα επιστημόνων που επικρίνουν εδώ και καιρό τη σουηδική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι ο ιός θα εξαπλωθεί ξανά στην κοινότητα με το άνοιγμα των σχολείων και κάλεσε τις Αρχές να ενισχύσουν τα προληπτικά μέτρα.

«Πιστεύω ότι πρέπει πάντα να ανησυχούμε γι’ αυτήν την ασθένεια διότι (…) είναι πολύ απρόβλεπτη» σχολίασε ο Τέγκνελ.

«Όμως, δεν βλέπουμε τη χώρα να επιστρέφει στην κατάσταση στην οποία ήταν κατά τη διάρκεια της άνοιξης» πρόσθεσε.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr