Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O Κωστούλας, η NOVA, η κεντρική διαχείριση και ένας νόμος…

O Κωστούλας, η NOVA, η κεντρική διαχείριση και ένας νόμος…

Το τηλεοπτικό τοπίο, οι συμβάσεις με τους εαυτούς τους για ΠΑΟΚ και ΠΑΟ και τα… επιχειρήματα του Κωστούλα

Παρουσιάζει ένα ειδικό ενδιαφέρον η απόπειρα να κατανοήσει (αρχικά) και να ερμηνεύσει (στη συνέχεια) κάποιος τη λογική με την οποία « οι εφτά αδελφές» ( ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, Βόλος, Λαμία, Ξάνθη, Παναιτωλικός, ΟΦΗ) επικοινωνούν τις απόψεις τους για το θέμα των συμβάσεων τηλεοπτικών δικαιωμάτων (τηλεοπτικό συμβόλαιο).

Το γεγονός, ότι οι δύο μεγαλύτερες εξ αυτών έχουν ολοκληρώσει (όπως υποστηρίζουν και διαφημίζουν οι ίδιες) την υπογραφή συμβάσεων «με τον εαυτό τους» (PAOK TV/ Panathinaikos TV) καθόλου δεν εμποδίζει τις πέντε μικρότερες να επιμένουν στην άποψη τους και να ομιλούν δημοσίως εκ μέρους του συνόλου.

Τελευταία παρέμβαση αυτή του πολύφερνου γαμβρού κ. Φώτη Κωστούλα, «ιδιοκτήτη» της Π.Α.Ε. Παναιτωλικός, ο οποίος με δηλώσεις του επιχείρησε να επαναφέρει το μέγα θέμα του τηλεοπτικού συμβολαίου στο προσκήνιο και έμπλεος ιερής τηλεοπτικής αγανάκτησης υποστήριξε «δεν θα αρχίσει το πρωτάθλημα αν όλες οι ομάδες της Super League 1 δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο».

Πως θα συμβεί αυτό; Λογικά, όπως έχει ήδη αναφέρει ο άτυπος εκπρόσωπος τύπου των «εφτά αδελφών» κ. Αχιλλέας Μπέος «δεν θα υπογραφεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος». Δηλαδή, οι μισές ΠΑΕ της κατηγορίας δεν θα υπογράψουν την προκήρυξη επικαλούμενες μια αποκλειστικά δική τους δέσμευση, που δεν προβλέπεται σε κανένα ποδοσφαιρικό κανόνα, ούτε στο καταστατικό της Super League 1 και δεν υπακούει σε καμία λογική.

Προφανώς, πρόκειται για καθαρό, δημόσιο, αγνό και άδολο εκβιασμό που προκύπτει από τις «εφτά αδελφές». Απευθύνθηκε αρχικώς στην κυβέρνηση, με διαμεσολαβητή τον κ. Αλαφούζο στην προεκλογική περίοδο με στόχο την εκλογή του κ. Μπουτσικάρη, αλλά εισέπραξε μια μεγαλοπρεπέστατη μούντζα, καθότι στο Μαξίμου ακούν ποδόσφαιρο και βγάζουν φλύκταινες.

Τώρα, αυτή η αγνή «απεύθυνση» εντοπίζεται στην αγορά και στον ιδιωτικό τομέα. Αποδέκτης είναι η NOVA (δεν υπάρχει κι άλλος).

«Είναι άδικος ο τρόπος που γίνεται η επιλογή των ομάδων από τη NOVA, που κάνει το δικό της παιχνίδι και επιλέγει. Τώρα δίνει σε λιγότερες ομάδες περισσότερα χρήματα από ότι έδινε με την κεντρική διαχείριση» είπε ο στόμας του κ. Φώτη Κωστούλα «κατακεραυνώνοντας» την εταιρεία επειδή … λειτουργεί ως εταιρεία του ιδιωτικού χώρου της οικονομίας.

Τι κάνει η NOVA; Επιλέγει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, με ποιες ομάδες θέλει να συνεργαστεί, αποτιμά με δικά της μέτρα την εμπορική απήχηση τους, διαμορφώνει την δική της πολιτική της αγοράς συνδυαστικά με διάφορες εταιρικές παραμέτρους και αντιμετωπίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με μονοπωλιακούς όρους.

Φταίει η NOVA για την κατάσταση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Ποτέ. Η εταιρεία είναι ιδιωτική, επιθυμεί να επενδύσει στην προοπτική του μεγαλύτερου κέρδους κινείται με βάση τους όρους της αγοράς που οι ίδιες οι ομάδες διαμόρφωσαν με την άφρονα πολιτική τους και τις ακραίες συγκρούσεις τους και ανάβει κεράκι κάθε πρωί «στην Αγία Διχόνοια» να συνεχίσουν «οι πέντε από τις εφτά αδελφές» να πορεύονται προς την καταστροφή, ώστε στο τέλος η ίδια να αποδεχθεί τα παρακάλια τους να τους σώσει.

Ποιος έδωσε στη NOVA «στο πιάτο» όλη την ποδοσφαιρική αγορά και της επέτρεψε να παίζει στο παιχνίδι των συμβολαίων με τους όρους που αυτή επιλέγει και με δικά της κριτήρια;

Η οικογένεια Σαββίδη (ο Π.Α.Ο.Κ.) την περίοδο της παντοδυναμίας της με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Βασιλειάδη Υφυπουργό Αθλητισμού, τον Γκαγκάτση άτυπο σύμβουλο του και τον εξαιρετικά ταλαντούχο στις συμβάσεις Γιάννη Δρόσο Πρόεδρο στην ΕΡΤ.

Ο Π.Α.Ο.Κ. έσπασε, με δική του απόφαση και πλάτες από την κυβερνητική ΕΡΤ, την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που τότε (το 2018) ίσχυε, αυτός μόνος του ( τις υπόλοιπες Π.Α.Ε. τις έγραψε κανονικά εκεί που δεν πιάνει μελάνι) συμφώνησε με την ΕΡΤ το 2019 τριετές συμβόλαιο έναντι τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) ευρώ, δική του αποκλειστικά είναι η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.

Ότι οι εκλογές του Ιουλίου 2019 ακύρωσαν τη συμφωνία κι ο Π.Α.Ο.Κ. αντί να επανέλθει στην κεντρική διαχείριση προτίμησε την επενδυτική αστειότητα του TV ουδόλως ενδιαφέρει τη NOVA. Πως θα μπορούσε άλλωστε; Ελεύθερο μαγαζί είναι ο Δικέφαλος, ό,τι γουστάρει κάνει.

Αστειότητες περί κεντρικής διαχείρισης και περί μη έναρξης του πρωταθλήματος, αν δεν έχουν όλες οι ομάδες τηλεοπτικό συμβόλαιο, δεν μπορεί σήμερα να υπερασπίζεται, επειδή δεν έχουν όλοι στη χώρα μνήμη χρυσόψαρου και θυμούνται πολύ καλά τι έλεγαν και έπρατταν τα στελέχη του.

Το κορυφαίο του κ. Κωστούλα είναι άλλο: «Μακάρι να υπάρξει νόμος για την κεντρική διαχείριση» τόνισε κι … εσχίσθη το καταπέτασμα του ουρανού!

Νόμος να ρυθμίσει μια λειτουργία που υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ομάδων της κατηγορίας, που διατηρούν κάθε δικαίωμα να ρυθμίζουν μόνες τους τα του οίκου τους;

Κι η Ρήτρα Ανεξαρτησίας του ελληνικού ποδοσφαίρου; Το περιβόητο αυτοδιοίκητο του αθλήματος; Η αυτονομία και η ανεξάρτητη λειτουργία της Ε.Π.Ο, και των Ενώσεων – μελών της (μεταξύ των οποίων πρώτη και καλύτερη είναι η Super League 1);

Που χάθηκαν όλες αυτές οι διάσημες παπαρολογίες των επαγγελματιών προέδρων των Ενώσεων; Πως θα δικαιολογηθεί στις διεθνείς ομοσπονδίες μια τέτοια σκληρή κρατική παρέμβαση; Τι θα πουν FIFA/UEFA αν ενημερωθούν, πως την ίδια ώρα που αυτές στέλνουν «σκληρές επιστολές» στην Ε.Π.Ο. υπέρ της καταστατικής της αυτονομίας, πρόεδροι των επαγγελματικών ομάδων παρακαλούν δημοσίως το κράτος να παρέμβει και να ρυθμίσει με νόμο λειτουργίες που ανήκουν στο ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο;

Πως θα υποδεχθεί το διεθνές ποδόσφαιρο την εικόνα μιας ολόκληρης επαγγελματικής κατηγορίας στην Ελλάδα να δηλώνει ανίκανη να λειτουργήσει τα του οίκου της και παρακαλεί το κράτος να παρέμβει και να την διασώσει;

Πως θα δικαιολογηθεί στην εγχώρια και διεθνή αγορά μια τέτοια σκληρή κρατική παρέμβαση στον ελεύθερο ανταγωνισμό που προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αντίστοιχη Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Σε απλά ελληνικά, «όταν είναι να κονομήσουμε «ζήτω το καλό κράτος» κι όταν το κράτος επιζητεί να ορθολογικοποιήσει τους κανόνες του αθλήματος «κάτω το κακό κράτος»; Δηλαδή ο Αυγενάκης (και δι’ αυτού ο Μητσοτάκης) «και κερατάς και δαρμένος;»

Είναι σαφές πως ο κ. Κωστούλας ψάχνει εναγωνίως για ηλίθιους… Φαίνεται δεν έχει καθρέφτη στο σπίτι του…

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024