Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνέδριο Δημοκρατικών : Ενωμένοι κατά του «Νέρωνα» Τραμπ

Συνέδριο Δημοκρατικών : Ενωμένοι κατά του «Νέρωνα» Τραμπ

Είναι ένα ασυνήθιστο συνέδριο, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην αμερικανική πολιτική ζωή, αυτό που ξεκίνησε διαδικτυακά τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα.

Είναι ένα ασυνήθιστο συνέδριο, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην αμερικανική πολιτική ζωή, αυτό που ξεκίνησε διαδικτυακά τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα. Παρ’ όλα αυτά οι Δημοκρατικοί έκαναν επίδειξη ενότητας στην προσπάθεια να εκδιώξουν τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, με πολλές ομιλίες και συνδέσεις με κάθε γωνιά των ΗΠΑ.

Η πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα έκανε έκκληση στους Αμερικανούς να ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν «σαν να εξαρτάται η ζωή μας από αυτό», ενώ ο πρώην αντίπαλος του Μπάιντεν για το προεδρικό χρίσμα, γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς διατύπωσε την ατάκα της βραδιάς: «Ο Νέρων έπαιζε μουσική ενώ έβλεπε τη Ρώμη να καίγεται, ο Τραμπ παίζει γκολφ».

Χιλιάδες Αμερικανοί παρακολούθησαν ζωντανά τις ομιλίες που μεταδόθηκαν από την πλατφόρμα του Δημοκρατικού Κόμματος, για να αποφευχθούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις που συνήθως συνοδεύουν το συνέδριο, το οποίο φέτος ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Μιλγουόκι.

Η ομιλία της Μισέλ Ομπάμα

Η Μισέλ Ομπάμα κατηγόρησε τον πρόεδρο Τραμπ για λανθασμένους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερα από 170.000 άτομα στις ΗΠΑ αλλά και για θέματα φυλετικής δικαιοσύνης που οδήγησαν χιλιάδες Αμερικανούς στους δρόμους σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.

Η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα έκανε μια παθιασμένη έκκληση στήριξης του Τζο Μπάιντεν στις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου. Τονίζοντας πως τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσουν οι ψηφοφόροι είναι πολλά – όχι μόνο από τον κίνδυνο του κορωνοϊού αλλά και από τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να παρεμποδίσει τις επιστολικές ψήφους – η πρώην Πρώτη Κυρία περιέγραψε ένα ακριβές σχέδιο δράσης: «Εάν μπορείτε, ψηφίστε με φυσική παρουσία» είπε.

«Εάν όχι, ζητήστε από τώρα να σας σταλεί επιστολική ψήφος, στείλτε την άμεσα και βεβαιωθείτε ότι και οι φίλοι σας θα κάνουν το ίδιο. Μη μείνετε σπίτι, όπως έκαναν πολλοί το 2016, επειδή νομίζετε ότι η ψήφος σας δεν έχει σημασία ή επειδή δεν είστε πλήρως ικανοποιημένοι από τον Μπάιντεν. Εάν νομίζετε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε χειρότερα», κατέληξε, «πιστέψτε με, μπορούν. Και θα πάνε χειρότερα, εάν εμείς δεν φέρουμε την αλλαγή σε αυτές τις εκλογές».

Η εμφάνιση Σάντερς

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε και η ομιλία του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος υποστήριξε τον Μπάιντεν πολύ πιο θερμά απ’ όσο είχε υποστηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον πριν από τέσσερα χρόνια. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ, που διεκδίκησε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών απέναντι στον Μπάιντεν, ουσιαστικά παρότρυνε τους υποστηρικτές να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες τους και να προσέλθουν στις κάλπες μαζικά για να εκδιωχθεί ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Εδωσε έμφαση στο ότι οι δικές του προεκλογικές εκστρατείες το 2016 και το 2020 βοήθησαν να στραφούν προς τα αριστερά οι πολιτικές θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Η δική μας εκστρατεία τελείωσε εδώ και μήνες, αλλά το κίνημά μας συνεχίζει και ενισχύεται κάθε μέρα» είπε. «Πολλές από τις ιδέες για τις οποίες παλέψαμε, απόψεις που μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν ακραίες, βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο της πολιτικής μας». Παραδέχθηκε ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ πιο μετριοπαθής απ’ όσο θα ήθελε η προοδευτική πτέρυγα του κόμματος, όμως «εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει θα τεθεί εν αμφιβόλω. Αυτές οι εκλογές είναι για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας. Και την υγεία μας».

Στη σκιά του κοροναϊού

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου υπήρξαν επίσης πολλές διαδικτυακές παρεμβάσεις και ομιλίες από απλούς πολίτες – ιδιαίτερα από πολίτες που η ζωή τους άλλαξε λόγω της πανδημίας και της αστυνομικής βίας. Εκείνη που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η εμφάνιση της Κριστίν Ουρκίζα, ο πατέρας της οποίας πέθανε από COVID-19. Η νεαρή γυναίκα κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Τραμπ. «Ο πατέρας μου είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ» είπε.

«Τον ψήφισε, τον άκουγε και τον πίστεψε όταν εκείνος είπε ότι ο κοροναϊός ήταν υπό έλεγχο και θα εξαφανιζόταν. Οταν είπε πως δεν χρειάζονται οι κοινωνικές αποστάσεις και πως εάν δεν είχε κάποιος υποκείμενα νοσήματα δεν κινδυνεύει». Ακούγοντας όλα αυτά από τον πρόεδρο Τραμπ ο 65χρονος πατέρας της πήγε σε ένα μπαρ όταν έγινε άρση των περιορισμών στην Αριζόνα και κόλλησε τον κορωνοϊό. «Το μόνο υποκείμενο νόσημα του πατέρα μου ήταν ότι είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ» κατέληξε η νεαρή. «Και αυτό το πλήρωσε με τη ζωή του».

Τέσσερις Ρεπουμπλικανοί εναντίον του «απογοητευτικού» προέδρου

Τέσσερα πρώην στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πήραν μέρος στο συνέδριο των Δημοκρατικών, προτρέποντας τους Αμερικανούς να ψηφίσουν εναντίον του «απογοητευτικού» Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Πολλοί από εμάς ανησυχούν βαθιά για τον δρόμο που ακολουθούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι ένας δρόμος που οδήγησε στον διχασμό, στη δυσλειτουργικότητα, στην ανευθυνότητα και στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ των πολιτών μας» είπε ο πρώην κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσιτς. Μίλησε διαδικτυακά, ενώ στεκόταν μπροστά από ένα σταυροδρόμι.

«Εάν συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο, θα υπάρξουν τρομερές συνέπειες στην ψυχή της Αμερικής, επειδή στο λάθος μονοπάτι μάς έχει ρίξει ένας πρόεδρος που έχει σπείρει τον διχασμό, αντίθετα με τους παλαιότερους ηγέτες μας που προσπαθούσαν να μας ενώσουν» τόνισε ο Κάσιτς, ο οποίος είχε διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος απέναντι στον Τραμπ το 2016. Και πρόσθεσε: «Ξέρω πως υπάρχουν πολλοί Ρεπουμπλικανοί και ανεξάρτητοι ψηφοφόροι που δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα υποστήριζαν έναν Δημοκρατικό. Φοβούνται ότι ο Τζο θα στραφεί πολύ αριστερά. Δεν το πιστεύω αυτό, διότι ξέρω πως ο άνθρωπος αυτός έχει μέτρο». Αμέσως μετά προβλήθηκε ένα βίντεο με Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους που δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον Τζο Μπάιντεν.

Η πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κριστίν Τοντ Γουίτμαν, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, συστήθηκε ως «Ρεπουμπλικανή για μια ζωή», πρόσθεσε όμως ότι για εκείνη αυτή η εκλογική αναμέτρηση αφορά την προσωπικότητα και όχι την κομματική πίστη. «Δεν πρόκειται για Ρεπουμπλικανούς ή Δημοκρατικούς. Πρόκειται για ένα πρόσωπο: ένα πρόσωπο αρκετά τίμιο και σταθερό, ικανό να επανεκκινήσει την οικονομία, ένα πρόσωπο που μπορεί να συνεργαστεί με όλους για να επιτύχει αυτό που χρειάζεται. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι αυτό το πρόσωπο. Ο Τζο Μπάιντεν είναι» τόνισε.

Στην εικονική «σκηνή» εμφανίστηκε και η Σούζαν Μολινάρι, πρώην μέλος του Κογκρέσου από τη Νέα Υόρκη, πατρίδα του Τραμπ, η οποία είχε κάνει την κεντρική ομιλία στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών το 1996. «Γνωρίζω τον Ντόναλντ Τραμπ το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής μου καριέρας» ανέφερε. «Τόσο απογοητευτικός και τελευταία τόσο ανησυχητικός». Η επόμενη Ρεπουμπλικανή ομιλήτρια στο συνέδριο των Δημοκρατικών ήταν η Μεγκ Γουίτμαν, πρόεδρος μεγάλης εταιρείας, η οποία ήταν υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για τη θέση της κυβερνήτου της Καλιφόρνιας το 2010. «Είμαι χρόνια επιχειρηματίας και στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος» είπε. «Πιστέψτε με, ο Τραμπ δεν έχει ιδέα πώς να διοικήσει μια εταιρεία, πόσω μάλλον την οικονομία της χώρας μας».

«Κάτσε κάτω, Μισέλ!»

Οι πολιτικοί αναλυτές δεν είναι σίγουροι ποια από όλες τις φράσεις της Μισέλ Ομπάμα στην ομιλία της στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος προκάλεσε την οργή του προέδρου Τραμπ. Μάλλον ήταν η φράση της «είναι ο λάθος πρόεδρος τη λάθος στιγμή». Οπως και να έχει, λίγη ώρα αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στην πρώην Πρώτη Κυρία λέγοντάς της «κάτσε κάτω», προτρέποντάς την ουσιαστικά να μη μιλάει.

Ο Τραμπ έσπευσε στο Twitter, γράφοντας πως κάποιος πρέπει να εξηγήσει στη Μισέλ Ομπάμα ότι δεν θα βρισκόμουν στον όμορφο Λευκό Οίκο εάν ο άνδρας σου δεν τα είχε πάει τόσο χάλια». Συνέχισε περιγράφοντας πόσο καλά τα έχει πάει η κυβέρνησή του στην οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αντιμετώπιση της πανδημίας (και τα τρία ψευδή). «Σε ευχαριστώ, για τα όμορφα λόγια σου, Μισέλ» ειρωνεύτηκε ο Τραμπ. «Κάτσε κάτω και παρακολούθησέ μας» πρόσθεσε.

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024