Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνέδριο Δημοκρατικών : Θα είναι η αρχή του τέλους για τον Τράμπ

Συνέδριο Δημοκρατικών : Θα είναι η αρχή του τέλους για τον Τράμπ

Με βαριά ονόματα όπως ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα και ο Κλίντον, το συνέδριο των Δημοκρατικών γίνεται με στόχο να δείξει πως ο 78χρονος Μπάιντεν και η 55χρονη υποψήφια αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αποτελούν την καλύτερη ελπίδα των ΗΠΑ να ξεπεράσει τον βαθύ διχασμό που έχουν προκαλέσει στη χώρα οι κρίσεις της πανδημίας και των φυλετικών διακρίσεων.

Η αρχή του τέλους. Ετσι χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, με την επίσημη ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως του υποψηφίου του κόμματος που θα προσπαθήσει να εκδιώξει από τον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Με βαριά ονόματα όπως ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα και ο Κλίντον, το συνέδριο γίνεται με στόχο να δείξει πως ο 78χρονος Μπάιντεν και η 55χρονη υποψήφια αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αποτελούν την καλύτερη ελπίδα των ΗΠΑ να ξεπεράσει τον βαθύ διχασμό που έχουν προκαλέσει στη χώρα οι κρίσεις της πανδημίας και των φυλετικών διακρίσεων.

Οι τετραήμερες εργασίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθούν στα μέσα Ιουλίου στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν – ίσως η πιο κρίσιμη πολιτεία στις φετινές εκλογές -, όμως προσαρμόστηκαν στις ανάγκες της υγειονομικής κρίσης και τελικά μετατράπηκαν σε ένα «εικονικό συνέδριο», καθώς οι συμμετέχοντες θα μιλήσουν μέσω Διαδικτύου, με τίτλο «Συνέδριο σε όλη την Αμερική».

Χθες το βράδυ (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στην Αμερική, η Μισέλ Ομπάμα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και ο Μπαράκ, αλλά και ο άλλος πρώην πρόεδρος των Δημοκρατικών Μπιλ Κλίντον. Θα υπάρξουν ομιλίες από πολιτικούς που διεκδίκησαν το χρίσμα απέναντι στον Μπάιντεν όπως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο Κόρι Μπούκερ, αλλά και από ανερχόμενα στελέχη του κόμματος όπως η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο – Κορτέζ και η δήμαρχος της Ατλάντα Κίσα Λανς Μπότομς.

Οι αναλυτές περιμένουν όλες οι ομιλίες να δώσουν έμφαση στην ενότητα, στην πολυφυλετικότητα, στην ικανή διακυβέρνηση και την αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά τη διχαστική, ανίκανη και οδυνηρή για τις ΗΠΑ διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν και η Χάρις αναμένεται να περιγράψουν με θετικά χρώματα τις προοπτικές της δικής τους διακυβέρνησης και να μην εμμείνουν μόνο στην αρνητική χροιά της προεδρίας Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί έχουν λόγους να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι: όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Μπάιντεν να προηγείται αρκετά του Τραμπ σε πανεθνικό επίπεδο αλλά και σε κάποιες κρίσιμες πολιτείες.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αυτό το συνέδριο θα είναι διαφορετικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής Τομ Πέρεζ. Το πρόγραμμα, που περιορίζεται σε μόνο δύο ώρες κάθε βράδυ, από τις 9 έως τις 11, τοπική ώρα, θα αναδείξει το εύρος της πολιτικής συμμαχίας που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον Μπάιντεν, έχοντας ως κοινό βασικά την αντίθεση στον Τραμπ.

Δεν είναι μόνο ότι οι πολίτες δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία στις δημοσκοπήσεις ότι θεωρούν τον Μπάιντεν ικανότερο σε όλους τους τομείς από τον Τραμπ (εκτός της οικονομίας), αλλά έχουν δείξει και μεγάλη υποστήριξη στην επιλογή της Κάμαλα Χάρις να γίνει η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της χώρας: περισσότερα από 48 εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν τις πρώτες 48 ώρες μετά την ανακοίνωση.

Οι Δημοκρατικοί περιμένουν πως ο ενθουσιασμός για την ιστορική υποψηφιότητα της Χάρις – η πρώτη μαύρη γυναίκα υποψήφια ενός μεγάλου κόμματος για το αξίωμα αυτό – να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική. Η Χάρις θα μιλήσει στο συνέδριο αύριο, 100 χρόνια και μία ημέρα μετά την ψήφιση της 19ης Τροπολογίας που έδωσε στις Αμερικανίδες το δικαίωμα ψήφου.

«Πιστεύω πως οι πολίτες αισθάνονται αυτή την ιστορική πραγματικότητα», σχολίασε η Αντριαν Σροπσάιρ, επικεφαλής επιτροπής μαύρων Δημοκρατικών. «Επίσης θεωρώ πως υπάρχει μεγάλη ανακούφιση για το ότι έχουμε ένα ζευγάρι υποψηφίων που μπορούμε να στηρίξουμε και να παλέψουμε για την εκλογή του». Αμέσως μετά την αυριανή ομιλία της Χάρις θα μιλήσει στους συμμετέχοντες ο Μπαράκ Ομπάμα.

Θα υπάρξει και μουσικό πρόγραμμα με εμφανίσεις από την Μπίλι Αϊλις, τον Τζον Λέτζεντ και τον ράπερ Κόμον μαζί με ομιλίες από «απλούς Αμερικανούς»: δάσκαλοι, εργάτες, γιατροί και νοσηλευτές καθώς και επιχειρηματίες θα μοιραστούν την ιστορία τους, δίνοντας έμφαση στους τρόπους με τους οποίους επηρέασε τη ζωή τους η ολιγωρία του προέδρου Τραμπ να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024