Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντεπίθεση Τραμπ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κυρώσεις στο Ιράν

Αντεπίθεση Τραμπ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κυρώσεις στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενεργοποιεί τον μηχανισμό, γνωστό ως ρήτρα επανεπιβολής (snapback clause), για την επαναφορά σε ισχύ όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην αμφιλεγόμενη κίνηση να ενεργοποιήσει τη διαδικασία στα Ηνωμένα Εθνη για την επαναφορά σε ισχύ όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

«Ολες οι κυρώσεις»

«Σήμερα, ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να ειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να επανεπιβληθούν πρακτικά όλες οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν οι οποίες είχαν ανασταλεί μέχρι τώρα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, γνωστού ως ρήτρα επανεπιβολής (snapback clause), που συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Τεχεράνης.

Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΣΑ αμφισβητούν ωστόσο το κατά πόσον η Ουάσιγκτον έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει αυτήν τη ρήτρα της συμφωνίας, επισήμως του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), αφού ο Τραμπ απέσυρε το 2018 τη χώρα του από αυτήν, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Πομπέο στη Νέα Υόρκη

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε μολαταύτα ότι ο ΥΠΕΞ Πομπέο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη σήμερα Πέμπτη 20 και αύριο Παρασκευή 21 Αυγούστου για να ενημερώσει το ΣΑ για την πρόθεση των ΗΠΑ να επανέλθουν σε ισχύ οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε προχθές Τρίτη πως ο Πομπέο πιθανόν θα μετέβαινε στη Νέα Υόρκη σήμερα για τον σκοπό αυτόν και θα επιδίωκε να συναντηθεί ιδιαιτέρως με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές και αξιωματούχο προσκείμενο στον διεθνή οργανισμό.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024