Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Έκτακτα μέτρα σε Χαλκιδική και Μύκονο - Μάσκα παντού και τέλος στα πάρτι

Κοροναϊός : Έκτακτα μέτρα σε Χαλκιδική και Μύκονο – Μάσκα παντού και τέλος στα πάρτι

«Μοντέλο Πόρου» σε Χαλκιδική και Μύκονο - Ισχύουν για 10 ημέρες από την Παρασκευή 21 Αυγούστου

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η έξαρση των κρουσμάτων ενώ η κατακόρυφη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων δεν μπορεί να αφήσει περιθώριο εφησυχασμού.

Χτες, Τρίτη, σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 269 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.472 (ημερήσια μεταβολή +3.7%), εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν για άλλη μια μέρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκαν 98 και 70 κρούσματα αντίστοιχα.

Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητο να ληφθούν έκτακτα μέτρα σε Χαλκιδική και Μύκονο, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, καθώς όπως δείχνουν τα νούμερα, δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα.

Νέα μέτρα είχε δε πριν από την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την εξέλιξη της επιδημίας, σε συγκεκριμένους παραθεριστικούς προορισμούς όπου η κατάσταση είναι επιβαρυμένη.

«Κλείνουν» Χαλκιδική και Μύκονος

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα αναφορικά με τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου ως εξής:

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μυκόνου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων και για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από την Παρασκευή 21-08-2020 και ωρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 31-8-2020 και ώρα 06.00.

Κρίσιμη εβδομάδα

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων, για τον περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού, θα κριθεί ως ένα βαθμό στο τέλος της βδομάδας. Υπό αυστηρά μέτρα έχουν τεθεί ήδη από το Σάββατο η Πάρος και η Αντίπαρος, ενώ από τη Δευτέρα τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα στην Αττική τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων όριο 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Αττικής μαζί με τον ΙΣΑ εργάζεται πυρετωδώς, λαμβάνοντας δείγματα για τεστ στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας, ενώ την ελπίδα τι η Ελλάδα θα προμηθευτεί εντός του 2020 εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου για τον κοροναϊό εξέφρασε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Το τέλος της εβδομάδας θεωρείται κρίσιμο, καθώς σε περίπτωση που αρχίσει να διαφαίνεται τάση ανάσχεσης της εξάπλωσης του κοροναϊού, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί στην Αττική, όπου εξάλλου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024