Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζεται το χάος στη Λευκορωσία : 25χρονος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν υπό κράτηση

Συνεχίζεται το χάος στη Λευκορωσία : 25χρονος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν υπό κράτηση

Ο Αλεξάντερ Βίκορ αφέθηκε να περιμένει στο όχημα της αστυνομίας επί ώρες μετά τη σύλληψή του, σύμφωνα με δηλώσεις της μητέρας του

Η Λευκορωσία επιβεβαίωσε ότι ένας νεαρός άνδρας πέθανε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο από την έναρξη των διαδηλώσεων την Κυριακή, εναντίον του ηγέτη της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Αλεξάντερ Βίκορ, 25 ετών, σκοτώθηκε αφού συνελήφθη την Κυριακή στην πόλη Γκόμελ, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιούνταν σε όλη τη χώρα βάσει των καταγγελιών για νοθεία στις προεδρικές εκλογές. Την Τετάρτη, οι διαδηλωτές βρίσκονταν για τέταρτο βράδυ στους δρόμους.

Η μητέρα του δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο της Λευκορωσίας ότι ο γιος της είχε καρδιακά προβλήματα και εγκαταλείφθηκε μόνος σε ένα βαν της αστυνομίας επί πολλές ώρες, ενώ η υγεία του επιδεινωνόταν.

«Ούρλιαζε, ζητούσε βοήθεια… και η αστυνομία νόμιζε ότι είναι τρελός και τον πήγε στο ψυχιατρείο», δήλωσε η μητέρα του άτυχου νεαρού. Υποψιάζεται ότι οι αστυνομικοί είχαν ξυλοκοπήσει τον γιο της.

Μέλη της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει ότι η αστυνομία φέρει ασυλία για τις επιθέσεις που πραγματοποιεί προς τους διαδηλωτές. Βίντεο απεικονίζει αστυνομικούς να πυροβολούν περαστικούς με πλαστικές σφαίρες και να χτυπούν διαδηλωτές με τα κλομπ τους, αφού έχουν ήδη πραγματοποιήσει τη σύλληψη. Η αστυνομία του Μπρεστ ανακοίνωσε ότι άνοιξε πυρ χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών που τους επιτέθηκαν με μεταλλικά ρόπαλα.

Ο πρώτος νεκρός επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα, όταν η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε αφού μια εκρηκτική συσκευή έσκασε στο χέρι του. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν την αστυνομία για το θάνατό του, ενώ βρήκαν οπτικοακουστικό υλικό που φαίνεται να δείχνει την αστυνομία να ανοίγει πυρ, ενώ εκείνος καταρρέει στο έδαφος. Την Τρίτη, πολίτες άφησαν λουλούδια στο σημείο του Μινσκ όπου σκοτώθηκε, αφού φέρεται να στοχοποιήθηκε από δυνάμεις καταστολής.

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με τις αρχές της Λευκορωσίας. Εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί, καθώς η αστυνομία έχει «σπάσει» τις διαδηλώσεις χρησιμοποιώντας κλομπ, πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Οι διαδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε βράδυ σε περισσότερες από 30 πόλεις σε όλη τη χώρα, είναι οι μεγαλύτερες από όταν ο Λουκασένκο ανέλαβε την εξουσία, το 1994.

Σε ένα κέντρο κράτησης στα προάστια του Μινσκ, απελπισμένες οικογένειες συγκεντρώνονται κάθε πρωί, ζητώντας πληροφορίες για τους συγγενείς τους που αγνοούνται μετά τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις.

Η μητέρα του Βίκορ δήλωσε ότι η αστυνομία αρνούνταν να την ενημερώσει για το τι του είχε συμβεί.

«Τον έψαχνα όλες αυτές τις ημέρες», δήλωσε. «Δεν μου έδιναν πληροφορίες για εκείνον. Σήμερα μου έγραψαν ότι ο Σάσα είναι στο νεκροτομείο».

Η επιτροπή ερευνών της Λευκορωσίας επιβεβαίωσε το θάνατό του σε δελτίο τύπου, ισχυριζόμενη ότι συνελήφθη για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις. Η μητέρα του διαψεύδει το ότι ο γιος της ήταν διαδηλωτής και υποστηρίζει ότι τη νύχτα της σύλληψής του είχε πάει να συναντήσει τη σύντροφό του.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024