Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λευκορωσία όπου άνδρας έχασε τη ζωή του στις βίαιες διαδηλώσεις που συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα έπειτα από τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με τα οποία ο Αλεξάντρ Λουκασένκο ανανεώνει τη θητεία του για έκτη φορά.

Ένα φορτηγό της αστυνομίας πέφτει με φόρα πάνω σε διαδηλωτές στο Μινσκ.

Στο πέρασμα του παρασύρει έναν άνδρα, ο οποίος πέφτει στο έδαφος.

Οι βομβίδες κρότου λάμψης πέφτουν βροχή την ώρα που τον πλησιάζουν άλλοι διαδηλωτές. Ευτυχώς ο άνδρας ζει. Με τη βοήθεια τους σηκώνεται και απομακρύνεται από το σημείο.

Ένας άλλος διαδηλωτής δεν είχε την ίδια τύχη. Τα εκρηκτικά που προσπάθησε να ρίξει στους αστυνομικούς έσκασαν στα χέρια του σκοτώνοντας τον και τραυματίζοντας άλλους επτά ανθρώπους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συνεχίστηκαν για δεύτερο βράδυ.

Το κέντρο της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας θυμίζει πεδίο μάχης. Πέφτουν δακρυγόνα, αστυνομικοί στοχεύουν τους διαδηλωτές με κανόνια νερού, άλλοι τους ξυλοκοπούν.

Τα επεισόδια στο Μινσκ και σε αρκετές άλλες πόλεις πυροδότησε η ανακοίνωση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής σύμφωνα με την οποία ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, που κυβερνά τη χώρα από το 1994 κέρδισε για έκτη φορά τις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 80%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η αντίπαλός του, η ανεξάρτητη ακτιβίστρια Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια κέρδισε μόλις το 9,9% των ψήφων.

Οι διαδηλώσεις καθοδηγούνται από ξένες δυνάμεις, διαμήνυσε ο Λουκασένκο.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η Τιχανόβσκαγια διέφυγε στη Λιθουανία, όπου βρίσκονται τα παιδιά της, μετά από 7ωρη κράτηση στη Λευκορωσία.

Μέχρι χθες η αντίπαλος του Λουκασένκο δήλωνε ότι δεν σκόπευε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Γράψτε το σχόλιό σας