Λευκορωσία : Νομπελίστρια προειδοποιεί για εμφύλιο – Καλεί τον Λουκασένκο να φύγει «πριν να είναι αργά»
Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς προειδοποιεί για ενδεχόμενο «εμφυλίου πολέμου» μετά τις αναταραχές που ακολούθησαν τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα των εκλογών
Η νομπελίστρια συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από τη Λευκορωσία καταδίκασε την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών στη χώρα της, και παρότρυνε τον Αλεξάντερ Λουκασένκο να φύγει ειρηνικά.
Η 72χρονη συγγραφέας νίκησε το Νόμπελ λογοτεχνίας το 2015, για τη δουλειά της γύρω από τη φρίκη του πολέμου και τη ζωή στο καταπιεστικό σοβιετικό καθεστώς, αναφερόμενη και στα γεγονότα του Τσέρνομπιλ το 1986.
Στην πρώτη της δημόσια αντίδραση στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε όλη τη Λευκορωσία μετά τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, η συγγραφέας δήλωσε στο Radio Liberty/Radio Free Europe ότι ο Λουκασένκο θα έπρεπε να απομακρυνθεί ειρηνικά για να αποτρέψει έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

«Φύγε πριν να είναι αργά, πριν ρίξεις το λαό σε μια αποτρόπαια άβυσσο, στην άβυσσο του εμφυλίου πολέμου», είπε, απευθυνόμενη στον Λουκασένκο, τον οποίο επικρίνει από καιρό.
«Θέλεις μόνο την εξουσία και η επιθυμία σου θα καταλήξει στο αίμα», συνέχισε, κατηγορώντας τις αρχές της Λευκορωσίας ότι «κήρυξαν πόλεμο στους ίδιους τους πολίτες τους».
Δήλωσε σοκαρισμένη με τις «απάνθρωπες, σατανικές πράξεις» των δυνάμεων καταστολής, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα χωρούσε στην ανθρώπινη φαντασία σε προηγούμενες εποχές, και υπονοώντας ότι το Μινσκ ίσως έχει φέρει ενισχύσεις από τη Ρωσία.

Πριν τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, η Αλεξίεβιτς είχε δηλώσει ότι θα ψήφιζε την κύρια αντίπαλο του Λουκασένκο, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.
Η συγγραφέας σημείωσε ότι καταλαβαίνει τους λόγους που η Τιχανόφσκαγια, η οποία είναι νέα στην πολιτική και μέχρι πρόσφατα ασχολιόταν αποκλειστικά με την ανατροφή των παιδιών της, εγκατέλειψε την Τρίτη τη Λευκορωσία, αναζητώντας ασφάλεια στη γειτονική Λιθουανία.
«Ήταν και παραμένει ένα σύμβολο αλλαγής, της δίψας για μια καινούργια ζωή», τόνισε.
«Έκανε αυτό που μπορούσε. Δεν έχω να την κατηγορήσω για τίποτα. Τώρα ας μπουν μπροστά οι άντρες».
Δήλωσε ότι υποστηρίζει τον πολιτικό της αντιπολίτευσης, Βάλερι Τσεπκάλο, πρώην διπλωμάτη, η σύζυγος του οποίου έλαβε μέρος στην προεκλογική εκστρατεία της Τιχανόφσκαγια. Ο Τσεπκάλο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει πολιτικό κίνημα, το οποίο αποκαλεί «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας», για να προωθήσει περαιτέρω τους στόχους της αντιπολίτευσης.
Η Αλεξίεβιτς εξέφρασε το θαυμασμό της για τους διαδηλωτές της Λευκορωσίας, λέγοντας: «Τις τελευταίες εβδομάδες έχω ερωτευτεί το λαό μου».
«Πρόκειται για εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους, η δύναμή τους είναι εντελώς διαφορετική. Πριν από όλα αυτά, ήμουν ελαφρώς απογοητευμένη. Όχι πια».
Πηγή: www.theguardian.com
- Νεκρός ο παλαίμαχος Αυστριακός γκολκίπερ, Άλεξ Μάνινγκερ
- Γιάννης Αϊβάζης: Ερωτευμένος ξανά μετά το διαζύγιο με την Κορινθίου
- Κουτσούμπας: Στο καλό και να μας γράφετε κύριε Μητσοτάκη – Δεν υπάρχει έντιμη διαχείριση της ανεντιμότητας
- Φάμελλος: Αρχιερέας της τοξικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Πώς σας κρατάει ο Λαζαρίδης;
- Άρση Βαρών: Η αποστολή της Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
- Ανδρουλάκης: Εκλογές τώρα, απατηλό όνειρο η τρίτη θητεία ΝΔ
- «Μπορεί να είναι και πολύ επικίνδυνο, ή και καθόλου» λέει καθηγητής Γεωλογίας για το υγρό τσιμέντο στη Κυψέλη
- Ο Ινφαντίνο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ιράν στο Μουντιάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)














![Ολλανδία: Έκανε 250 τατουάζ με το όνομά του στο κορμί της συντρόφου του [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/foto1-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442