Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Πράσινα» δίκτυα : Το μέλλον των τηλεπικοινωνιών φροντίζει για το μέλλον του πλανήτη

«Πράσινα» δίκτυα : Το μέλλον των τηλεπικοινωνιών φροντίζει για το μέλλον του πλανήτη

Η Vodafone Ελλάδας παρουσιάζει το Vodafone Green Giga Network, ένα «πράσινο» δίκτυο τηλεπικοινωνιών που τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πώς μπορεί ένα δίκτυο τηλεπικοινωνιών να βελτιώσει την καθημερινότητα ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή; Τι συνιστά ένα πράσινο δίκτυο; Και τι είναι αυτό που κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος; Οι απαντήσεις δεν βρίσκονται παρά ένα κλικ μακριά: Στο Vodafone Green Giga Network, το όραμα της Vodafone για ένα πιο πράσινο μέλλον στις τηλεπικοινωνίες.

Μια αυτονόητη επιλογή

«Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι μια επένδυση για το μέλλον μας», δήλωσε πρόσφατα η ηθοποιός και περιβαλλοντική ακτιβίστρια Gloria Reuben, περιγράφοντας τη μόνη βιώσιμη επιλογή για κράτη και επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης – αλλά και το γεγονός ότι εξακολουθεί να εντείνεται με ραγδαίους ρυθμούς – έχουν γίνει πλέον ξεκάθαρες σε όλους. Και μπορεί ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας για να την αντιστρέψουμε να είναι περιορισμένος, όμως μπορεί να αποδειχθεί αρκετός αν προχωρήσουμε άμεσα, ως ανθρωπότητα, σε ουσιαστικές και συγκεκριμένες πράξεις.

Από την πλευρά του, ο Όμιλος Vodafone έχει αναλάβει από καιρό καίριες δράσεις, μειώνοντας αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του. Τελικός στόχος, η καθολική στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις ανάγκες του δικτύου του – και μάλιστα με ένα ιδιαιτέρως στενό χρονοδιάγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του πανευρωπαϊκού Vodafone Green Giga Network είχε οριστεί αρχικά για το 2025, μέχρι να επισπευσθεί τελικά για τον Ιούλιο του 2021.

Η Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να αναζητήσουμε το υπόδειγμα λειτουργίας αυτού του δικτύου: Η Vodafone Ελλάδας έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση του εγχώριου Vodafone Green Giga Network, το οποίο τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμη ενέργεια, δείχνοντας τον δρόμο προς ένα πιο «πράσινο» και βιώσιμο μέλλον για όλους.

Ολόκληρο το δίκτυο του κορμού της Vodafone Ελλάδας, όλα τα data center της εταιρείας, αλλά και τα δίκτυα κινητής και σταθερής όπου ελέγχει απευθείας την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, καλύπτουν το 100% των ενεργειακών αναγκών τους από πράσινες πηγές.

Δεν σταματάμε να εκπέμπουμε – αλλά σταματάμε τις εκπομπές

Όσο φιλόδοξο και αν ακούγεται ένα πράσινο δίκτυο, δεν είναι παρά ένα (σημαντικό) βήμα προς την υλοποίηση του στόχου της εταιρείας να μειώσει κατά το ήμισυ τον περιβαλλοντικό της αντίκτυπο μέχρι το 2025. Η επίτευξη αυτού του σκοπού εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων.

Φυσικά, όσο σημαντική και αν είναι η περιβαλλοντική δράση μιας εταιρείας, υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν είναι σε θέση να κάνει από μόνη της. Για αυτό και η Vodafone έχει δεσμευτεί να συνδράμει τις προσπάθειες των εταιρικών πελατών της να μειώσουν και οι ίδιοι τις δικές τους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συνολικά κατά 350 εκατομμύρια τόνους (!) παγκοσμίως έως το 2030. Συγκριτικά, πρόκειται για περίπου πενταπλάσιο όγκο από τις συνολικές εκπομπές της Ελλάδας για το 2019.

Καινοτομία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Κορυφαία τεχνολογία και πρωτοποριακές υπηρεσίες είναι τα κυριότερα «όπλα» στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι η παγκόσμια πλατφόρμα Internet of Things (IoT) μέσω της οποίας οι συνεργάτες της Vodafone είναι ήδη σε θέση να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά την κατανάλωση ενέργειας και να μειώνουν τις εκπομπές τους. Έξυπνοι μετρητές ενέργειας, smart εφαρμογές και συσκευές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις μεταφορές, αλλά και τεχνολογίες για δικτυωμένες και έξυπνες πόλεις, ρίχνονται επίσης στον αγώνα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ίδιας της εταιρείας, η συρρίκνωσή του αναμένεται να προκύψει από την προμήθεια και την εφαρμογή αποτελεσματικότερου εξοπλισμού δικτύου, τη μείωση της ζήτησης ενέργειας με την εγκατάσταση τεχνολογιών χαμηλότερης ενέργειας και ψύξης, αλλά και στον παροπλισμό και την αντικατάσταση παλαιού και πιο ενεργοβόρου εξοπλισμού.

Μέσα από μικρότερα και μεγαλύτερα βήματα, η Vodafone, οι πελάτες, οι συνεργάτες αλλά και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο «πράσινου», βιώσιμου πλανήτη για όλους εμάς, αλλά και για τις γενιές που θα αφήσουμε πίσω μας.

Μάθετε περισσότερα για το Vodafone Green Giga Network.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024