Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσιόδρας : 36 κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι - Ποιο ήταν το πρώτο

Τσιόδρας : 36 κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι – Ποιο ήταν το πρώτο

Από έναν εργαζόμενο μεταδόθηκε ο κοροναϊός στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίο επισκέφθηκε τον χώρο, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου

Από έναν εργαζόμενο μεταδόθηκε ο κοροναϊός στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίο επισκέφθηκε τον χώρο, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Α Παθολογική Κλινική του «ΑΧΕΠΑ» Συμεών Μεταλλίδη.

Τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας ανέρχονται σε 36, εκ των οποίων οι 33 ηλικιωμένοι και τρεις εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

Κατά την έξοδο του από το γηροκομείο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό έκανε γνωστό, ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που έχουν ο ιός φέρεται να μεταδόθηκε από εργαζόμενο, ο οποίος προ ημερών είχε έρθει σε επαφή με νεαρό που είχε πάει σε διακοπές και συναυλία στη Χαλκιδική.

Ο Σ. Τσιόδρας, παράλληλα είπε ότι χαιρέτησε έναν έναν τους φιλοξενούμενους του γηροκομείου, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ όσοι είναι θετικοί στον ιό διακομίζονται σε νοσοκομείο της πόλης.

Σημείωσε ακόμα ότι τα περισσότερα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οφείλονται σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από διακοπές.

Σε επταήμερη καραντίνα ο οίκος ευγηρίας

«Όσοι είναι θετικοί θα διακομιστούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Θα παρθούν μέτρα στη μονάδα σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Να σας πω ότι μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή είτε με ταξιδιώτες που έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη, είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. Το ότι είναι καλοκαίρι δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε και μπορεί οι νέοι να κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά οι ηλικιωμένοι είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί» ανέφερε ο κ. Τσίοδρας χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το grtimes.

Συμπλήρωσε δε πως οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους είναι ασυμπτωματικοί. » Η τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ δείχνει ότι περίπου 30% των περιστατικών είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών».

Το πρώτο κρούσμα προήλθε από εργαζόμενο του οίκου ευγηρίας, ο οποίος είχε επαφή με νεαρό άτομο που ήταν στη Χαλκιδική και είχε πάει σε συναυλία, όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως τόνισε ο Γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο οίκος ευγηρίας μπαίνει σε καραντίνα από σήμερα και για επτά μέρες. «Δε μπαίνει και δε βγαίνει κανένας», εξήγησε στη συνέχεια.

Ο Συμεών Μεταλλίδης, παθολόγος – λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, είπε πως θα υπάρχει συνεχείς ιχνηλατηση και σε περίπτωση που εμφανιστούν και νέα κρούσματα στον συγκεκριμένο χώρο θα μεταφερθούν και αυτά στο νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ Τσιόδρας ζήτησε από του δημοσιογράφους να κρατήσουν της απαραίτητες απόστασης πριν κάνει δηλώσεις. «Αν δεν απομακρυνθείτε δε θα μιλήσω σε κανέναν» είπε σε αυστηρό τόνο, τονίζοντας και πάλι ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους.

Επιπλέον, όπως μετέδωσε και νωρίτερα το GRTimes.gr, στον οίκο ευγηρίας συνεχίζουν να φτάνουν συνεχώς ασθενοφόρα ούτως ώστε μέχρι το βράδυ να έχουν μεταφερθεί όλοι οι ασθενείς.

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών

Μία γυναίκα 88 ετών, που κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ, είναι το τελευταίο χρονικά θύμα του κοροναϊού στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των νεκρών στους 216.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ασθενής δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, αλλά νοσηλευόταν από τις 6 Αυγούστου σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο ασθενούς από τον φονικό ιό σήμερα, αφού νωρίτερα έχασε τη ζωή της μια 81χρονη γυναίκα στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα κόλλησε τον ιό στον γάμο του Αμπελώνα.

Τριψήφιος  αριθμός νέων κρουσμάτων

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση χθες , καταγράφηκαν 196 νέα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο «κόκκινο» βρίσκεται για ακόμη μια ημέρα η Αττική με 82 κρούσματα, ενώ σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η Θεσσαλονίκη με 42 το τελευταίο 24ωρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 1.503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα

Τα 196 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

  • 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανιας

26 άτομα σε ΜΕΘ

Την ίδια στιγμή, αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι κατά δύο σε σχέση με την Δευτέρα και πλέον ννοσηλευόνται 26 άτομα.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Από αυτούς, οκτώ (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ηλικιακή κατανομή

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024