Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βηρυτός : Ξεχειλίζει η οργή για τους 171 νεκρούς της φονικής έκρηξης

Βηρυτός : Ξεχειλίζει η οργή για τους 171 νεκρούς της φονικής έκρηξης

Χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν σήμερα στο κατεστραμμένο λιμάνι, εις μνήμην όσον χάθηκαν από την χειρότερη έκρηξη που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα.

Η διαλυμένη πόλη της Βηρυτού συμπλήρωσε μια βδομάδα από τη φονική έκρηξη που σκότωσε τουλάχιστον 171 ανθρώπους, άφησε χιλιάδες τραυματίες και άστεγους ενώ βύθισε τον Λίβανο σε βαθιά πολιτική κρίση.

Χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν σήμερα στο κατεστραμμένο λιμάνι, εις μνήμην όσον χάθηκαν από την χειρότερη έκρηξη που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα.

Οι περισσότεροι ντυμένοι στα λευκά, με κάποιους εξ αυτών να έχουν έρθει από το Γκεμαϊζέ, μια συνοικία που καταστράφηκε από την έκρηξη.

Στις 18.08 σήμερα, οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν και τα τεμένη κάλεσαν ταυτόχρονα από τα μεγάφωνά τους για την προσευχή, την ώρα ακριβώς που η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ισοπέδωνε την πρωτεύουσα του Λιβάνου, την 4η Αυγούστου.

Κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν σε καθένα από αυτά το όνομα ενός θύματος, η εθνικότητά του και ένας πράσινος κέδρος, το σύμβολο του Λιβάνου, οι συγκεντρωμένοι στάθηκαν προσοχή την ώρα ακριβώς που σημειώθηκε η έκρηξη.

Κάποιοι έκλαιγαν, κάποιοι μόλις που συγκρατούσαν τα δάκρυά τους.

Σε μια μεγάλη οθόνη προβάλλονταν εικόνες από την έκρηξη και τις σκηνές πανικού που ακολούθησαν στις συνοικίες, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο λιμάνι, και διαλύθηκαν.

«Δεν θα πενθήσουμε, δεν θα φορέσουμε μαύρα προτού θάψουμε την εξουσία», είπε ένας εκ των ομιλητών.

Ήξεραν για τον κίνδυνο της έκρηξης

Μια εβδομάδα μετά τη φονική έκρηξη, δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters αποκαλύπτει πως η πολιτική ηγεσία γνώριζε για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν. 

Προειδοποιήσεις προς την πολιτική ηγεσία

Ειδικότερα, αξιωματούχοι ασφαλείας του Λιβάνου είχαν προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας για το φορτίο των 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που βρισκόταν αποθηκευμένο στο λιμάνι της Βηρυτού και τον κίνδυνο ενδεχόμενης έκρηξης που θα καταστρέψει την πρωτεύουσα.

Όπως αποκαλύπτεται, έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας σχετικά με γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη περιελάμβανε αναφορά σε ιδιωτική επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο Μισέλ Αούν και τον πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ με ημερομηνία 20 Ιουλίου.

Ενώ το περιεχόμενο της επιστολής δεν περιλαμβανόταν στην έκθεση που είδε το Reuters, ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι συνόψισε τα πορίσματα δικαστικής έρευνας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χημικές ουσίες έπρεπε να ασφαλιστούν άμεσα.

«Υπήρχε κίνδυνος το υλικό αυτό, εάν κλαπεί, να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Στο τέλος της έρευνας, ο Γενικός Εισαγγελέας ετοίμασε μια έκθεση που στάλθηκε στις αρχές» είπε, αναφερόμενος στην επιστολή που εστάλη στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο από τη Γενική Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, η οποία επιβλέπει την ασφάλεια λιμένων.

«Τους προειδοποίησα ότι αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει τη Βηρυτό αν εκραγεί» πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της επιστολής.

Επιβεβαιώνει ο παραιτηθείς πρωθυπουργός

Σημειώνεται πως η προεδρία δεν σχολίασε την αποκάλυψη για την επιστολή της 20ής Ιουλίου, ενώ ο γενικός εισαγγελέας της χώρας δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα του πρακτορείου.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του παραιτηθέντος πρωθυπουργού δήλωσε πως ο πρωθυπουργός έλαβε την επιστολή στις 20 Ιουλίου και στάλθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας.

«Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε το αρχείο 14 ημέρες πριν από την έκρηξη και ενήργησε μέσα σε λίγες μέρες. Οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν πάνω από έξι χρόνια και δεν έκαναν τίποτα».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024