Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προεδρικές εκλογές Λευκορωσίας : Ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τη βία που ασκήθηκε στις διαδηλώσεις

Προεδρικές εκλογές Λευκορωσίας : Ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τη βία που ασκήθηκε στις διαδηλώσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε τη βία που ασκήθηκε εναντίον διαδηλωτών στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία με αφορμή τις χθεσινές προεδρικές εκλογές

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε τη βία που ασκήθηκε εναντίον διαδηλωτών στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία με αφορμή τις χθεσινές προεδρικές εκλογές, στο πλαίσιο μιας εκλογικής διαδικασίας που αμαυρώθηκε από επεισόδια βίας και κατηγορίες για νοθεία.

Ειδικότερα, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «η βία εναντίον των διαδηλωτών δεν είναι η απάντηση. Η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά».

Εκατοντάδες συλλήψεις και τραυματισμοί

Κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, και σε πολλές άλλες πόλεις της Λευκορωσίας, για να διαμαρτυρηθούν έπειτα από μια πρώτη ανακοίνωση επίσημης δημοσκόπησης στην έξοδο εκλογικών τμημάτων, που έδειχνε νίκη του απερχόμενου πρόεδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό σχεδόν 80% των ψήφων.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Spring 96 δήλωσε σήμερα ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από κλούβα της Αστυνομίας και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στην Αστυνομία και διαδηλωτές μετά τις εκλογές.

Παράλληλα, η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna ανακοίνωσε σήμερα μέσω Telegram ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες, Κυριακή, κυρίως κατά την καταστολή των διαδηλώσεων που έγιναν τη νύχτα κατά της εξουσίας.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική αυτήν οργάνωση της Λευκορωσίας, τουλάχιστον 110 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Μινσκ, κοντά σε εκλογικά τμήματα ή σε κινητοποιήσεις.

Συλλήψεις έγιναν επίσης σε τουλάχιστον 10 άλλες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με την Viasna.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 1994, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και χρόνια για την παραμονή του στην εξουσία, καθώς μερικοί ψηφοφόροι είναι πεπεισμένοι ότι έχει έρθει η ώρα να αποσυρθεί.

Η μεγάλη αντίπαλος του Λουκασένκο, η αντιπολιτευόμενη Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, συγκέντρωσε το 9,9% των ψήφων, σύμφωνα με αυτά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε εκστρατεία καταστολής που προηγήθηκε των προεδρικών εκλογών, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων παρατηρητών της εκλογικής διαδικασίας και μελών της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας της Τιχανόφσκαϊα.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024