Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λευκορωσία : Προεδρικές εκλογές με συντριπτική νίκη Λουκασένκο, συλλήψεις και τραυματισμούς

Λευκορωσία : Προεδρικές εκλογές με συντριπτική νίκη Λουκασένκο, συλλήψεις και τραυματισμούς

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στη χώρα αποσπώντας το 80,23% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στη χώρα αποσπώντας το 80,23% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta σήμερα, την επομένη της εκλογικής αυτής διαδικασίας που αμαυρώθηκε από επεισόδια βίας και κατηγορίες για νοθεία.

Η μεγάλη αντίπαλος του Λουκασένκο, η αντιπολιτευόμενη Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, συγκέντρωσε το 9,9% των ψήφων, σύμφωνα με αυτά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας.

Οι τρεις άλλοι υποψήφιοι στις εκλογές συγκέντρωσαν ο καθένας τους ποσοστό χαμηλότερο από 2% των ψήφων, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Μινσκ, και σε πολλές άλλες πόλεις της Λευκορωσίας, για να διαμαρτυρηθούν έπειτα από μια πρώτη ανακοίνωση επίσημης δημοσκόπησης στην έξοδο εκλογικών τμημάτων, που έδειχνε νίκη του Λουκασένκο με ποσοστό σχεδόν 80% των ψήφων.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Spring 96 δήλωσε σήμερα ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από κλούβα της Αστυνομίας και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στην Αστυνομία και διαδηλωτές μετά τις εκλογές.

Παράλληλα, η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna ανακοίνωσε σήμερα μέσω Telegram ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες, Κυριακή, κυρίως κατά την καταστολή των διαδηλώσεων που έγιναν τη νύχτα κατά της εξουσίας.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική αυτήν οργάνωση της Λευκορωσίας, τουλάχιστον 110 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Μινσκ, κοντά σε εκλογικά τμήματα ή σε κινητοποιήσεις.

Συλλήψεις έγιναν επίσης σε τουλάχιστον 10 άλλες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με την Viasna.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 1994, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και χρόνια για την παραμονή του στην εξουσία, καθώς μερικοί ψηφοφόροι είναι πεπεισμένοι ότι έχει έρθει η ώρα να αποσυρθεί.

Ο Λουκασένκο, που προβάλλει τον εαυτό του ως εγγυητή της σταθερότητας, αντιμετωπίζει ένα κύμα οργής για το χειρισμό της πανδημίας της Covid-19, της οικονομίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Τιχανόφσκαϊα εισήλθε στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές μετά τη φυλάκιση του συζύγου της και αντικυβερνητικού μπλόγκερ Σεργκέι, ο οποίος σκόπευε να είναι υποψήφιος.

Η 37χρονη πρώην καθηγήτρια Αγγλικών υποστήριξε το βράδυ της Κυριακής ότι «η πλειοψηφία» των συμπολιτών της την υποστηρίζει.

Οι προεκλογικές της συγκεντρώσεις προσείλκυσαν πλήθη άνευ προηγουμένου από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε εκστρατεία καταστολής που προηγήθηκε των προεδρικών εκλογών, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων παρατηρητών της εκλογικής διαδικασίας και μελών της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας της Τιχανόφσκαϊα.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024