Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια επιστολή σε αυτούς που πρέπει…

Μια επιστολή σε αυτούς που πρέπει…

Ο Χούμπελ, όπως έχω ξαναγράψει, είναι ο καλύτερος από όλους τους ξένους που πέρασαν από εδώ τα τελευταία τρία χρόνια - και δεν ήταν και λίγοι.

Διαβάζω ότι ο επιτετραμμένος της FIFA/UEFA στην Ελλάδα Χέρμπερτ Χούμπελ έστειλε νέα επιστολή στην ΕΠΟ με την οποία διαμαρτύρεται για τη μη τέλεση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος, εκφράζοντας παράλληλα και τις διαμαρτυρίες του για πολλά που έχουν να κάνουν με πρόσφατες αποφάσεις της ομοσπονδίας – για την αναδιάρθρωση π.χ. Τα Χανιά, που θεωρούν ότι η μη ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Σουπερλίγκ 2 τους στέρησε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, έστειλαν χθες εξώδικο στην ΕΠΟ στο οποίο επικαλούνται και την επιστολή του Αυστριακού. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί και κάποιου είδους δικαίωση της δουλειάς του επιτετραμμένου. Το να τον επικαλείται όποιος νιώθει ότι αδικείται δεν σημαίνει τίποτα. Εκτός αν τον Χούμπελ τον έστειλε η FIFA στην Ελλάδα για να κάνει τον παρηγορητή…

Καλός

Ο Χούμπελ, όπως έχω ξαναγράψει, είναι ο καλύτερος από όλους τους ξένους που πέρασαν από εδώ τα τελευταία τρία χρόνια – και δεν ήταν και λίγοι. Ομως το να στέλνει σαν τον Απόστολο Παύλο επιστολές στην ΕΠΟ δεν σημαίνει επί της ουσίας απολύτως τίποτα! Η τωρινή διοίκηση όχι μόνο δεν του απαντά, όχι μόνο δεν τις δημοσιοποιεί, αλλά όποιος τις παίρνει, δεν τις διαβάζει καν στα μέλη του ΔΣ: αντιμετωπίζουν τον Χούμπελ σαν να μην υπάρχει, εκτός αν πει κάτι που τους βολεύει. Αλλά το θέμα δεν είναι τι κάνει η ΕΠΟ – η ερώτηση είναι τι σκοπό έχει να κάνει αυτός.

Αναφορά

Ο Αυστριακός, αν όντως ήθελε να βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν θα έστελνε επιστολές στην ΕΠΟ, αλλά θα έκανε μια ωραία αναφορά στους προϊσταμένους του για τα όσα στην Ελλάδα συμβαίνουν. Για το ζήτημα του τελικού π.χ. θα τους εξηγούσε πως ορίστηκε ένα ακατάλληλο γήπεδο το οποίο έλεγξαν οι θυγατέρες όσων το όρισαν, θα έγραφε αναλυτικά τα όσα προκάλεσαν την αναβολή του ματς, θα τόνιζε την άρνηση της ομοσπονδίας να ορίσει το παιχνίδι παρά τις συστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της UEFA, αλλά και τις δικές του. Και θα ζητούσε το ξήλωμα του ΔΣ μιας ομοσπονδίας που ρεζιλεύει το ποδόσφαιρο και την τοποθέτηση από τη FIFA μιας διοικούσας επιτροπής που θα μπορούσε να κάνει αρχικά τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Αυτή η επιστολή θα είχε νόημα και θα προκαλούσε πραγματικά εξελίξεις. Με αυτές που στέλνει τώρα, όσοι θα έπρεπε να τον τρέμουν γελάνε και κοροϊδεύουν.

Ολα

Θα ήθελα να σημειώσω επί της ευκαιρίας, μιλώντας για αλληλογραφίες, ότι όπως με διαβεβαίωσαν από την ΕΠΟ όλη η αλληλογραφία της ομοσπονδίας με τη FIFA, που αφορούσε τις τιμωρίες του Αρη, είχε διαβιβαστεί στην ομάδα της Θεσσαλονίκης εγκαίρως. To γράφω γιατί με χαρά έμαθα ότι τιμωρίες και απαγορεύσεις μεταγραφών δεν υπάρχουν πια, καθώς η τωρινή διοίκηση του Αρη διακανόνισε το παλιό χρέος που άλλοι δημιούργησαν. Αλλά αυτός ο διακανονισμός δεν πρέπει να λειτουργήσει ως αφορμή για να ξεχαστεί τι προηγήθηκε. Εχω μεγάλη περιέργεια να δω αν ο πρόεδρος του Αρη Θοδωρής Καρυπίδης θα επιμείνει στις μηνύσεις που (λέει ότι) έκανε σε μέλη της ομοσπονδίας. Αν το κάνει κάποιοι θα χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις. Αν δεν το κάνει κάποιες εξηγήσεις θα πρέπει να δώσει αυτός. Το λέω γιατί οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι με τους ανθρώπους, ώστε να μπορούμε και να τους κάνουμε την πρέπουσα κριτική.

Αθλητές

Απόδειξη του πόσο αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε πλέον και αθλητές που κόλλησαν τον ιό. Ο Μίροσλαβ Στοχ, ο σλοβένος κυνηγός του ΠΑΟΚ, ανακοίνωσε μέσω του Instagram ότι αυτός είναι ο ποδοσφαιριστής που είναι θετικός σε κορωνοϊό. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αισθάνεται καλά – ας του ευχηθούμε καλή καραντίνα και περαστικά. Λίγες μέρες πριν θυμίζω είχε ασθενήσει κι ένας ποδοσφαιριστής της Ξάνθης – ένας πιτσιρικάς από την ομάδα Νέων. Κρούσματα είχαμε και στην ανδρική Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης. Ο γιατρός της, ο Γιώργος Μαρίνος, έκανε γνωστό ότι πέντε αθλητές έχουν ασθενήσει, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα όλη η ομάδα να μπει σε καραντίνα. Θα περάσουν όλοι ξανά από τεστ σήμερα.

Ομάδες

Ολα αυτά δεν είναι φυσικά ανησυχητικά για τους αθλητές που δεν είναι άτομα που ανήκουν στις περίφημες ευπαθείς ομάδες. Ολοι τους είναι νέοι, καλοπροπονημένοι και έχουν δίπλα τους καλούς γιατρούς: ό,τι και να τους συμβεί το ξεπερνούν. Απλά το γεγονός ότι τον χειμώνα, στην έξαρση της πανδημίας, κανένας αθλητής δεν ασθένησε, ενώ σήμερα υπάρχουν κάμποσοι σε καραντίνα, μαρτυρά και τη διασπορά του ιού – είναι καμπανάκι συναγερμού για μας, όχι για τους αθλητές. Και είναι και μια επιπλέον απόδειξη ότι δεν χρειάζεται για να κολλήσεις τον ιό να τρέχεις σε γάμους, πανηγύρια και μπιτς μπαρ. Και αθλητική ζωή να κάνεις, αν δεν προσέχεις, κόλλησες….

Αντιδράσεις

Φυσικά οι αθλητές πολλές φορές νιώθουν άτρωτοι – οι πιο πολλοί έτσι κι αλλιώς δεν φοβούνται τίποτα. Το καταλαβαίνεις αυτό και από τις αντιδράσεις τους. Πολλές φορές μέχρι τώρα οι ποδοσφαιριστές κυρίως μίλησαν για την ανάγκη να υπάρξουν ξανά θεατές στα παιχνίδια τους – σχετικές δηλώσεις έκαναν όχι μόνο αυτοί που αγωνίζονται στην Ελλάδα, αλλά και πολλοί άλλοι σε όλο τον κόσμο. Ακόμα κι όσοι δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους στο να επιστρέψουν στους αγωνιστικούς χώρους ενώ ακόμα εμβόλια δεν υπάρχουν, μόλις γύρισαν κι αγωνίστηκαν ζήτησαν να βρεθεί τρόπος να υπάρξει και κόσμος στην εξέδρα: είναι ανθρώπινο. Εξίσου ανθρώπινο βρήκα και τον διάλογο της Κατερίνας Στεφανίδη και της Μαρίας Σάκκαρη στο Instagram. Οι δυο αθλήτριες συμφώνησαν ότι οι θεατές τους λείπουν. Και μάλιστα πολύ.

Κατερίνα

Η πιο δηκτική ήταν η Στεφανίδη. Εγραψε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να είναι ανοιχτά τα σινεμά, τα θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι και να παραμένουν κλειστά τα γήπεδα και τόνισε πως υπάρχουν ευγενικά σπορ που οι φίλαθλοι παρακολουθούν χωρίς να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται – «δεν είναι όλα ποδόσφαιρο» έγραψε χαρακτηριστικά. Φυσικά και δεν διαφωνώ: απλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο το γήπεδο, όσο ο συνωστισμός στην είσοδο, στην έξοδο κ.λπ. Αυτό είναι που στο θέατρο ή στα σινεμά ελέγχεται ευκολότερα. ‘Η τουλάχιστον θα έπρεπε.

Αναβολή

Από την άλλη από τέτοιες δηλώσεις καταλαβαίνεις και πως άλλαξε η στάση των αθλητών απέναντι στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Στεφανίδη ήταν υπέρμαχος της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων όταν ξεκίνησε η συζήτηση για αυτούς τον περασμένο Μάρτιο. Τότε είχε μιλήσει και για την επικινδυνότητα των Αγώνων και για τη δυσκολία (έως αδυναμία) προετοιμασίας των αθλητών. Τώρα θέλει και αγώνες και μάλιστα με κόσμο στα γήπεδα. Λογικό. Ολοι χαλαρώσαμε…

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024