Άλαν Πάρκερ: Όταν σκηνοθέτησε την Μαντόνα στην «Εβίτα»
Ο διάσημος βρετανός σκηνοθέτης πέθανε σε ηλικία 76 ετών
Στην πρώτη κινηματογραφική μεγάλου μήκους δημιουργία του, το «Bugsy Malone» (1976), ο Αλαν Πάρκερ πειραματίστηκε επιτυχημένα με κάτι εξαιρετικά δύσκολο: τον συνδυασμό παιδικής ταινίας- γκανγκστερικής περιπέτειας αλά δεκαετία του 1930. Τα πολυβόλα των γκάνγκστερ πετούσαν κρέμες και παγωτό αλλά το όλο σύνολο έπειθε. Εκεί μάλιστα, μια από τις πρώτες κινηματογραφικές εμφανίσεις της κάνει η Τζόντι Φόστερ. Πολύ καλό ντεμπούτο στην κινηματογραφική σκηνοθεσία για αυτόν τον χαμηλών τόνων αλλά εκρηκτικών ταινιών σκηνοθέτη που γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1944 στο Λονδίνο όπου και πέθανε την Παρασκευή 31 Ιουλίου. Εκρηκτικών σε σημείο διπλωματικού επεισοδίου γιατί κάτι τέτοιο παραλίγο να γίνει στο φεστιβάλ των Καννών όταν φιλοξένησε την ταινία του Πάρκερ «Το εξπρές του μεσονυχτίου» ( 1978 ).
Ο Αλαν Πάρκερ ανήκει στην γενιά των Βρετανών κινηματογραφιστών που μπήκαν στα πράγματα την δεκαετία του 1970 έχοντας γαλουχηθεί στην τηλεόραση και πολύ στην διαφήμιση. Μαζί με τον Ρίντλεϊ Σκοτ και τον αδελφό του Τόνι Σκοτ, ο Πάρκερ «υιοθετήθηκε» από το Χόλιγουντ και στην δεκαετία του 1980 γύρισε θαυμάσιες ταινίες, από τις πιο χαρακτηριστικές της εποχής εκείνης: τον «Πυρετό της δόξας» (Fame) που έγινε και επιτυχημένη σειρά της τηλεόρασης, τον «Τοίχο» (οπτικοακουστική μεταφορά του ομότιτλου άλμπουμ των Pink Floyd), τον «Δαιμονισμένο άγγελο» (μεταφυσικό νουάρ τρόμου με τους Μίκι Ρουρκ και Ρόμπερτ Ντε Νίρο), το «Ο Μισισιπής καίγεται» (αντιρατσιστικό δράμα με φόντο την δεκαετία του 1960 και πρωταγωνιστές τους Τζιν Χάκμαν και Γουίλεμ Νταφό) και το «Birdy Ο άνθρωπος πουλί» (μια ταινία για τα τραύματα που άφησε πίσω του ο πόλεμος του Βιετνάμ με πρωταγωνιστές τους Νίκολας Κέιτζ και Μάθιου Μοντίν).
Ο Πάρκερ υπήρξε ύο φορές υποψήφιος για το Οσκαρ σκηνοθεσία; («Το εξπρές του μεσονυχτίου», «Ο Μισισιπής καίγεται») αλλά δεν το κέρδισε. Πέντε ταινίες του υπήρξαν υποψήφιες για τον Χρυσό Φοίνικα μα κι εκεί στάθηκε άτυχος. Πάντως, οι περισσότερες ταινίες του είχαν το χάρισμα της επικοινωνίας με το κοινό και συνήθως γίνονταν θέμα, όπως συνέβη με την «Εβίτα» (1996) στην οποία η Μαντόνα υποδύεται την Εβίτα Περόν. Τελευταία κινηματογραφική δημιουργία του Πάρκερ είναι η «Ζωή του Ντέιβιντ Γκέιλ» (2003), ένα δικαστικό δράμα βασισμένο σε αληθινή ιστορία, με πρωταγωνιστές τον Κέβιν Σπέισι και την Κέιτ Γουίνσλετ.
- Άρση Βαρών: Η αποστολή της Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
- Ανδρουλάκης: Εκλογές τώρα, απατηλό όνειρο η τρίτη θητεία ΝΔ
- «Μπορεί να είναι και πολύ επικίνδυνο, ή και καθόλου» λέει καθηγητής Γεωλογίας για το υγρό τσιμέντο στη Κυψέλη
- Ο Ινφαντίνο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ιράν στο Μουντιάλ
- Massive Attack: Δυστοπία, Τομ Γουέιτς και επιστροφή στη δισκογραφία με έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς
- Μητσοτάκης: Με ειρωνείες στην αντιπολίτευση «απάντησε» για τα «γαλάζια» σκάνδαλα
- Καμερούν: Ο Πάπας Λέων καταγγέλλει έναν κόσμο που «ρημάζεται από τυράννους»
- Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά ΥΠΕΝ για την πολεοδόμηση σε περιοχές Natura
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)














![Ολλανδία: Έκανε 250 τατουάζ με το όνομά του στο κορμί της συντρόφου του [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/foto1-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442