Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα μυστήρια του ανασχηματισμού...

Τα μυστήρια του ανασχηματισμού…

Το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, στα Χανιά. Με το αεροπλάνο της γραμμής, αν σας ενδιαφέρει.

Οι παλαιότεροι των συναδέλφων μου, και δη του πολιτικού ρεπορτάζ, έλεγαν αφοριστικά ότι δύο πράγματα δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων: η υποτίμηση της δραχμής και ο ανασχηματισμός.

Με το πρώτο σκέλος του κανόνα καθαρίσαμε το 2001 – η χώρα κατάργησε τη δραχμή της από εθνικό νόμισμα και εισήλθε στη ζώνη του ευρώ. Αρα άλλοι, του έλληνος πρωθυπουργού, αποφασίζουν περί των ισοτιμιών του ευρώ. Φοβούμαι δε ότι στην περίπτωση που αυτοί οι «άλλοι» αποφασίσουν την υποτίμηση του ευρώ εμείς εδώ θα το μάθουμε από τις εφημερίδες. Σιγά να μη μας ρωτήσει κανείς…

Και κάπως έτσι έμεινε ο ανασχηματισμός να τον πηγαίνουμε και να τον φέρνουμε, μέχρι να πραγματοποιηθεί πραγματικά, και τότε να διεκδικεί ο καθείς για τον εαυτό του το… «αποκλειστικό» – ότι τον είχε προαναγγείλει. Στο πλαίσιο αυτό, και επειδή βοούσε ο πέριξ του τριγώνου Σύνταγμα-Κολωνάκι-Σύνταγμα χώρος γραφείων και καφενείων ότι επίκειται, θέμα ημερών ή και ωρών ακόμη, ανασχηματισμός, βγήκα κι εγώ στη γύρα:

Θα γίνει ανασχηματισμός τις επόμενες ημέρες, το Σαββατοκύριακο ας πούμε; ρώτησα «αρμοδίως», πιο «αρμοδίως» δεν γίνεται, μην ψάχνεστε.

Οχι, εισέπραξα την ξερή, μονολεκτική, άρνηση.

Το «όχι» είναι για να μας αποκοιμίσετε και εν συνεχεία να αιφνιδιαστούμε; Τα κάνουν άλλωστε αυτά οι πρωθυπουργοί όταν είναι να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Κανένας δεν πρόκειται να σας αποκοιμίσει. Το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, στα Χανιά. Με το αεροπλάνο της γραμμής, αν σας ενδιαφέρει.

(Εμάς προσωπικά, όχι. Μια φορά αποπειράθηκε και αυτός να πάει κάπου με στρατιωτικό ελικόπτερο και έπεσαν να τον φάνε. Φαντάζομαι θα είναι η τελευταία που το έκανε. Να σε συγκρίνουν με τον Καμμένο, δεν αντέχεται…)

…το φρεσκάρισμα…

Επί της ουσίας τώρα, και ανεξάρτητα από τα προηγούμενα: μια κυβέρνηση που μετράει ήδη 13 μήνες, ακόμη και αν δεχθεί κανείς, καθ’ υπερβολήν φυσικά, ότι αποτελείται από… αστέρια σε κάθε τομέα της πολιτικής, προφανώς χρειάζεται αλλαγές. Ενα φρεσκάρισμα, για να πάει παρακάτω. Εχει άλλα τρία χρόνια μπροστά της, τα οποία με την οικονομική κρίση να είναι παρούσα και την πανδημία επίσης, να την επιδεινώνει, τίποτε δεν προοιωνίζεται ότι θα είναι εύκολα χρόνια.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν τίθεται θέμα αλλαγών, τώρα που ο Μητσοτάκης έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων (και δεν του έχει σκάσει, ας πούμε, καμιά μείζων εσωκυβερνητική κρίση που θα τον εξανάγκαζε να προχωρήσει στον ανασχηματισμό για να μηδενίσει το κοντέρ). Η κυβερνητική εμπειρία τού έδωσε τις αποδείξεις για το τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Γνωρίζει (αυτός καλύτερα από τον καθένα μας, που είμαστε απέξω από τον χορό και απλώς παρακολουθούμε) ότι υπάρχουν τομείς όπου το κυβερνητικό έργο χωλαίνει, και αυτό οφείλεται και σε πρόσωπα και στη διάρθρωση των οικείων υπουργείων.

Τούτου δοθέντος, μπορεί για λόγους τακτικής να βραδύνει, ας πούμε, για μερικές εβδομάδες ο ανασχηματισμός, αλλά προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγάλει την τετραετία με την ίδια κυβέρνηση. Κατά τη γνώμη μου, ούτε και τον χρόνο δεν πρέπει να βγάλει. Αν θέλει να μην έχει ρεταρίσματα, καθυστερήσεις, λάθη και αβελτηρίες…

…και το σωστό timing

Κατά τη δική μου γνώμη επίσης, και με δεδομένο ότι επέρχεται και δεύτερο κύμα κορωνοϊού, το οποίο και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, όπως και στην κοινωνία, αυτή επίσης είναι μια παράμετρος η οποία πρέπει να επιταχύνει τον ανασχηματισμό. Δηλαδή όταν θα έχουμε δεκάδες ή και εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά, και θα αρχίσουν να γεμίζουν πάλι τα νοσοκομεία της χώρας, τότε θα κάνει ανασχηματισμό; Θα είναι εντελώς λάθος. Για πολλούς και διαφόρους λόγους. Γιατί καλά να μείνει η ίδια πολιτική ηγεσία – λέω ένα παράδειγμα – στο υπουργείο Υγείας. Αν (την) αλλάξει όμως; Μέχρι να μάθουν πόσες πόρτες έχει το υπουργείο τους, οι καινούργιοι, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Υποθέτω ότι έγινα κατανοητός…

SOS για την πρώτη κατοικία…

Μου το είπαν κι εμένα χθες το πρωί και νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να το ξεκαθαρίσει απολύτως και η κυβέρνηση, διότι αν συμβαίνει πραγματικά, να τελειώνει δηλαδή την 31η Αυγούστου η περίοδος προστασίας της πρώτης κατοικίας και από 1ης Σεπτεμβρίου να ξεκινάει το πάρτι των πλειστηριασμών, αυτό δεν αντέχεται με τίποτα. Οχι μόνο γιατί η κοινωνία έχει βασανιστεί από τις επιπτώσεις, οικονομικές και κοινωνικές, της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και γιατί όσο και να πιέζουν (που πιέζουν, δηλαδή…) τρόικα και τράπεζες, η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι όρος απαράβατος για να προχωρήσει κάποια στιγμή στον δρόμο της ανάπτυξης η χώρα.

Και έπειτα, ποιοι είναι αυτοί που θα πληγούν πρώτοι από την άρση των περιορισμών; Ανθρωποι του μόχθου, αυτοί που ζουν στο όριο της φτώχειας, άνεργοι, συνταξιούχοι και γενικώς δυσπραγούντες. Οι άλλοι, οι κονομημένοι, καθόλου δεν ενδιαφέρονται. Για την ακρίβεια, δεκάρα δεν δίνουν, πολύ απλά γιατί το πρόβλημα δεν τους ακουμπάει…

… και τους δανειολήπτες

Ευκαιρίας δοθείσης, νομίζω ότι είναι απαραίτητο ο Μητσοτάκης να ρίξει μια ματιά στη χθεσινή παρέμβαση της προέδρου Φώφης (περαστικά να ευχηθώ – είχε μια μικρή περιπέτεια με την υγεία της…), η οποία επαναφέρει παλαιότερη πρότασή της και ζητάει τη σύσταση «Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, για να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη, αποτελεσματική λύση για τους ασθενέστερους δανειολήπτες». Η πρόεδρος Φώφη τα «χώνει» και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λέει, η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι και έργο ΣΥΡΙΖΑ (πλην ΝουΔού) και προειδοποιεί ότι αν δεν γίνει κάτι «θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου».

Οπως λέει, «σε λίγες ημέρες οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα funds. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η οικονομική κρίση και η ανεργία παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις». Και προσθέτει, δίνοντας έναν δραματικό τόνο στην υπόθεση:

«Τα λόγια περιττεύουν. Καλώ τον Πρωθυπουργό και όποιον ενδιαφέρεται για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες να τη στηρίξει για να δοθεί λύση».

Συνηγορώ και εγώ: Πρόεδρε Κυριάκο, ρίξε μια ματιά, κάνε κάτι. Για καλό είναι. Θα σωθεί κόσμος…

Μια τρελή ιστορία

Τελικά υπέβαλε και παραίτηση από την προεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ο γνωστός Μάρκου, εκείνος, αν θυμάστε, ο ήπιος, ευγενής και εν τέλει ιδιαιτέρως τυπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προ δεκαημέρου είχε εξυβρίσει χυδαιότατα βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Υπέβαλε παραίτηση για να προλάβει την αποπομπή, η οποία θα ερχόταν με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Μετά την παραίτησή του (θα ενθυμείσθε ασφαλώς ότι προ έτους, οπότε και είχα αποκαλύψει εδώ την τουλάχιστον περίεργη συμπεριφορά του να υπηρετεί βουλευτής ων του ΣΥΡΙΖΑ τις πολιτικές της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, αρνούμενος να παραιτηθεί δήλωνε ότι έχει έργο να επιτελέσει) χθες, κυκλοφορούσε στη Βουλή η πληροφορία ότι από το επεισόδιο και εντεύθεν, σχεδόν καθημερινά, τον πίεζαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει παραίτηση από το ΚΕΣΥ. Και ως την τελευταία στιγμή αρνιόταν κατηγορηματικά. Του τέθηκε όμως όρος, λέει, για την παραμονή του στο κόμμα, και κάπως έτσι έληξε αυτή η τρελή ιστορία, η οποία, εδώ που τα λέμε, δεν είχε και προηγούμενο…

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024