Ο δικηγόρος και διαμεσολαβητής Αστικών & Εμπορικών Υποθέσεων, Στρατής Νικολακέας μιλώντας στο in.gr αναφέρεται στο εν λόγω σχέδιο καθώς και τι προβλέπει

Αρχές Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων όσον δανειοληπτών επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα πάρει τη σκυτάλη από το υπάρχον καθεστώς και πλαίσιο για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα ενταχθούν πάνω 300.000 στεγαστικά δάνεια, από τα οποία τα 200.000 αφορούν εξυπηρετούμενα δάνεια και τα υπόλοιπα 100.000 ανήκουν στα μη εξυπηρετούμενα.

Την ίδια ώρα, σε αναμονή βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα αιτήσεις τους για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη και επιθυμούν να δουν τις οφειλές τους να ρυθμίζονται δικαστικά. Πιο συγκεκριμένα, εκκρεμεί η εκδίκαση περισσότερων από 70.000 αιτήσεων σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας, ενώ έντονα είναι τα σενάρια ψηφιοποίησης της διαδικασίας με αυτόματη ηλεκτρονική συλλογή πρόσφατων φορολογικών και τραπεζικών στοιχείων του δανειολήπτη.

Όπως τονίζει στον in.gr o δικηγόρος και διαμεσολαβητής Αστικών & Εμπορικών Υποθέσεων, Στρατής Νικολακέας το σχέδιο προβλέπει  την επιδότηση για 9 μήνες σε όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία για όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών που επλήγησαν από τον κοροναϊό.

Οι δικαιούχοι

Στην κατηγορία των δικαιούχων εντάσσονται:

α) φυσικά πρόσωπα και εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί από τον COVID – 19, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους,

β) φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους, λόγω της υγειονομικής κρίσης,

γ) επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη δήλωση ΦΠΑ σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019,

δ) δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής,

ε) φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τέλος στ) ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Επιδότηση θα χορηγείται τόσο για τα εξυπηρετούμενα και ενήμερα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πιο συγκεκριμένα, για τα εξυπηρετούμενα δάνεια προβλέπεται επιδότηση σε ποσοστό 90% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 80% το 2ο τρίμηνο και κατά 70% το 3ο τρίμηνο.

Τα κριτήρια

Κριτήρια για την επιδότηση, σύμφωνα με τον δικηγόρο, θα είναι η αξία της κύριας κατοικίας (με όριο τα 300.000 ευρώ), το υπόλοιπο του δανείου (300.000 ευρώ ανά τράπεζα), το οικογενειακό εισόδημα (57.000 ευρώ), το ύψος των καταθέσεων (40.000 ευρώ) και η αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας (600.000 ευρώ), με το ανώτατο όριο επιδότησης να φτάνει τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Πρόβλεψη υπάρχει και για τις περιπτώσεις των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, με τη μηνιαία δόση να επιδοτείται σε ποσοστό 80% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 70% το 2ο τρίμηνο και κατά 60% το 3ο τρίμηνο. Κριτήρια θα είναι  η αξία της κύριας κατοικίας (με όριο τα 250.000 ευρώ), το υπόλοιπο του δανείου (250.000 ευρώ ανά τράπεζα), το οικογενειακό εισόδημα (45.000 ευρώ), το ύψος των καταθέσεων (25.000 ευρώ) και η αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας (500.000 ευρώ), με το ανώτατο όριο επιδότησης να φτάνει τα 500 ευρώ.

Τέλος, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί και οδηγούνται σε πλειστηριασμό, με σκοπό να αποτραπεί αυτός επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 60% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 50% το 2ο τρίμηνο και κατά 30% το 3ο τρίμηνο, με τα κριτήρια να είναι  200.000 ευρώ για την αξία  της κύριας κατοικίας 130.000 ευρώ ανά τράπεζα για το υπόλοιπο του δανείου, 36.000 ευρώ για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, 15.000 ευρώ για το ύψος των καταθέσεων και 280.000 ευρώ για την αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας, με το ανώτατο όριο επιδότησης να φτάνει τα 300 ευρώ. Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει την 1η Αυγούστου και θα δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr