Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επικίνδυνοι ελιγμοί Ερντογάν: Αποσύρει το Oruc Reis, στέλνει το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Επικίνδυνοι ελιγμοί Ερντογάν: Αποσύρει το Oruc Reis, στέλνει το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε την Τρίτη το μεσημέρι νέα παράτυπη Navtex για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «Barbaros Hayrettin Pasa» σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αμμοχώστου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) λίγες μόνο ημέρες μετά την ένταση που δημιούργησε με την Ελλάδα και λίγες μόλις ώρες μετά την «αναδίπλωση» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ζήτησε να τεθούν σε αναστολή οι έρευνες του Oruc Reis στο Καστελόριζο ως ένδειξη «εποικοδομητικής προσέγγιση για διαπραγματεύσεις» με την Αθήνα.

Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε την Τρίτη το μεσημέρι νέα παράτυπη Navtex για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «Barbaros Hayrettin Pasa» σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αμμοχώστου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παράτυπη Navtex έχει ισχύ από σήμερα μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου και δεσμεύει μεγάλες περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13».

Αυτήν τη στιγμή, το «Barbaros» βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι των Όλμων Σελεύκειας (Tasucu), στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου. Να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή που δέσμευσε σήμερα με την παράτυπη Navtex η Τουρκία, είχε διεξάγει παράνομες έρευνες το «Barbaros Hayrettin Pasa»και πριν από περίπου έναν χρόνο.

Αυτή είναι η νέα τουρκική Navtex:

TURNHOS N/W : 0999/20

MEDITERRANEAN SEA

1.SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON BETWEEN 28 JUL-18 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;

34 49.07 N – 034 21.35 E
35 04.98 N – 034 21.61 E
35 19.94 N – 034 48.76 E
34 41.27 N – 034 47.91 E
34 17.81 N – 034 30.25 E
34 06.57 N – 034 15.20 E
34 17.55 N – 034 15.36 E
34 15.83 N – 033 56.44 E
34 41.31 N – 033 56.73 E

5 NM BERTH REQUESTED

2. CANCEL THIS MESSAGE 182059Z SEP 20.

Καλίν: Έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς όρους

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε να τεθούν σε αναστολή οι επιχειρήσεις, σαν εποικοδομητική προσέγγιση για διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Καλίν επισήμανε πως ο Ερντογάν έδωσε εντολή να παγώσουν οι επιχειρήσεις για τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ ζήτησε να ακολουθήσουν μία πιο εποικοδομητική προσέγγιση.

«Στην τελευταία μας Navtex η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Oruc Reis σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως αφού θα γίνουν συνομιλίες περιμένουμε για ένα χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν.

Ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης πως ο γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός πως η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου «όμως υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις και όρους», κατέληξε.

Δένδιας: Θετική εξέλιξη το πάγωμα των ερευνών της Τουρκίας

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας περί παγώματος των ερευνητικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια (Arancha Gonzalez Laya).

 «Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πάντοτε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» κατέστησε σαφές ο κ. Δένδιας.

Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε πως η Ελλάδα θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό όταν η παγκόσμια αυτή θέση γίνεται αντιληπτή και από την τουρκική πλευρά.

Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, για διάλογο όχι υπό το κράτος απειλών, προσβολών και δημιουργίας τετελεσμένων, όπως ξεκαθάρισε και κατέστησε σαφές πως η διαπραγμάτευση με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024