Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάνει πίσω ο Ερντογάν – «Παγώνουν» οι έρευνες του Ορούτς Ρέις

Κάνει πίσω ο Ερντογάν – «Παγώνουν» οι έρευνες του Ορούτς Ρέις

Η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις επιχειρήσεις έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο προσωρινά, εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις επιχειρήσεις έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο προσωρινά, εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο κ. Καλίν είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να τεθούν σε αναστολή οι επιχειρήσεις, σαν εποικοδομητική προσέγγιση για διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Καλίν επισήμανε πως ο Ερντογάν έδωσε εντολή να παγώσουν οι επιχειρήσεις για τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ ζήτησε να ακολουθήσουν μία πιο εποικοδομητική προσέγγιση.

«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις  σταματήσουμε για λίγο (σ.σ. τις έρευνες)”. Όπως μάλιστα μεταδόθηκε η αναστολή των ερευνών θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα. Ο Καλίν είπε ακόμα ότι η δημιουργική παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις.

Έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς όρους

«Στην τελευταία μας Navtex η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Oruc Reis σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως αφού θα γίνουν συνομιλίες περιμένουμε για ένα χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν.

Ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης πως ο γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός πως η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου «όμως υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις και όρους», κατέληξε.

Πέτσας: Θετική ενέργεια το πάγωμα των ερευνών της Τουρκίας

Θετική ενέργεια χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι παγώνουν οι έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.

Οπως είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας στο ΣΚΑΪ, λεπτά μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, η ενέργεια αυτή είναι θετική γιατί δείχνει στην πράξη ότι μια παράνομη τουρκική NAVTEX αποσύρεται.

«Επιθυμούμε να έχουμε διάλογο και να συζητήσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και είχαν γίνει διερευνητικές επαφές που διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας», τόνισε.

Σε ότι αφορά στην τριμερή στο Βερολίνο ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της κυρίας Μέρκελ.

«Το πλαίσιο των συζητήσεων που μπορεί να υπάρξει είναι από τις διερευνητικές επαφές όταν διεκόπησαν και αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς απειλών», προσέθεσε ο Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ωστόσο ότι: «Ζητήματα όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι τουρκικές προκλήσεις και η Αγιά Σοφία δημιουργούν προβλήματα, χάσματα ψυχικά μεταξύ των χριστιανών».

Μετακινήθηκε προς τα πίσω το ερευνητικό- Έδεσε στο λιμάνι της Αττάλειας

Σημειώνεται πως το πρωί της Τρίτης το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis κινήθηκε προς το λιμάνι της Αττάλειας, διαψεύδοντας τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία χτες, Δευτέρα, έκαναν λόγο για κινητικότητα, προδικάζοντας ότι ετοιμάζεται να βγει στο πέλαγος για σεισμικές έρευνες.

Όπως έγραφε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, «σήμερα το πρωί, υπήρξε κινητικότητα στο πλοίο Oruc Reis, που είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια.

Το πλοίο, στο οποίο ξεφορτώθηκε με τη βοήθεια γερανού κάποιο φορτίο, αναμένεται να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο».

Η παράνομη τουρκική NAVTEX , η οποία έχει δεσμεύσει την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες, βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τις 2 Αυγούστου.

Μέχρι τότε οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, παρά την «αποκλιμάκωση» στο Αιγαίο. 

Ευρωπαϊκός κορσές

Την ίδια στιγμή, η ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο έχει κινητοποιήσει πολλούς διεθνείς παίκτες. Η Γερμανία, η οποία αυτό το εξάμηνο προεδρεύει στην ΕΕ, συνεχίζει να προωθεί τη διμερή ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση, προειδοποιώντας τον Ερντογάν ότι αν πραγματοποίησει τις απειλές του η Αθήνα είναι έτοιμη να απαντήσει. Γαλλία, ΗΠΑ και Βρυξέλλες, όμως, έχουν μπει επίσης στο παιχνίδι.

Παρά το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στο Βόρειο Αιγαίο παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή.

Εξάλλου, η Τουρκία έχει εκδώσει νέα NAVTEX με την οποία δεσμεύεται μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή για την πραγματοποίηση ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στον κόλπο του Ξηρού.

Η συγκεκριμένη NAVTEX έχει ισχύ μέχρι και τις 29 του μήνα, με την περιοχή που έχει δεσμευθεί να αφορά κυρίως σε τουρκικά χωρικά ύδατα

Δένδιας: Η ένταση δεν έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί

Όπως τόνισε άλλωστε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όντως η Τουρκία οδεύει προς μία αποκλιμάκωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο, όπως σημείωσε, ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

«Βλέπουμε από την τουρκική πλευρά μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή, όπως μας πληροφορεί το υπουργείο Άμυνας, των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια και στους ναυστάθμους», τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλη αυτή η ένταση η οποία είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας στο Mega, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους και έχει δοθεί εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να προετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων.

Οι Τούρκοι αποσύρουν πλοία

Πάντως πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ανέφεραν πως από το βράδυ του Σαββάτου τα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν αρχίσει να αποχωρούν, επιστρέφοντας στους ναυστάθμους.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024