Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψηφιακό κράτος για γέλια. Στον ΕΦΚΑ και στις εφορίες έχετε πάει;

Ψηφιακό κράτος για γέλια. Στον ΕΦΚΑ και στις εφορίες έχετε πάει;

Ωραίες οι φιέστες για το ψηφιακό κράτος. Ομως η πραγματικότητα, η καθημερινότητα σας διαψεύδει

Με μεγάλη χαρά η κυβέρνηση, παρουσία του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Βρούτση, μας ανακοίνωσαν τη δημιουργία της «ψηφιακής σύνταξης».

Την ψηφιακή πλατφόρμα ΑΤΛΑΣ που θα «σηκώνει» πλέον το βάρος της γρήγορης και χωρίς κόπο σύνταξης για τους απόμαχους της εργασίας.

Ετσι, με το… πάτημα ενός κουμπιού (όπως οι επικοινωνιολόγοι, λένε) θα μπορεί κάποιος να πάρει τη σύνταξή του.

Ωραίο και το σόου που στήθηκε, πέρασε και στον κόσμο ότι η Ελλάδα… εκσυγχρονίζεται, έχουμε και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που τα κάνει πλέον όλα ηλεκτρονικά, είναι και οι… ηλεκτρονικές εφορίες που δεν χρειάζεται να πηγαίνεις να περιμένεις στην ουρά, και μια χαρά το φτιάξαμε το «παραμυθάκι».

Στην πραγματικότητα όμως τι ισχύει; Στην πραγματική ζωή, στην καθημερινότητα τι ισχύει;

Θα σας διηγηθώ δύο ιστορίες για να καταλάβετε πώς αυτός ο κόσμος, αυτή η χώρα δεν θα αλλάξει ποτέ, όσο η επικοινωνία κυριαρχεί της ουσίας και της αλήθειας.

Πηγαίνει κάποιος στον ΕΦΚΑ Καλλιθέας για να κάνει μια απλή εργασία. Π.χ. για να ζητήσει τη διαγραφή συνταξιούχου λόγω θανάτου, να καταθέσει χαρτιά για έξοδα κηδείας κ.λπ.

Η πρώτη ψυχρολουσία είναι η ουρά που έχει σχηματιστεί μέσα στον ήλιο και σε 35 βαθμούς θερμοκρασία. Δύο ταλαίπωροι υπάλληλοι προσπαθούν να βάλουν τάξη, μέσα στο κτίριο δεν μπαίνεις αν δεν έχεις ραντεβού κι εκεί αρχίζουν όλα.

Σου λένε «κλείσε ηλεκτρονικά ραντεβού να μην περιμένεις και ταλαιπωρείσαι».

Κλείνεις το ραντεβού στις 10 Ιουνίου και περιμένεις την απάντηση. Είναι τέλη Ιουλίου και το ραντεβού δεν γίνεται. Και περιμένεις να ενεργοποιηθεί το… ψηφιακό κράτος, ειδικά τώρα που όλα λειτουργούν με το πάτημα ενός κουμπιού.

Και περιμένεις πότε το πρώην ΙΚΑ Καλλιθέας, πότε ο ΕΦΚΑ θα σε καλέσει για να καταθέσεις δύο χαρτιά.

Να σηκώσουν το τηλέφωνο οι υπάλληλοι; Ούτε λόγος… Και περιμένεις.

Κατά τα άλλα μας φτάνει και μας περισσεύει το σόου με τον «Ατλαντα» να σηκώνει τα βάρη της γραφειοκρατίας.

Ιστορία δεύτερη: Πληρώνεις κανονικά στην εφορία τις δόσεις του φόρου που χρωστάς. Είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου, όμως το… ηλεκτρονικό σύστημα σου βγάζει ότι έχεις οφειλές και σου ρίχνει και προσαυξήσεις ενώ δεν χρωστάς.

Πας στην εφορία της περιοχής σου χωρίς ραντεβού, μια ουρά 15 ατόμων σε περιμένει, περιμένεις κι εσύ 1,5 ώρα χάνοντας τη δουλειά σου για να ρωτήσεις γιατί εμφανίζονται χρέη που δεν έχεις.

Αφού τρως όλη την ταλαιπωρία που υπάρχει ο υπάλληλος σου λέει «δεν μπορώ να δω γιατί συμβαίνει αυτό. Περίμενε να γίνει εκκαθάριση και θα εξαφανιστούν τα χρέη, αν έχεις πληρώσει».

Και περιμένεις πότε στην ουρά, και πότε στο ηλεκτρονικό σύστημα για να δεις ποιος ανόητος το έστησε έτσι ώστε να σε ταλαιπωρεί.

Τέτοιες ιστορίες έχουν όλοι οι Ελληνες. Είχε που είχε το μαύρο του το χάλι το Δημόσιο και οι υπηρεσίες του, ειδικά εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, ήρθε και η κρίση του κοροναϊού να τα διαλύσει όλα.

Όμως, είναι τουλάχιστον υποκριτικό και προκλητικό να στήνεις φιέστες και να πανηγυρίζεις γιατί η Ελλάδα έγινε… ψηφιακή την ίδια στιγμή που γίνεται χαμός στις ουρές.

Την ίδια στιγμή που χάνονται χιλιάδες εργατοώρες. Την ίδια στιγμή που ο πολίτης πληρώνει απίστευτους φόρους προκειμένου να έχει ικανοποιητικές υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή που κάποιοι «πουλάνε» την είσοδο της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με καταστάσεις… μπανανίας.

Ωραίες, λοιπόν, οι φιέστες και οι επικοινωνιακές πομφόλυγες, όμως κύριοι αρμόδιοι υπουργοί πηγαίνετε και καμιά βόλτα στον ΕΦΚΑ Καλλιθέας. Πηγαίνετε στην εφορία Νέας Σμύρνης, ή στη ΔΟΥ Παλλήνης.

Πηγαίνετε σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία όπου ο κόσμος σπεύδει για να πληρώσει, να καταθέσει αιτήσεις, να βρει το δίκιο του.

Εκεί είναι η πραγματική Ελλάδα. Μπορεί να έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς την ψηφιοποίηση του δημοσίου, όμως, χρειάζονται και υπάλληλοι που θα την υποστηρίξουν.

Γιατί αλλιώς φούσκες θα είναι όλα και ο κόσμος θα σας βρίζει.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024