Να σταματήσει η Γαλλία «να μεγιστοποιεί τον εαυτό της», απαίτησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, τονίζοντας ότι «οι απειλές» του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για κυρώσεις κατά της Τουρκίας «δεν θα έχουν αποτέλεσμα».

Η Τουρκία δεν μπορεί να απειληθεί με κυρώσεις, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν έχουν καμία αξία»

«Οι δηλώσεις του Προέδρου Μακρόν δεν έχουν καμία αξία για τη χώρα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, προσθέτοντας ότι «οι απειλές δεν θα έχουν αποτέλεσμα».

Τα σχόλια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ήρθαν ως απάντηση στην απαίτηση του γάλλου προέδρου επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας για τις παραβιάσεις των ελληνικών και κυπριακών υδάτων καθώς επίσης και για την ανάγκη να δράσει η ΕΕ για την κρίση στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι (φωτογραφία aa.com.tr)

Ο Χαμί Ακσόι ανέφερε ότι «η Γαλλία χάνει την ουδετερότητά της και την ευκαιρία της να συμβάλει στη σταθερότητα με κάθε εξήγηση και λάθος βήμα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Μεγιστοποιεί τον εαυτό της»

Η Γαλλία δεν έχει αποτελέσματα από τις πολιτικές της και δεν θα μπορέσει να έχει κανένα αποτέλεσμα και στο μέλλον, είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαίτησε, επίσης, από τη Γαλλία να σταματήσει να μεγιστοποιεί τον εαυτό της και να ακολουθήσει διακριτικές και ορθολογικές πολιτικές, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και εκείνους που ενεργούν με την αντίληψη «είμαι ο μόνος ιδιοκτήτης αυτού του τόπου», στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Γαλλία αναμένεται να επιλέξει στη Λιβύη μεταξύ της νόμιμης κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ και του επιτιθέμενου Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος είχε καταλάβει την Τρίπολη για περισσότερο από ένα χρόνο και προσπάθησε να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Ακσόι.

«Βάσει του διεθνούς δικαίου»…

Κάθε βήμα της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο στοχεύει στην υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων βάσει του διεθνούς δικαίου, υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας την έκκληση της Αγκυρας για διάλογο και συνεργασία στην περιοχή.

«Θα πρέπει να τιμωρηθούν»

Νωρίτερα χθες Πέμπτη, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τονίσει την ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, λέγοντας πως «δεν είναι αποδεκτό να απειλείται και να παραβιάζεται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Εκείνοι που συμβάλλουν σε αυτό, θα πρέπει να τιμωρηθούν».

Συνάντηση Μακρόν – Αναστασιάδη (φωτογραφία Reuters)

Αργότερα, ο γάλλος πρόεδρος ανάρτησε και κείμενο στον λογαριασμό του στο facebook, και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα, με το οποίο εξέφραζε την αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν.

Ακολουθεί η ανάρτηση:

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr