Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο διπλωματικός «πόλεμος» και το τρίγωνο Αθήνας - Βερολίνου - Αγκυρας

Ο διπλωματικός «πόλεμος» και το τρίγωνο Αθήνας – Βερολίνου – Αγκυρας

Ο φόβος πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά και της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή

Eναν διπλωματικό «πόλεμο» που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο πυροδότησε η έκδοση της τουρκικής NAVTEX για σεισμικές έρευνες του «Oruc Reis» νότια και ανατολικά του Καστελλόριζου. Ο φόβος πρόκλησης ενός «θερμού επεισοδίου», τη μέρα που βρισκόταν στην Αθήνα για συνομιλίες ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά και του Βερολίνου, με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή.

Το πρώτο τηλεφώνημα από τη Μέρκελ έγινε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη νωρίς το απόγευμα και πριν από τη συνάντησή του με τον Μάας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. Αφορμή ήταν η έκφραση ικανοποίησης για το αποτέλεσμα της Συνόδου, με τον Πρωθυπουργό να θέτει το θέμα της τουρκικής NAVTEX. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, μονόδρομο τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία και ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν θα δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ακολούθησε τηλεφώνημα της Μέρκελ προς τον Ερντογάν το βράδυ της Τρίτης, το οποίο φέρεται να ήταν παρέμβαση καθοριστικής σημασίας για την εκτόνωση της κατάστασης, όπως τονίζει η γερμανική «Bild», η οποία μάλιστα περιγράφει τις εξελίξεις ως δραματικές και Ελλάδα και Τουρκία να φτάνουν μία ανάσα πριν από τη σύρραξη.

Κατά της κλιμάκωσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας τάχθηκε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, επαναλαμβάνοντας ότι πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις «είναι δυνατή μόνο εφόσον η Αγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Παράλληλα εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η τουρκική NAVTEX «δεν είναι χρήσιμη και στέλνει λάθος μήνυμα».

Μπαράζ διεθνών επαφών

Γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος και η άμεση ενημέρωση ισχυρών παικτών στη διεθνή πολιτική σκηνή για τις εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο οι διεθνείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να έχουν συνέχεια, ενώ κυβερνητικές πηγές τονίζουν ιδιαίτερα τις σχέσεις Αθήνας – Παρισιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, Μητσοτάκης – Μακρόν είχαν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διάρκειας 50 λεπτών, στην οποία ανέλυσαν την τουρκική προκλητικότητα σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στην κυβέρνηση σημειώνουν και την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καλεί την Τουρκία να σταματήσει τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη (Παραπολιτικά FM) να χαρακτηρίζει «ατυχέστατη έκφραση» την αναφορά σε «αμφισβητούμενα ύδατα».

Προκλητικές δηλώσεις. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, απαντώντας στο διάβημα και στην αυστηρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, υποστήριξε ότι «η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το «Oruc Reis» είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνησή μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO», κατηγορώντας την Αθήνα για μαξιμαλιστικές θέσεις ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα. Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας, με την Αγκυρα να δηλώνει αποφασισμένη για την προστασία των «συμφέροντων και των δικαιωμάτων της» στην Ανατολική Μεσόγειο, «όπως αυτά προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Επίθεση σε Σακελλαροπούλου

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ στοχοποιεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χαρακτηρίζοντας την «ανιστόρητη» και «χωρίς νομικές γνώσεις». Σε ανάρτησή του στο Τwitter επιτίθεται στην ΠτΔ λέγοντας ότι «το γεγονός ότι η ελληνίδα Πρόεδρος προσπαθεί να κάνει μάθημα κοσμικότητας είναι τραγωδία. Οι κατηγορίες της Σακελλαροπούλου εναντίον της Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε τη θητεία της δίνοντας όρκο ενώπιον του έλληνα Αρχιεπισκόπου, καταδεικνύουν την άγνοια που έχει όσον αφορά την κοσμικότητα».

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024