Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
QAnon: Στο στόχαστρο του Twitter δημοφιλείς αμερικανοί συνωμοσιολόγοι

QAnon: Στο στόχαστρο του Twitter δημοφιλείς αμερικανοί συνωμοσιολόγοι

Xιλιάδες λογαριασμούς μπλοκάρει το Twitter στη μάχη που δίνει ενάντια στα fake news

Το Twitter ανακοίνωσε ένα ευρύτατο «λουκέτο» σε λογαριασμούς και περιεχόμενο που σχετίζονται με το κίνημα συνωμοσιολογίας και υποστήριξης του Τραμπ, QAnon εφαρμόζοντας την πολιτική του ενάντια «σε συμπεριφορές που πιθανώς να οδηγήσουν σε offline βιαιοπραγία».

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει ηλεκτρονικές διευθύνσεις (URL) που σχετίζονται με το QAnon κι έτσι στο εξής το περιεχόμενό τους δεν θα μπορεί να «μοιράζεται» από χρήστες του Twitter. Eπίσης περιεχόμενο και χρήστες που σχετίζονται με την QAnon στο εξής δεν θα προβάλλονται ως προτεινόμενοι σύνδεσμοι. Οι ενέργειες αυτές, αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 150.000 λογαριασμούς στο Τwitter.

«Αυτοί οι λογαριασμοί εμπλέκονται σε συμπεριφορές που ως στόχο έχουν την περαιτέρω διάδοση περιεχομένου που οδήγησε σε ένα πλήρως καταγεγραμμένο, πληροφοριακή, σωματική, κοινωνική και ψυχολογική offline κακοποίηση», δηλώνει εκπρόσωπος της εταιρείας στον Guardian. «Παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή στενά και αποφασίσαμε ότι είναι αναγκαίες πρόσθετες ενέργειες, σύμφωνες με τους κανονισμούς του Twitter και τις πολιτικές μας για το spam, την χειραγώγηση της πλατφόρμας όπως επίσης και την προσβλητική συμπεριφορά.»

Ενδεικτική πάντως της κατάστασης είναι η επιθυμία της Twitter να μη δημοσιευτεί το όνομα του εκπροσώπου της, καθώς υπάρχει φόβος να αποτελέσει θύμα κακοποίησης.

Το κίνημα QAnon

Το QAnon είναι ένα ψηφιακό κίνημα θεωριών συνωμοσίας που τα μέλη του πιστεύουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεξάγει έναν μεγάλο πόλεμο ενάντια σε μια πανίσχυρη κλίκα Δημοκρατικών και διασήμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις παιδεραστίας και σωματεμπορίας. Αν και όχι ιδιαίτερα πολυπληθής, η κοινότητα των QAnon άσκησε μεγάλη επίδραση στον πολιτικό διάλογο, τραβώντας την προσοχή μέσα από στοχευμένες εκστρατείες παρενόχλησης και εκφοβισμού και «καταλαμβάνοντας» πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να διαμορφώνουν τις τάσεις στα θέματα που συζητιούνταν.

Ένας σημαντικός αριθμός οπαδών του QAnon εκλέχθηκε στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών κι έτσι βρίσκονται στα τοπικά, πολιτειακά αλλά και ομοσπονδιακά ψηφοδέλτια των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Τον Μάιο του 2019, ύστερα από μια σειρά σοβαρών περιστατικών βίας, όχι στον ψηφιακό αλλά στον πραγματικό κόσμο, το FBI χαρακτήρισε το QAnon ως μια εν δυνάμει απειλή εσωτερικής τρομοκρατίας.

Η Τζόαν Ντόνοβαν, επικεφαλής ερευνήτρια του Κέντρου Σόρενσταϊν, του Πανεπιστημίου Harvard θεωρεί ότι ενέργεια αυτή του Twitter έχει μεγάλη σημάσια.  «Το Q συγκρότησε μια δικτυωμένη φατρία, υποβοηθούμενη από την αυτοματοποίηση, που διαρκώς παραπληροφορεί και εμπνέει επικίνδυνες συμπεριφορές» ανέφερε η Ντόνοβαν με ανάρτησή της προσθέτοντας «Το Τwitter άνοιξε αργά την πόρτα. Το Facebook και το Youtube δεν έχουν μπει καν».

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από καταγγελίες, η Facebook απαγόρευσε, πριν λίγες εβδομάδας τη λειτουργία της σελίδας αυτής, κατηγορείται όμως ότι συνεχίζει να επιτρέπει τη λειτουργία σε πάνω από 100 σελίδες, γκρουπ και προσωπικά προφίλ που είναι αφιερωμένα στους σκοπούς και τη ρητορική του QΑnon. Ο συνολικός αριθμός των χρηστών που υποστηρίζουν τις σελίδες αυτές ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια.

H ψηφιακή ανθρωποφαγία

Ο «μύθος» του κινήματος QAnon, βασίζεται στην ερμηνεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων της ανώνυμης φιγούρας «Q» που υποστηρίζει ότι έχει εσωτερική πληροφόρηση των μηχανισμών του «βαθέως κράτους». Συζητήσεις σε πολυάριθμα ψηφιακά γκρουπ οπαδών του QAnon στο Facebook και αναλύσεις που προβάλλονται μέσω του Youtube έχουν ως κεντρικό σενάριο τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από διεφθαρμένους αστέρες της πολιτικής και του θεάματος. Έτσι χιλιάδες ψηφιακοί ακόλουθοι έχουν αγκιστρωθεί σε ένα αδιάκοπο ψηφιακό ανθρωποκυνηγητό που πολύ συχνά καταλήγει στην παρενόχληση και τον εκφοβισμό υποτιθέμενων εχθρών και κακοποιών.

Το μοντέλο Κρίσι Τέιγκεν, που έχει πάνω από 13,1 εκατομμύρια ακολούθους στο Τwitter βρέθηκε για χρόνια στο στόχαστρο των οπαδών του QAnon που την κατηγορούσαν, άδικα όπως αποδείχθηκε, για συμμετοχή της σε κύκλωμα παιδοφιλίας. Στο άκουσμα της είδησης για το μπλοκάρισμα χιλιάδων λογαριασμών από το Twitter, η Τέιγκεν δήλωσε «Δεν έχετε το δικαίωμα να οργανώνετε επιθέσεις και να εξαπολύετε απειλές κατά της ζωής. Δεν είναι ‘γνώμη’ να αποκαλείς τον κόσμο παιδόφιλο που βιάζει και τρώει παιδιά»

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024