Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύλληψη Τιτκώβ - Λάλου: Είμαστε τα ακραία στοιχεία που υπερασπίζονται τους πρόσφυγες»

Σύλληψη Τιτκώβ – Λάλου: Είμαστε τα ακραία στοιχεία που υπερασπίζονται τους πρόσφυγες»

Οι συλλήψεις έγιναν την περασμένη Τετάρτης κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην ΑΣΟΕΕ, που σημειώθηκαν μετά την αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι συλληφθέντες της συγκέντρωσης της Τετάρτης 15 Ιουλίου, Αλέξανδρος Τιτκώβ και Θωμάς Λάλος.

Οι συλλήψεις έγιναν την περασμένη Τετάρτης κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην ΑΣΟΕΕ, που σημειώθηκαν μετά την αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας.

Στους συλληφθέντες επιβλήθηκαν πρωτοφανείς περιοριστικοί όροι, καθώς τους απαγορεύτηκε να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση μέχρι τη δίκη τους, ενώ απαγορεύεται να πηγαίνουν και στην περιοχή των Εξαρχείων, με την απαγόρευση να ισχύει και για δρόμους όπως η Ασκληπιού, η Αλεξάνδρας και η Πατησίων.

«Τους έλεγαν από τους ασύρματους »σκίστε τους»»

«Η συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Βικτωρίας είχε να κάνει με την ελεύθερη και ισότιμη συνύπαρξή μας με τους πρόσφυγες. Η συγκέντρωση ήταν συνειδητά ειρηνική για να προστατευτούν οι πρόσφυγες από τυχόν επιθέσεις των φασιστών. Οι αντιφασίστες ήμασταν περίπου 500, οι φασίστες το πολύ 40», είπε αρχικά ο συλληφθείς Θωμάς Λάλος, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Όταν μας έγινε η επίθεση ακουγόντουσαν πράγματα από τον ασύρματο των αστυνομικών που εμένα μου φάνηκαν απίστευτα. Τους έλεγαν από τον ασύρματο εκφράσεις όπως «σκίστε τους», «διαλύστε τους» και διάφορα άλλα αντίστοιχα που μπορείτε να φανταστείτε».

«Το μήνυμα της επίθεσης είναι ξεκάθαρο: αν υπερασπιστείς τους πρόσφυγες, αν αντισταθείς θα έχεις την ίδια μοίρα με τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση κατηγορεί τη διαδήλωση πως ήταν επιθετική. Από τα βίντεο φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει. Αλλά γίνεται και κατανοητό από την εξέλιξη της υπόθεσης πως ακόμα και αν δεν υπάρχει ένα γεγονός τότε απλά θα κατασκευαστεί» συμπλήρωσε ο Θωμάς.

«Εφάρμοσαν στην πράξη τον καινούργιο νόμο περί διαδηλώσεων. Ακόμα και να θες να διαμαρτυρηθείς, δεν θα το κάνεις. Ακόμα και αν δεν προκύψει το παραμικρό, θα το δημιουργήσουμε εμείς και δεν θα δεχόμαστε τις εικόνες. Αυτό φάνηκε και από τους περιοριστικούς όρους που μας επιβλήθηκαν. Επειδή τολμήσαμε να διαδηλώσουμε, μας παρουσιάζουν σαν σεσημασμένους των Εξαρχείων και μας απαγορεύουν ακόμα και να πάμε να δουλέψουμε  σε αυτή την περιοχή, παρόλο που εκεί εκφραζόμαστε καλλιτεχνικά» είπε.

«Εντολή της κυβέρνησης η επίθεση»

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Τιτκώβ υπογράμμισε ότι η επίθεση «ήταν ξεκάθαρη εντολή της κυβέρνησης. Εχουμε μια σύγκλιση κυβερνητικής εντολής, του δημάρχου που θέλει να ξηλώσει τα παγκάκια για να μην κοιμούνται οι πρόσφυγες εκεί, και φυσικά μαζί με τους φασίστες, και απέναντι είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας: γυναικόπαιδα που έχουν γλιτώσει από πόλεμο, αντιφασίστες, άνθρωποι της LGBT κοινότητας, όλα τα ταραχοποιά στοιχεία…».

«Στην πλατεία Βικτωρίας βρεθήκαμε ορισμένα ακραία στοιχεία για να υποστηρίξουμε την ακραία θέση πως οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι. Ήταν τόσο ακραία η θέση μας» συμπλήρωσε.

«Στην πράξη ποινικοποίησαν το δικαίωμα στις διαδηλώσεις. Θα έρθει και άλλη μια οικονομική κρίση τώρα και θα ζήσουμε στιγμές 2011, έτσι όλες οι διαδηλώσεις θα είναι παράνομες, θα γίνονται απολύσεις, και θα σου λένε: κάτσε σπίτι σου και μην παραπονιέσαι. Δες τον κόσμο να καταστρέφεται με τις πιτζάμες σου, που λέει και ένα τραγούδι» είπε και συμπλήρωσε σε ειρωνικό τόνο «νόμιζα ότι είχαν καθαρίσει τα Εξάρχεια, όχι ότι δεν μπορούσαμε να πάμε εκεί…».

«Αυτό που έκαναν οι αστυνομικοί λέγεται κακούργημα»

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η δικηγόρος των δυο συλληφθέντων, Αντωνία Λεγάκη. «Όλη η Ελλάδα είδε τι έγινε. Η Ελευθερία Κουμάντου μάλιστα που κατέγραψε το γεγονός στοχοποιήθηκε. Οι αστυνομικοί έκαναν την επίθεση χωρίς να φέρουν κανένα διακριτικό, χωρίς να υπάρχει καμία νομική δυνατότητα να γίνει καταγγελία στα πρόσωπά τους. Εγώ, με την ιδιότητα που έχω τους αποκαλώ συμμορία. Από τέτοιες πρακτικές μπορεί να προκύψει νεκρός, αν δεν υπήρχε μια Κουμάντου που έχει συνείδηση μπροστά στο γεγονός τώρα ίσως ο Αλέξανδρος να ήταν νεκρός. Ο Θωμάς δε που συλλαμβάνεται μετά, δεν απλώνει απλά το χέρι για να σώσει τον Αλέξανδρο, βάζει μπροστά το σώμα του για να δεχθεί και αυτός ξύλο. Αυτά τα παιδιά έχουν κάνει επίδειξη αλληλεγγύης. Αυτό που έχουν κάνει οι αστυνόμοι από την άλλη λέγεται βασανιστήριο, είναι κακούργημα, πρέπει να διώκεται αυταπάγγελτα και αυτό όφειλε και οφείλει να κάνει ακόμα και τώρα ο εισαγγελέας».

Η Αντωνία Λεγάκη συνέχισε λέγοντας: «Η απόφαση για απαγόρευση πορείας είναι παράνομη. Οι δε περιορισμοί μετάβασης σε κάποια περιοχή αντιστοιχούν μόνο σε αποφάσεις που είναι αμετάκλητες από το δικαστήριο. Εδώ δεν έχει γίνει καν δίκη ακόμα. Οι αποφάσεις που έχουν επιβληθεί παραβιάζουν το Σύνταγμα. Δεν είναι περιορισμός δικαιωμάτων. Είναι κατάργηση δικαιωμάτων. Αυτά τα δικαιώματα δεν απονεμήθηκαν. Τα κέρδισε με αγώνες η κοινωνία και με τον ίδιο τρόπο θα τα διαφυλάξουμε».

Τέλος, μίλησε ο Δημήτρης Μαντζούκας, δικηγόρος του τρίτου συλληφθέντα, του Αργεντινού Νάτσο Νασίσι και μέλος της Ομάδας Νομικής Βοήθειας. «Η υπόθεση του τρίτου συλληφθέντα έχει περάσει λίγο στα ψιλά γιατί δεν έχει την αναγνωρισιμότητα των άλλων δύο. Ο Νάτσο είναι Αργεντίνος, μένει στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο και την ώρα που τον έπιασαν πήγαινε σπίτι του. Ο αστυνομικός που τον έπιασε λέει ότι τον αναγνώρισε μέσα από ένα πλήθος ανθρώπων που πετούσαν πέτρες. Αυτό είναι το μοναδικό στοιχείο εναντίον του και είναι ψέμμα. Μιας ψευδής κατάθεση είναι το μοναδικό στοιχείο ενοχής. Η φύση δε των περιοριστικών μέτρων είναι στοχευμένη. Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στον τόπο σύλληψης και τον τόπο που τους απαγορεύεται να μεταβούν. Δεν γίνεται καν κάποια προσπάθεια μέσα στην απόφαση να αιτιολογηθεί το γιατί απαγορεύεται να βρεθούν στα Εξάρχεια.

«Ξεκάθαρη απόπειρα να δημιουργηθεί κατηγορητήριο»

Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Υποστήριξης, ο οποίος τόνισε:

Υπάρχει μια ξεκάθαρη απόπειρα της αστυνομίας να δημιουργήσει κατηγορητήριο επινοώντας και κατασκευάζοντας στοιχεία. Η προσωρινή απόφαση της δικαιοσύνης είναι πρωτοφανής, απαγορεύει την παρουσία δύο νέων ανθρώπων σε κάθε συνάθροιση και διαμαρτυρία αλλά και την παρουσία τους στα Εξάρχεια. Σε μία περίοδο ελέγχου της ενημέρωσης, έρχεται το κράτος να σιωπήσει τους δημοσιογράφους που θέλουν να καταγράψουν τα γεγονότα. Αν δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι, δεν θα είχαμε μάθει ποτέ για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στην Αμερική και δεν θα είχαμε μάθει ποτέ για το Βασίλη Μάγγο που πέθανε «από πνευμονικό οίδημα», που δεν ξέρουμε από τι προκλήθηκε λίγες μέρες αφού είχε δεχθεί άγριο ξύλο από την αστυνομία.

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου θα δοθεί live στην πλατεία Πρωτομαγιάς με τη συμμετοχή stand up κωμικών και pop μουσικών. Τα έσοδα θα δοθούν στην Ομάδα Νομικής Βοήθειας για την οικονομική ενίσχυσή της κατά τη νομική εκπροσώπηση συλληφθέντων.

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024