Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις συλληφθέντες ΑΣΟΕΕ: Κατακραυγή για την απαγόρευση εισόδου στα Εξάρχεια

Τρεις συλληφθέντες ΑΣΟΕΕ: Κατακραυγή για την απαγόρευση εισόδου στα Εξάρχεια

Για νεκρανάσταση του μετεμφυλιακού κράτους κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, για επικίνδυνη μεθόδευση μιλάει η ΚΝΕ, ενώ το ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζει χουντική πρακτική την επιβολή περιοριστικών όρων απαγόρευσης συμμετοχής σε συναθροίσεις και κυκλοφορίας στα Εξάρχεια για να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες

Την πολιτική και κοινωνική κατακραυγή έχει προκαλέσει η απαγόρευση συμμετοχής σε συνάθροιση και η κυκλοφορία στα Εξάρχεια στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν για να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες από την αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται επικίνδυνη από την αντιπολίτευση που μιλάει για γύψο στα δημοκρατικά δικαιώματα, ενώ παράλληλα την εντάσσει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης όπως αυτές σηματοδοτούνται με το νόμο Χρυσοχοΐδη κατά των διαδηλώσεων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ανάλογοι περιοριστικοί όροι απαγόρευσης κυκλοφορίας στα Εξάρχεια είχαν επιβληθεί και το 2018 για να αφεθούν ελεύθεροι συλληφθέντες μετά τη διαδήλωση του Πολυτεχνείου.

Νεκρανάσταση μετεμφυλιακού κράτους

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για νεκρανάσταση του μετεμφυλιακού κράτους.

«Αφού πρώτα η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδόν απαγόρευσε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στις διαδηλώσεις υπό το φόβο αντιδράσεων στις πολιτικές της, ήρθε σήμερα και η αδιανόητη για κοινοβουλευτική δημοκρατία απόφαση με τους πρωτοφανείς περιοριστικούς όρους σε δυο νέα παιδιά που πρώτα χτυπήθηκαν και μετά συνελήφθησαν στην πλατεία Bικτωρίας» αναφέρει η Κουμουνδούρου και προσθέτει:

«Και αυτό, μετά τις επίσημες καταγγελίες πως αστυνομικοί άλλαξαν τις καταθέσεις τους εναντίον των δύο συλληφθέντων, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει ότι οι ίδιοι τους φόρτωσαν ενοχοποιητικά στοιχεία και μολότοφ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την πλήρη ευθύνη για τη νεκρανάσταση ό,τι πιο οπισθοδρομικού, μετεμφυλιακού και συντηρητικού στοιχείου στη χώρα μας».

Και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Θα πάρει τις απαντήσεις του με ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο υπεράσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών, τόσο από τη νεολαία που έχει στοχοποιήσει όσο και από την κοινωνία την οποία τρέμει ως Πρωθυπουργός της μεγαλύτερης ύφεσης μεταπολεμικά».

Επικίνδυνη μεθόδευση

Για επικίνδυνες μεθοδεύσεις κατά των λαϊκών ελευθεριών που πρέπει να ακυρωθούν στην πράξη κάνει λόγο η ΚΝΕ, η νεολαία του ΚΚΕ.

«Οι περιοριστικοί όροι, με τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες της αντιρατσιστικής συγκέντρωσης στη Βικτώρια, συνιστούν μια επικίνδυνη και απαράδεκτη μεθόδευση. Επί της ουσίας γίνεται προσπάθεια να παγιωθούν νέου τύπου περιοριστικοί όροι, όπως η μη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και δημόσιες συγκεντρώσεις, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές.

Εκτός από την αβασιμότητα των κατηγοριών για τους συγκεκριμένους συλληφθέντες, με την παραπάνω απόφαση, όπως και με άλλες παρόμοιες στο παρελθόν, δημιουργείται προηγούμενο για ακόμα μεγαλύτερη ένταση της καταστολής, ειδικά μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για τις διαδηλώσεις.

Ο λαός και η νεολαία θα σταθούν εμπόδιο και θα ακυρώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην πράξη, όπως και κάθε προσπάθεια περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών» αναφέρει η ΚΝΕ.

Χουντικές πρακτικές

Μετά τον χουντικό νόμο Χρυσοχοΐδη επιστρέφουν και οι χουντικές πρακτικές σχολιάζει ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25.

«Η ελληνική δικαιοσύνη με μια πρωτοφανή απόφαση επιβεβαιώνει τον αυταρχικό δρόμο της Κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Στους συλληφθέντες από την προχθεσινή αντιφασιστική συγκέντρωση, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης συμμετοχής σε διαδηλώσεις και της απαγόρευσης εισόδου στα Εξάρχεια» αναφέρει ο Μιχάλης Κριθαρίδης και τονίζει:

«Μετά τον χουντικό νόμο λοιπόν του κ. Χρυσοχοΐδη, όπως δυστυχώς είχαμε ήδη προβλέψει ακολουθούν και οι χουντικές πρακτικές. Είναι αδιανόητη η συγκεκριμένη απόφαση και παραβιάζει κατάφωρα τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και το Σύνταγμα.

Δεν αρκούσε η ποινικοποίηση των αγώνων και της ριζοσπαστικοποίησης από την Κυβέρνηση, έρχεται τώρα και η δικαιοσύνη να απαγορεύσει την συμμετοχή σε διαδηλώσεις και την είσοδο σε περιοχές μη αρεστές στην Κυβερνητική προπαγάνδα και μη φιλικές ιδεολογικά σ’ αυτήν».

Και ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25 καταλήγει: «Η δίωξη του πολιτικού φρονήματος που συντελείται, είναι απαράδεκτη, αποκρουστική και αντιδημοκρατική».

Αστυνομική αυθαιρεσία

Μάλιστα πέραν των απίστευτων περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν, η αστυνομία εγκαλείται για απρόκλητη επίθεση μετά το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Βικτωρίας όπως δείχνουν τα βίντεο, ενώ ταυτόχρονα αστυνομικοί εμφανίζονται να φυτεύουν σε σακίδια συλληφθέντων μολότοφ για να τους ενοχοποιήσουν.

Ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή έρχεται αμέσως μετά το θάνατο του 26χρονου Βασίλη Μάγγου από το Βόλο, όπου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατηγορήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για παρέμβαση προκειμένου να καθοδηγήσει το ιατροδικαστικό πόρισμα για να μην συνδεθεί ο θάνατος του με τον προ ενός μηνός βίαιο ξυλοδαρμό του 26χρονου.

Το κλίμα δε έχει επιβαρυνθεί από την απόπειρα της αστυνομίας να διαλύσει τις διαδηλώσεις που έγιναν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό και την απαγόρευση των συναθροίσεων.

Τα τελευταία γεγονότα έρχονται να προστεθούν σε ένα κλίμα καταγγελιών που κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια για αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Λειτουργεί εκτός νόμων και συντάγματος!

Μάλιστα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προχτές προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την υπόθεση του Β. Μάγγου δηλώνοντας πως «καταβάλλεται προσπάθεια η αστυνομία να λειτουργήσει στο πλαίσιο των νόμων και του συντάγματος»!

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα θυμίζει αρκετά τα όσα συνέβαιναν προ μερικών μηνών με την κατάργηση του ασύλου και την επέμβαση της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους καθώς τις αστυνομικές επεμβάσεις στις γειτονιές της Αθήνας κατά των καταλήψεων που οδήγησαν σε έκτροπα των αστυνομικών δυνάμεων όπως στην περίπτωση Ινδαρέ.

Και όλα αυτά τη στιγμή που προκύπτουν και άλλες πολιτικές προεκτάσεις όπως η κοινή παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνου με τον υπόδικο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη σε συγκέντρωση ρατσιστική αντιμεταναστευτική, με πλήρη πολιτική κάλυψη του μεγάρου Μαξίμου, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία τον κ. Μπογδάνο να στοχοποιεί δημοσιογράφους αλλά και να δηλώνει ότι θα βρίσκεται στο δρόμο ακόμα και με το φάντασμα του Χίτλερ δίπλα του.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024