Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιός Δυτικού Νείλου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας

Ιός Δυτικού Νείλου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας

Περίπου το 70-80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν έχουν συμπτώματα.

Τα πρώτα δύο κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν για φέτος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ξάνθη και την Καρδίτσα.

Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση.

Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο (και) στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης. Τον Μάιο 2020, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Μαθαίνω και προφυλάσσομαι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Συμπτώματα

Περίπου το 70-80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό δεν έχουν συμπτώματα ενώ ένα 20% εκδηλώνει:

  • πυρετό
  • διάρροια
  • πονοκέφαλο
  • κνησμό
  • πόνους στο σώμα και τις αρθρώσεις και
  • εμετό

Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης.

Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων όμως ο Ιός Δυτικού Νείλου προκαλεί σοβαρή νευρολογικής φύσεως νόσο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

  • πονοκέφαλο
  • πυρετό
  • ρίγη
  • μυϊκή αδυναμία
  • παράλυση και
  • κώμα

Περίπου στο 10% των βαρέων περιπτώσεων, επέρχεται ο θάνατος.

Μετάδοση

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται, όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Βασικά μέτρα πρόληψης

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).
  • Αναποδογυρίστε, καλύψτε ή αδειάζετε τακτικά το νερό (τουλάχιστον κάθε εβδομάδα) από όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό.
  • Καλύψτε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024