Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος Κορυφής : Ίσως να μην υπάρξει συμφωνία, λέει η Μέρκελ

Σύνοδος Κορυφής : Ίσως να μην υπάρξει συμφωνία, λέει η Μέρκελ

Απαισιόδοξη, παρότι δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει συμφωνία, δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ, λίγες μόλις ώρες πριν έναρξη της τρίτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, η οποία έχει εξελιχθεί σε θρίλερ

Απαισιόδοξη, παρότι δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει συμφωνία, δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ, λίγες μόλις ώρες πριν έναρξη της τρίτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, η οποία έχει εξελιχθεί σε θρίλερ.

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους σχετικά με τα σχέδια για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν πληγεί πολύ εξαιτίας του κοροναϊού.

«Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα» δήλωσε στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι υπάρχει μια προθυμία για συμβιβασμό ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα ταμείο οικονομικής ανάκαμψης, αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι εις βάρος των φιλοδοξιών για την Ένωση.

«Η προθυμία για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη νόμιμη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε», είπε κατά την άφιξή του για την τρίτη ημέρα της συνόδου κορυφής. «Θα δούμε τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά».

«Δεν είναι θέμα αρχής, αλλά γιατί αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, και επειδή οι χώρες μας το χρειάζονται — και χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα».

Συνεχίζεται το θρίλερ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρέθηκαν και χθες αντιμέτωποι με το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, αδυνατώντας να ομονοήσουν κάτω από ένα κοινό πλαίσιο κατανομής των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη Σύνοδο Κορυφής να παρατείνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα.

Έτσι, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι το μεσημέρι στις 13:00 (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναμένεται νέα πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

Μολονότι ο Σαρλ Μισέλ εμφανίστηκε χθες το μεσημέρι (αργότερα από ότι αναμενόταν) με μια νέα συμβιβαστική πρόταση, με σκοπό να αμβλυνθούν οι αποστάσεις, αυτές φαντάζουν αγεφύρωτες μεταξύ Βορρά και Νότου, όπως διαφάνηκε και τη χθεσινή ημέρα. Αφενός η έλλειψη σταθερότητας διεθνώς και αφετέρου τα περιορισμένα σε αριθμό κονδύλια του Ταμείου ως προς την διαχείριση της πανδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα πολλά κράτη -μέλη να οχυρώνονται πίσω από τον φόβο για την εξέλιξη της εθνικής τους οικονομίας, με πρώτη την Ολλανδία.

Η Ολλανδία, η οποία συγκαταλέγεται στο σκληρό μπλοκ των ευρωπαίων του Βορρά, αιτήθηκε αρχικά το δικαίωμα βέτο στην χορήγησή μέρους του πακέτου σε χώρες που δεν φημίζονται για τις μεταρρυθμιστικές τους διακρίσεις, με τη χρυσή τομή να αναζητείται τις επόμενες ώρες. Το τεταμένο κλίμα και την αγωνία μετέφεραν οι συμμετέχοντες στον έξω κόσμο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κορυφώνοντας την αγωνία εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εχθές συνάντησε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Παράλληλα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024