Ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε την πολιτική κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, κρίνοντάς την αντιπαραγωγική.

Ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε χθες Παρασκευή την πολιτική κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, κρίνοντάς την αντιπαραγωγική.

«Ιδιαίτερα ανήσυχος»

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την αυξανόμενη χρήση κυρώσεων ή την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και συμφερόντων», δήλωσε σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

«Εχουμε δει αυτήν την αυξανόμενη τάση στις υποθέσεις του Ιράν, της Κούβας, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και, πιο πρόσφατα, των έργων Nord Stream-2 και Turkish Stream (αγωγοί φυσικού αερίου)», είπε.

Την Τετάρτη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προανήγγειλε αυστηρότερες κυρώσεις για την αποτροπή έναρξης λειτουργίας του έργου Nord Stream-2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Αυτές οι κυρώσεις καταγγέλλονται από το Βερολίνο.

Ο Turkish Stream, έργο μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Τουρκία και την Ευρώπη, εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο από τους προέδρους της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αντίθετη με το διεθνές δίκαιο»

«Καταρχήν, η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιτίθεται στη χρήση κυρώσεων από τρίτες χώρες κατά ευρωπαϊκών εταιρειών που ασκούν νόμιμες δραστηριότητες», δήλωσε ο Μπορέλ.

«Επιπλέον, η εξωεδαφική εφαρμογή κυρώσεων είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», επέμεινε.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε πως «οι ευρωπαϊκές πολιτικές πρέπει να καθορίζονται εδώ στην Ευρώπη και όχι από τρίτες χώρες».

«Οταν υπάρχουν διαφορές στην πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται με την απειλή κυρώσεων», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr