Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Η υπεράσπιση από κράτη - μέλη του ενώπιον των κυρώσεων ΗΠΑ

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Η υπεράσπιση από κράτη – μέλη του ενώπιον των κυρώσεων ΗΠΑ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος» της διεθνούς δικαστικής εντολής και «κεντρικό όργανο για την μάχη κατά της ατιμωρησίας» αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν που υποστηρίχθηκε από 67 από τα 123 μέλη του Δικαστηρίου.

Πάνω από τα μισά κράτη μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) υπερασπίστηκαν σήμερα το μοναδικό μόνιμο δικαστήριο στον κόσμο εκδίκασης εγκλημάτων πολέμου, σε μια διπλωματική απάντηση στην απειλή κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον εργαζομένων του ΔΠΔ.

Ένα κοινό ανακοινωθέν που συντάχθηκε από την Κόστα Ρίκα και την Ελβετία υποστηρίχθηκε από 67 από τα 123 μέλη του Δικαστηρίου.

«Επιβεβαιώνουμε εκ νέου την ακλόνητη υποστήριξή μας στο δικαστήριο ως ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό όργανο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το ΔΠΔ αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος» της διεθνούς δικαστικής εντολής και «κεντρικό όργανο για την μάχη κατά της ατιμωρησίας».

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στο ΔΠΔ επειδή φοβάται πολιτικά κίνητρα διώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα πριν από δύο εβδομάδες επιτρέποντας το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών εναντίον υπαλλήλων του ΔΠΔ που εμπλέκονται σε έρευνες για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν.

Στόχος των αμερικανικών κυρώσεων είναι να αναγκαστεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μην διενεργήσει έρευνα ούτε να ασκήσει δίωξη σε Αμερικανούς στρατιωτικούς για εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Η επιστολή που υπογράφεται από περισσότερα από 60 μέλη του ΔΠΔ σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια επίδειξης ενός ενιαίου μετώπου μεταξύ των μελών από όλες τις ηπείρους.

Για «ψευτοδικαστήριο» μίλησε ο Πομπέο

Ανακοινώνοντας το διάταγμα Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε πριν από δύο εβδομάδες: «Δεν μπορούμε και δεν θα παραμείνουμε αδρανείς ενόσω απειλούνται οι πολίτες μας από ένα ψευτοδικαστήριο».

Η έρευνα που θέλει να διενεργηθεί η εισαγγελέας του Δικαστηρίου, η Φατού Μπενσουντά, επικεντρώνεται μεταξύ άλλων σε ωμότητες που διαπράχθηκαν από Αμερικανούς στρατιωτικούς στη χώρα όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν από το 2001 τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία τους.

Αναμένεται επίσης να εξεταστούν οι κατηγορίες για βασανιστήρια σε βάρος στελεχών της CIA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024