Πάνω από τα μισά κράτη μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) υπερασπίστηκαν σήμερα το μοναδικό μόνιμο δικαστήριο στον κόσμο εκδίκασης εγκλημάτων πολέμου, σε μια διπλωματική απάντηση στην απειλή κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον εργαζομένων του ΔΠΔ.

Ένα κοινό ανακοινωθέν που συντάχθηκε από την Κόστα Ρίκα και την Ελβετία υποστηρίχθηκε από 67 από τα 123 μέλη του Δικαστηρίου.

«Επιβεβαιώνουμε εκ νέου την ακλόνητη υποστήριξή μας στο δικαστήριο ως ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό όργανο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το ΔΠΔ αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος» της διεθνούς δικαστικής εντολής και «κεντρικό όργανο για την μάχη κατά της ατιμωρησίας».

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στο ΔΠΔ επειδή φοβάται πολιτικά κίνητρα διώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα πριν από δύο εβδομάδες επιτρέποντας το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών εναντίον υπαλλήλων του ΔΠΔ που εμπλέκονται σε έρευνες για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν.

Στόχος των αμερικανικών κυρώσεων είναι να αναγκαστεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μην διενεργήσει έρευνα ούτε να ασκήσει δίωξη σε Αμερικανούς στρατιωτικούς για εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Η επιστολή που υπογράφεται από περισσότερα από 60 μέλη του ΔΠΔ σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια επίδειξης ενός ενιαίου μετώπου μεταξύ των μελών από όλες τις ηπείρους.

Για «ψευτοδικαστήριο» μίλησε ο Πομπέο

Ανακοινώνοντας το διάταγμα Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε πριν από δύο εβδομάδες: «Δεν μπορούμε και δεν θα παραμείνουμε αδρανείς ενόσω απειλούνται οι πολίτες μας από ένα ψευτοδικαστήριο».

Η έρευνα που θέλει να διενεργηθεί η εισαγγελέας του Δικαστηρίου, η Φατού Μπενσουντά, επικεντρώνεται μεταξύ άλλων σε ωμότητες που διαπράχθηκαν από Αμερικανούς στρατιωτικούς στη χώρα όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν από το 2001 τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία τους.

Αναμένεται επίσης να εξεταστούν οι κατηγορίες για βασανιστήρια σε βάρος στελεχών της CIA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr