Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πομπέο : «Θλιβερή μέρα για το Χονγκ Κονγκ» - Απειλεί με αντίποινα την Κίνα

Πομπέο : «Θλιβερή μέρα για το Χονγκ Κονγκ» – Απειλεί με αντίποινα την Κίνα

Μετά την έγκριση από το κινεζικό κοινοβούλιο του νόμου για την εθνική ασφάλεια στην πρώην βρετανική αποικία

Με περαιτέρω αντίποινα απείλησε το Πεκίνο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο  αποδοκιμάζοντας μια «θλιβερή μέρα» για το Χονγκ Κονγκ μετά την έγκριση από το κινεζικό κοινοβούλιο του νόμου για την εθνική ασφάλεια στην πρώην βρετανική αποικία.

«Σήμερα αποτελεί μια θλιβερή μέρα για το Χονγκ Κονγκ και για τους ανθρώπους σε όλη την Κίνα που αγαπούν την ελευθερία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν αδρανείς ενόσω η Κίνα περιτυλίγει το Χονγκ Κονγκ με τα αυταρχικά της σαγόνια», τόνισε ο Πομπέο, μετά την διακήρυξη από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της εν λόγω νομοθεσίας.

«Ακολουθώντας τις οδηγίες του προέδρου Τραμπ, θα εξαλείψουμε τις πολιτικές εξαιρέσεις που δίνουν στο Χονγκ Κονγκ μια διαφορετική και ειδική μεταχείριση, με λίγες εξαιρέσεις», προειδοποίησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ εξάλλου, απαγόρευσαν ηδη την εξαγωγή όπλων και ευαίσθητης τεχνολογίας στο Χονγκ Κονγκ, καθώς ανακαλείται σταδιακά το ειδικό εμπορικό καθεστώς της περιοχής.

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε αυτά τα αντικείμενα να πέσουν στα χέρια του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, του οποίου πρωταρχικός σκοπός είναι να υποστηρίξει τη δικτατορία του [Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος] με οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Επιπρόσθετα το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει μάλιστα και την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας με αφορμή το ίδιο ζήτημα.

«Ανακοινώνουμε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας γιατί θεωρούνται υπεύθυνοι για την υπονόμευση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ» τόνισε ο Πομπεο μέσω δήλωσης.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Γερουσία των ΗΠΑ πέρασε ομόφωνα νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στους Κινέζους αξιωματούχους. Η πρωτοβουλία «Αυτονομία Χονγκ Κονγκ» που προωθήθηκε από τους Γερουσιαστές Κρις Βαν Χολεν των Δημοκρατικών και Πατ Τουμι των Ρεπουμπλικάνων καλεί τον Λευκό Οίκο να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες στο Χόνγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024