Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγή Τουλουπάκη στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών: Ζητά να κηρυχθεί άκυρη η δίωξη

Προσφυγή Τουλουπάκη στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών: Ζητά να κηρυχθεί άκυρη η δίωξη

Η εισαγγελική λειτουργός προσέφυγε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας καθώς, όπως αναφέρει στην αίτησή της, η δίωξη που ασκήθηκε εναντίον της σχετικά με τον τρόπο που τέλεσε τα καθήκοντά της στην πολύκροτη υπόθεση της Νovartis είναι άκυρη

Να κηρυχθεί άκυρη η εναντίον της ποινική δίωξη ζητά με αίτησή της προς το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η εισαγγελική λειτουργός προσέφυγε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας καθώς, όπως αναφέρει στην αίτησή της, η δίωξη που ασκήθηκε εναντίον της σχετικά με τον τρόπο που τέλεσε τα καθήκοντά της στην πολύκροτη υπόθεση της Νovartis είναι άκυρη.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος της κ. Τουλουπάκη ασκήθηκε ποινική δίωξη με βάση την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, ενώ ο έτερος συνάδελφός του Λάμπρος Σοφουλάκης, με τον οποίο διενήργησαν την έρευνα είχε τη γνώμη ότι η δικογραφία πρέπει να αρχειοθετηθεί ως προς την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Τι αναφέρει στην αίτησή της

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας στην αίτησή της για να θεμελιώσει το αίτημά της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: « Την 7/7/2020 ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Λάμπρος Σοφουλάκης υπέβαλε  εκτενέστατο πόρισμα 275 σελίδων, με το  οποίο – όπως προκύπτει και από τον τίτλο του (ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ) – μετά από εξαντλητική ανάλυση και αξιολόγηση  του συνόλου των αποδεικτικών στοιχείων αρχειοθετήθηκε η δικογραφία της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης με την πλήρη εμπεριστατωμένη αιτιολογία  ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την τέλεση των διευρενηθέντων αδικημάτων , διότι τόσο  εγώ και οι συνάδελφοί μου κ.κ. Ντζούρας και Μανώλης ενεργήσαμε συννόμως εντός του πλαισίου των καθηκόντων μας κατά την εκ μέρους μας διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Ο κ. Σοφουλάκης  είχε με βάση τις παραγγελίες του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου  το δικαίωμα να εκφέρει  κατά μόνας τη δικαιοδοτική κρίση του ως προς την επάρκεια των ενδείξεων ενοχής για την άσκηση της ποινικής δίωξης, εφόσον αυτή  απέκλινε από την αξιολόγηση του ετέρου Εισαγγελέως κου Ζαχαρή. Η δικονομική συνέπεια της υποβολής του πορίσματος του κου Σοφουλάκη ήταν ότι την 7/7/2020 η σε βάρος μου ποινική δικογραφία προκαταρκτικής εξέτασης αρχειοθετήθηκε. Αυτό περαιτέρω σημαίνει ότι κατ’ άρθρο 43 παρ. 6 ΚΠΔ για να ανασυρθεί η σε βάρος μου δικογραφία από το αρχείο απαιτείται η εμφάνιση ή επίκληση νέων αποδεικτικών στοιχείων».

Εν τούτοις, όπως υποστηρίζει η κ. Τουλουπάκη «την 8/7/2020 , δηλαδή σε χρόνο που είχε ήδη αρχειοθετηθεί η σε βάρος μου ποινική δικογραφία από τον αρμόδιο προς τούτο Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σοφουλάκη, ο έτερος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κος Ζαχαρής  υπέβαλε την ποινική προκαταρκτική δικογραφία στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με την παραγγελία να ασκηθεί σε βάρος μου ποινική δίωξη εγκλήματα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης».

Από τα ανωτέρω, κατά την εισαγγελική λειτουργό «προκύπτει ότι η παραγγελία του κ. Ζαχαρή παραβιάζει τις διατάξεις που καθορίζουν την κίνηση της ποινικής δίωξης και συγκεκριμένα του άρθρο 43 παρ. 6 ΚΠΔ, αφού ισοδυναμεί με ανάσυρση από το αρχείο χωρίς της επίκληση κανενός νέου στοιχείου. Η ακυρότητα της παραγγελίας του Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου κου Ζαχαρή καθιστά άκυρη και την απολύτως εξαρτημένη εκτέλεση της ως άνω παραγγελίας από την Εισαγγελία Πλημ/κών Αθηνών με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου (άρθρο 176 παρ. 2)».

Τον λόγο έχει το δικαστικό συμβούλιο τα μέλη του οποίου με βούλευμά τους  θα αποφασίσουν για την τύχη του αιτήματος της εισαγγελέως.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024