Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φόβοι για διπλό κύμα γρίπης και κοροναϊού το φθινόπωρο

Φόβοι για διπλό κύμα γρίπης και κοροναϊού το φθινόπωρο

Ηρθε και η σειρά της ΕΕ να παραδεχτεί πως ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται μόνο με σταγονίδια που προέρχονται από τη μύτη ή το στόμα, αλλά και από τον αέρα

Η υπόθεση πρωτοδιατυπώθηκε από από τους ειδικούς, αλλά σποραδικά. Στη συνέχεια, 239 από αυτούς υπέγραψαν μια κοινή επιστολή με παραλήπτη τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος και συντάχθηκε με το περιεχόμενο δυο ημέρες μετά. Και τώρα ήρθε και η σειρά της ΕΕ να υιοθετήσει αυτό που δεν φαίνεται να είναι απλώς μια υπόθεση αλλά η πραγματικότητα: πως ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μόνο με σταγονίδια που προέρχονται από τη μύτη ή το στόμα, αλλά και από τον αέρα.

Η παραδοχή αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναθεώρηση των μέτρων προστασίας απέναντι στον Covid-19. Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται στη γενικότερη ανησυχία πως «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη». Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη της Ενωσης να ξεκινήσουν τη φετινή χρονιά νωρίτερα τα εμβόλια για τη γρίπη προκειμένου να μη συμπέσουν το φθινόπωρο και το κύμα της γρίπης και του Covid-19.

Για την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, η σύμπτωση αυτή θα μπορούσε να δοκιμάσει σε ακραίο βαθμό την αντοχή των συστημάτων υγείας, όπως είχε συμβεί στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. «Ταυτόχρονα ξεσπάσματα της εποχικής γρίπης και του Covid-19 θα καταπονούσαν σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα υγείας» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της Κομισιόν, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί ένα δεύτερο κύμα του ιού το ερχόμενο φθινόπωρο.

Περισσότερες δόσεις για τη γρίπη

Στο πλαίσιο αυτό, οι Βρυξέλλες καλούν τα κράτη μέλη της ΕΕ να προμηθευτούν με περισσότερες δόσεις εμβολίων της κοινής γρίπης, ενώ επισημαίνουν πως θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί. Απαραίτητη κρίνεται ακόμη η αύξηση των τεστ του κορωνοϊού, αλλά και η χρήση εφαρμογών ιχνηλάτησης.

Είναι μια ανησυχία που στην άλλη άκρη του Ατλαντικού συμμερίζεται τουλάχιστον ο Αντονι Φάουτσι. Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «πανδημία ιστορικών διαστάσεων» συγκρίνοντάς την με εκείνη της ισπανικής γρίπης του 1918, η οποία σκότωσε περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και περίπου 675.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η ισπανική γρίπη ήταν η μητέρα όλων των πανδημιών και πραγματικά ιστορική. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε καν κοντά σε αυτό το σημείο, αλλά ο κορωνοϊός έχει τις προϋποθέσεις, τις πιθανότητες να την πλησιάσει σε σοβαρότητα» εξήγησε.

Είναι ένας κίνδυνος που δεν αγνοούν οι Αρχές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η περιεφερειακή κυβέρνηση της Καταλωνίας επέβαλε καραντίνα μέσα και γύρω από την πόλη της Λιέιδα όπου 160.000 άνθρωποι επιτρέπεται να μετακινηθούν μόνο προς και από τη δουλειά τους, για να ψωνίσουν ή να ασκηθούν. Σε καραντίνα έχουν τεθεί και οι κάτοικοι της περιοχής της Λισαβόνας, ενώ στην Αγγλία η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε όλα τα καταστήματα από τις 24 Ιουλίου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες του Αντονι Φάουτσι αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ, η πολιτεία της Καλιφόρνια αναθεώρησε το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα με την απόφασή της να κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και κινηματογράφοι που στεγάζονται σε κλειστούς χώρους. Σε κάποιες περιοχές της πολιτείες έχουν κλείσει επίσης εκκλησίες, γυμναστήρια και ινστιτούτα αισθητικής.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024