Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προκαταβολή φόρου : Πρώτα η πληρωμή της δόσης και μετά η μείωση

Προκαταβολή φόρου : Πρώτα η πληρωμή της δόσης και μετά η μείωση

Αγώνας δρόμου για έκδοση νέων εκκαθαριστικών με περισσότερες δόσεις

Τις πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος που τους αναλογούν θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις χωρίς ωστόσο να συνυπολογιστεί η έκπτωση 35% έως και 100% στην προκαταβολή φόρου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, oι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα:

Η προκαταβολή φόρου είναι φέτος μηδενική για επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, προβλέπεται φέτος μισή (50%) προκαταβολή φόρου.

Με βάση τη διάταξη που ψηφίσθηκε τις προηγούμενες μέρες από τη Βουλή, η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019 πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επτά επόμενων μηνών.

Αυτό σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις υπέβαλαν τη δήλωση τον Ιούνιο θα πληρώσουν την πρώτη δόση στα τέλη Ιουλίου. Ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Σημειώνεται ότι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμα συλλέξει τα στοιχεία των επιχειρήσεων κατά το πρώτο 6μηνο του έτους προκειμένου να υπολογιστεί η σχετική μείωση που αντιστοιχεί σε κάθε μία.

Μετά την συλλογή των δεδομένων η εφορία θα προχωρήσει στην επανεκκαθάριση των δηλώσεων και αμέσως μετά θα αποσταλούν στις επιχειρήσεις τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα με την μειωμένη προκαταβολή φόρου και τις περισσότερες δόσεις αποπληρωμής του φόρου.

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024