Φόβοι για πρόωρο δεύτερο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα – Τα πανηγύρια ήταν μόνο η αρχή, εξετάζονται και νέα μέτρα
Η χώρα φαίνεται πως βρίσκεται εν αναμονή νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού οι φόβοι για ένα πρόωρο δεύτερο κύμα είναι έντονοι.
Spotlight
-
Γιατί χάνουμε πέντε λίμνες του Μαραθώνα το χρόνο – Οι βλάβες και οι διαρροές του δικτύου ύδρευσης
-
H Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη νέα Κομισιόν - Ο ρόλος του Τζιτζικώστα
-
Αφύλακτος γκρεμός – φόβητρο στο εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου
-
Πόσα χημικά τρώμε μαζί με τα συσκευασμένα τρόφιμα - Τι αποκαλύπτει νέα ελβετική έρευνα
Ολοένα και εντείνεται η ανησυχία των επιστημόνων για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού, βλέποντας τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση, τις τελευταίες ημέρες.
Η χώρα φαίνεται πως βρίσκεται εν αναμονή νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού οι φόβοι για ένα πρόωρο δεύτερο κύμα είναι έντονοι.
Τα εισαγόμενα κρούσματα ως αποτέλεσμα της εξαρσης του κοροναϊού στις βαλκανικές χώρες, αλλά και τα εγχώρια, ως απόρροια της χαλαρής συμπεριφοράς αναφορικά με τα μέτρα προστασίας, απόστασης και υγιεινής, οδήγησαν στη λήψη αποφάσεων για εφαρμογή νέων, αυστηρότερων μέτρων.
Έτσι μέχρι τέλος Ιουλίου απαγορεύονται τα πανηγύρια και οι παρεμφερείς εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα και επίσης επεκτείνονται και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.
Πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα
Μπορεί χθες η χώρα να ανακοίνωσε μόλις 24 νέα κρούσματα -αριθμός μικρότερος από τις προηγούμενες ημέρες-, εντούτοις εξακολουθούν να παραμένουν ενεργές οι εστίες της νόσου σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Τα 24 επιπλέον κρούσματα κατανέμονται γεωγραφικά στη χώρα ως εξής:
- τέσσερα (4) κρούσματα κατά.τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς,
- τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας.
Η κατανομή των κρουσμάτων επιβεβαιώνει ότι ο συναγερμός δεν έχει πάψει να χτυπά για την περιφέρεια, και κυρίως τη βόρεια Ελλάδα, όπου τα κρούσματα κοροναϊού είναι πολλά και συνεχώς αυξάνονται λόγω της εισόδου στη χώρα τουριστών θετικών στον ιό.
Ματαιώνονται τα πανηγύρια -Τι άλλο εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι
Μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε η απαγόρευση των πανηγυριών έως το τέλος του Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εικόνες συνωστισμού, που εντείνουν τους φόβους για αναζωπύρωση της επιδημίας.
Η προσοχή των υγειονομικών αρχών παραμένει επίσης, στραμμένη στα εισαγόμενα κρούσματα, με τους ελέγχους στις πύλες εισόδου να εντατικοποιούνται.
Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση:
- Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
- Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας
- Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες
Σημειώνεται πως το θέμα συζητήθηκε και κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και ζητήθηκε από τους λοιμωξιολόγους να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πανηγυριών, όπως και έγινε.
Εκτός από την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι τέλος του μήνα, ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα πως εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα και την Κακαβιά.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα
Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπο Γώγο, η χώρα βρίσκεται σε φάση έξαρσης της επιδημίας και δεν αποκλείεται να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού. Αν και όπως τόνισε, ο δείκτης διασποράς, ο λεγόμενος Ro είναι ακόμα χαμηλός, στο 0,30-0,40, τα κρούσματα είναι αυξανόμενα και αποτελούν «καμπανάκι» για τη μετέπειτα πορεία.
«Βρισκόμαστε σε μια φάση που υπάρχει έξαρση. Έχουμε κάθε μέρα δεκάδες κρούσματα, τα οποία δεν είχαμε πριν λίγο καιρό. Μακάρι αυτό να είναι μια παροδική καμπύλη που θα ξαναπέσει. Εξάλλου, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχέση με αυτή την έξαρση. Είναι μια κατάσταση δυναμική που παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις που μπορεί αύριο να τις αλλάξουμε, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν», σημείωσε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον Σκάι.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για Βουλγαρία, Ρουμανία
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μπορεί να επανέλθει το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι, αλλά και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους σημειώνοντας ότι είναι μια από τις αντιφάσεις που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. «Ίσως δεν έπρεπε να γίνει αυτό (σ.σ να καταργηθεί το όριο), ίσως πρέπει να γυρίσουμε προς τα πίσω. Οι μάσκες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό όπλο για την επιδημία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία. «Αυτή τη στιγμή έχουμε εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό. Ποιο είναι το απρόβλεπτο; Ότι έγινε αυτή η επιδημία στα βόρεια σύνορα, στις βαλκανικές χώρες. Δεν το περιμέναμε αυτό. Επομένως στοχεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τι πρέπει να κάνουμε; Κόψαμε την είσοδο από τη Σερβία που είχαμε πολλά κρούσματα. Πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο βλέποντας δυναμικά την επιδημία και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία». Υπογράμμισε δε ότι «αυτή τη στιγμή αυξήσαμε τα τεστ και κυρίως ζητάμε το pre-testing, δηλαδή να έχει κανείς τεστ πριν μπει στη χώρα μας, για όλους όσοι έρχονται από αυτές τις περιοχές. Κι επειδή συζητείται ότι σε αυτές τις χώρες μπορούν να έχουν «μαϊμού» ή πλαστογραφημένα τεστ, γι’αυτό το λόγο χθες που το συζητήσαμε, είπαμε ότι θα γίνονται παράλληλα κι ένας σημαντικός αριθμός τεστ κατά την είσοδο στη χώρα μας ούτως ώστε να διπλοτσεκάρεται αυτό».
Τι θα γίνει με το συνωστισμό σε μαγαζιά και beach bar
Σχετικά με τα εγχώρια κρούσματα, ο κ. Γώγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους συνωστισμούς που παρατηρούνται στα πανηγύρια προειδοποιώντας ότι αν αντίστοιχες εικόνες συνεχίσουν να παρατηρούνται και σε νυχτερινά μαγαζιά ή σε beach bar θα ληφθούν και για αυτά περιοριστικά μέτρα. «Υπάρχουν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα πια, λίγα μεν, αλλά υπάρχουν παντού. Είναι μια μικρή διασπορά στην Αθήνα, είναι στη Θεσσαλονίκη αρκετά και σχεδόν καθημερινά, στην Πάτρα νοσηλεύονται 5 ασθενείς και μάλιστα οι δύο είναι και σοβαρά και βρίσκονται στη ΜΕΘ, ενώ εκεί είχαμε κλείσει σχεδόν το τμήμα. Επομένως υπάρχει διασπορά στη χώρα μας και υπάρχουν και σοβαρά περιστατικά», ανέφερε ο κ. Γώγος.
Συμπλήρωσε δε ότι «πρέπει να σπάσουμε τη μετάδοση εδώ. Ποιο είναι το πιο προφανές που συζητάμε τόσο καιρό; Είναι αυτοί οι φοβεροί συνωστισμοί -είδατε μια γυναίκα ότι μέσα σε ένα ασανσέρ μετέδωσε σε 70-80 άτομα- έστω και σε ανοιχτούς χώρους. Αυτό είναι επικίνδυνο. Ποιο είναι το χειρότερο που γίνεται αυτή τη στιγμή; Οι μεγαλύτερες συναθροίσεις, οι μεγαλύτεροι συνωστισμοί, όπως στα πανηγύρια. Θα τα σταματήσουμε για ένα διάστημα να δούμε την επιδημιολογία πως πάει και αν χρειαστεί θα σταματήσουμε και τα υπόλοιπα. Αν το φαινόμενο αυτό το δούμε και σε μπαρ και σε νυχτερινές συναθροίσεις ή beach bar πιθανότατα θα πάρουμε κι άλλα σχετικά μέτρα», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στα καταστήματα εστίασης τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δε φοράνε τις μάσκες.
Στο θέμα των εκκλησιών, μετά τις εικόνες που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επισήμανε ότι «δε συζητήσαμε για τις εκκλησίες, αλλά οι συναντήσεις μας στην Επιτροπή, είναι πλέον καθημερινές, οπότε είναι και αυτό πάνω στο τραπέζι».
Ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που υπάρχουν δεκάδες κρούσματα σε ένα νησί, δήλωσε ότι «αν είναι σε μια περιοχή, θα γίνει περιοχικό lockdown. Αν είναι σε όλο το νησί, μπορεί να χρειαστεί να κλείσει η επικοινωνία με το νησί αυτό. Όλα είναι στο τραπέζι, αλλά το θέμα είναι να μη φτάσουμε σε αυτό».
«Ισως ξεκινά δεύτερο κύμα πανδημίας»
Για το ενδεχόμενο να ξεκινά στη χώρα δεύτερο κύμα πανδημίας, μίλησε στο MEGA, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν προκειμένου να πειστεί ο κόσμος για την επαγρύπνηση που πρέπει να έχει, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινά στη χώρα δεύτερο κύμα πανδημίας, κάτι που θα διαφανεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών.
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι «εστίες υπερμετάδοσης», δηλαδή οι χώροι όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.
«Το να μαζευόμαστε για παράδειγμα όλοι γύρω από ένα «μπιτς μπαρ» δεν είναι ό,τι καλύτερο», είπε.
Επίσης αναφέρθηκε σε εισήγηση που έχει γίνει για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους χώρους, κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ σημείωσε ότι σύμφωνα με υπολογιστικά μοντέλα, τα κρούσματα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, αντιστοιχούν σε 55 εισερχόμενους ασυμπτωματικούς φορείς που δεν ανιχνεύονται.
Με βάση εξάλλου τους συνδυασμούς διαφόρων παραμέτρων, εκτιμάται πως στα τέλη Ιουλίου αναμένεται δεύτερο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα.
Πόσο έτοιμα είναι τα νοσοκομεία;
Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να ταλανίζονται από ελλείψεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό στο κατά πόσο είναι έτοιμα εν μέσω θέρους για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος. Σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα, Γ.Γ. της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρο του σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.
«Δεν είμαστε σε διαφορετική κατάσταση από ό,τι πέρυσι που δεν είχαμε Covid» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέδειξε το ζήτημα των εργαζομένων που εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας και το οποίο δεν ανήκει στο μόνιμο προσωπικό. Ζήτησε δε αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των ελέγχων για να αποφευχθεί η εξάπλωση των κρουσμάτων.
Δεύτερο κρούσμα κοροναϊού στην κατασκήνωση στη Χαλκιδική
Στο μεταξύ και δεύτερο κρούσμα κοροναϊού φέρεται να εντοπίστηκε στην κατασκήνωση της Νέας Φωκαίας στη Χαλκιδική που είχε βρεθεί θετικό στον ιό ένα 15χρονο κορίτσι, την περασμένη Κυριακή. Πρόκειται για 11χρονη που βρίσκεται σε καραντίνα και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.Σύμφωνα με τις πληροφορίες η 11χρονη βρισκόταν στον ίδιο θάλαμο με την 15χρονη.
Υπενθυμίζεται ότι η 15χρονη είχε βρεθεί θετική την Κυριακή, κάτι που προκάλεσε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Είχε ανεβάσει πυρετό και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Βέροιας, ενώ απομονώθηκαν όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί της.
Οι γονείς των παιδιών της κατασκήνωσης πήγαν να πάρουν τα παιδιά τους, ενώ έγιναν τα απαραίτητα τεστ σε 4 από αυτά και μία ενήλικη, τα οποία αποδείχθηκαν αρνητικά.
Θετική στον κοροναϊό πενταμελής οικογένεια Σέρβων
Πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία που παραθέριζε στη Λευκάδα βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα epiruspost.gr, η οικογένεια έκανε διακοπές με ιστιοπλοϊκό το οποίο είχε δέσει στην περιοχή της Λευκάδας.
Ο πρώτος που βρέθηκε θετικός στον ιό ήταν ο πατέρας ο οποίος είχε μεταφερθεί στο ξενοδοχείο καραντίνας της Λευκάδας.
Από την δειγματοληψία που ακολούθησε βρέθηκε θετική αρχικά και η σύζυγός του ενώ τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικά και τα τρία τους παιδιά.
Λόγω του υψηλού πυρετού που παρουσίαζαν μεταφέρθηκαν και οι πέντε στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου η οποία για μία ακόμη φορά έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 24 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας. Επτά εξ αυτών είναι εισαγόμενα.
Από Τετάρτη σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στον Προμαχώνα
Στο μέτωπο των εισαγόμενων κρουσμάτων, και με δεδομένη την ιδιαίτερα βεβαρημένη κατάσταση στις Βαλκανικές χώρες, η κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα, τα οποία τίθενται σε άμεση ισχύ. Με βάση την Κοινή Υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, ορίζονται οι περιορισμοί που τίθενται σε ισχύ στον Προμαχώνα από την Τετάρτη 15/7 και ώρα 00:01, μέχρι και τις 29/7 και ώρα 00:01. Σημειώνεται πως οι περιορισμοί δεν αφορούν τους έλληνες πολίτες.
Ειδικότερα, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:
α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.
Ανοίγουν τα σύνορα για Άγγλους, Σουηδούς, Αμερικανούς
Μετά από αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από Βρετανία στις 15 Ιουλίου και από Σουηδία στις 22 Ιουλίου.
Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξουν πτήσεις και από τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Προϋπόθεση η υποχρέωση επίδειξης αρνητικού ελέγχου που θα έχει γίνει έως 72 ώρες νωρίτερα.
Εντατικοί έλεγχοι
Εντατικοί θα είναι και οι στοχευμένοι έλεγχοι με έμφαση στα στα σύνορα του Προμαχώνα. Όπως είπε ο κ. Πέτσας τα στοιχεία από τους ελέγχους δείχνουν ότι τα θετικά τεστ ήταν 4πλασια σε σχέση με το αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις :
Θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα έγγραφα όσων μπαίνουν από τον Προμαχώνα.
Σε περίπτωση πλαστού εγγράφου θα επιβάλλονται κυρώσεις.
Θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία με τον κ. Πέτσα να σημειώνει ότι το Σαββατοκύριακο έγιναν 1011 έλεγχοι μόνο στην Κακαβιά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, επίσης, ότι «όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Παράλληλα περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους».
«Στα τέλη Ιουλίου έρχεται το νέο κύμα»
Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις νέας μελέτης για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, εντείνοντας την ανησυχία για νέο κύμα του SARS-CoV-2 εν μέσω τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, μας χωρίζουν μόλις δύο εβδομάδες από την αναζωπύρωση κρουσμάτων – προσδιορίζεται χρονικά στα τέλη Ιουλίου και επεκτείνεται τον Αύγουστο -, ξυπνώντας τον εφιάλτη που ήδη βιώνουν άλλες χώρες ανά τον κόσμο.
Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), και συνεργάτες των Πανεπιστημίων Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και στην Πίζα της Ιταλίας, που ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου στη δημόσια υγεία έχουν συνυπολογίσει σημαντικές παραμέτρους όπως είναι η θερμοκρασία, η υπεριώδης ακτινοβολία και η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.
Και κατέληξαν ότι «για να έχουμε τον αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που μπαίνουν στη χώρα (τουρίστες και γηγενείς που επιστρέφουν) την ημέρα. Αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιουλίου μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο».
Μάλιστα, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, η είσοδος του ίδιου αριθμού ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών φορέων «θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τοπικά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις