Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ποιος είναι ο Ρότζερ Στόουν και γιατί ο Τραμπ τον θέλει «έξω»

ΗΠΑ: Ποιος είναι ο Ρότζερ Στόουν και γιατί ο Τραμπ τον θέλει «έξω»

Σε μια ωμή παρέμβαση εις βάρος της αμερικανικής δικαιοσύνης προχώρησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμποδίζοντας την εφαρμογή απόφασης φυλάκισης στενού του συνεργάτη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δρόμος του Ντόναλντ Τραμπ προς τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα είναι στρωμένος από πράξεις και λεγόμενα, που αν και στην περίπτωση άλλων υποψηφίων προς επανεκλογή προέδρων θα μας φαίνονταν πρωτοφανή και πρωτάκουστα, στη δική του είναι σχεδόν αναμενόμενα.

Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των ακραιφνώς ηγεμονικών ενεργειών του αμερικανού προέδρου είναι η απόφασή του να μειώσει την ποινή τριετούς και πλέον φυλάκισης που επιβλήθηκε στον προσωπικό του φίλο και στενό συνεργάτη, Ρότζερ Στόουν.

Τα αδικήματα για τα οποία είχε καταδικαστεί ο Στόουν δύσκολα μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ελαφρά: παρεμπόδιση δικαστικής έρευνας, ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο και το FBI καθώς και προσπάθεια επηρεασμού μαρτύρων στην έρευνα για την υπόθεση ενδεχόμενης απόπειρας επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ από τη Ρωσία το 2016.

«Δεν του ασκήθηκε δίωξη, όπως κάποιοι λένε, επειδή υποστήριζε τον Πρόεδρο, αλλά επειδή κουκούλωνε πράγματα γι’ αυτόν» είχε αναφέρει για τον Στόουν, η δικαστής Τζάκσον, που είχε δικάσει τότε την υπόθεση.

Η ωμή παρέμβαση

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως, χωρίς κανένα πρόσχημα, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα επιείκειας και μείωσε την ποινή του Ρότζερ Στόουν κρατώντας τον έτσι, την τελευταία στιγμή, εκτός φυλακής.

Λίγες ημέρες πριν, το Ομοσπονδιακό Εφετείο είχε απορρίψει προσφυγή του Στόουν με την οποία ζητούσε την αναβολή έναρξης έκτισης της ποινής του, καθώς η κατάσταση της υγείας του θα επιβαρυνόταν από την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού εντός των αμερικανικών σωφρονιστικών καταστημάτων.

Γιατί όμως ο Ντόναλντ Τραμπ να ρισκάρει να παρέμβει τόσο ωμά σε ένα θέμα δικαιοσύνης, στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, ξαναφέρνοντας μάλιστα στο προσκήνιο την καθόλου ευνοϊκή για τον ίδιο υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές του 2016;

Σύμφωνα με τους New York Times, η απάντηση κρύβεται στην τεσσάρων δεκαετιών στενή του σχέση του με τον Στόουν, που χαρακτηρίζεται ως ένας θυελλώδης γάμο με συχνούς καυγάδες και «διαλείμματα».

Ο προσωπικός πολιτικός Γκουρού

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Στόουν υπήρξε ο προσωπικός πολιτικός γκουρού του Τραμπ και ήταν αυτός που διαμόρφωσε την πολιτική προσέγγιση του μετέπειτα αμερικανού προέδρου. Ιδέες και αρχές που μπορεί κανείς να βρει στο βιβλίο του Στόουν «Οι κανόνες του Στόουν – Πώς να κερδίσεις στην πολιτική, τις επιχειρήσεις και το στυλ – βρίσκονται πλέον βαθιά ριζωμένες στην πολιτική του Τραμπ, όπως πχ η αρχή του «Μην παραδέχεσαι τίποτα, αρνήσου τα πάντα, προχώρα σε αντεπίθεση».

Ο Στόουν ήταν αυτός που το 1987, ώθησε τον Ντοναλντ Τραμπ να πρωτοασχοληθεί με την πολιτική, ως Δημοκρατικός τότε. Και φυσικά όταν προς το 2016 ο Τραμπ έθεσε την εκλογή του στον Λευκό Οίκο ως πρωταρχικό του στόχο, ο Στόουν ήταν ο ιθύνων νους πίσω από την εκστρατεία που αθόρυβα άρχισε να συστήνει τον υποψήφιο Τραμπ στη βάση των ακραίων συντηρητικών που θα εξελισσόταν στη βάση του Τραμπ.

Έναν μήνα όμως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για την προεκλογική εκστρατεία 2016 του Ντόναλντ Τραμπ, ο Στόουν αποχώρησε. Η πλευρά Τραμπ μιλούσε για απόλυση, ενώ ο ίδιος ο Στόουν για παραίτηση. Λίγο αργότερα βέβαια, όπως είχαν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, τα «ξαναβρήκαν».

Αυτή τη φορά ο Στόουν επέστρεφε ως ανεπίσημος, άμισθος σύμβουλος.

Τα κίνητρα πίσω από την παρέμβαση

Για πολλούς, μετά την καταδίκη του Στόουν τον περασμένο Νοέμβριο, μια υπέρ του Στόουν παρέμβαση από τον Λευκό Οίκο ήταν θέμα χρόνου και ουσιαστικά αποτελεί την εκπλήρωση ενός σιωπηρού ανταλλάγματος.

Τι πίεση μπορούσε να ασκήσει όμως ο Στόουν για να «υποχρεώσει» τον Τραμπ σε μία έμπρακτη ανταπόδοση της πίστης και των υπηρεσιών του;

Λίγους μήνες νωρίτερα εξάλλου, πέρα από τα σχόλια της πλευράς Τραμπ ότι ο Στόουν υπήρξε «θύμα» της «Απάτης με τη Ρωσία», δεν είχε γίνει κάτι δραστικότερο, ούτε καν σε επίπεδο οικονομικής στήριξης του πρώην συμβούλου, τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με τους New York Times τα υπέρογκα δικαστικά έξοδα τον είχαν βυθίσει σε δεινή οικονομική θέση.

Το ότι έφτασε η ημέρα που ο Στόουν θα φυλακιζόταν σίγουρα έπαιξε κάποιον ρόλο, μεγαλύτερο όμως έχει παίξει η μέχρι σήμερα έκβαση των προσπαθειών του Τραμπ να επανεκλεγεί.

Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δικαζόταν ο Στόουν, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Τραμπ να βρίσκεται λίγο πίσω από τον Τζο Μπάιντεν, που ακόμα τότε διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών. Σήμερα, λιγότερο από 4 μήνες πριν τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά να μεγαλώνει.

Τα μηνύματα που έρχονται από αρκετές πολιτείες για τον Τραμπ δεν είναι ευχάριστα και στα αμερικανικά ΜΜΕ κυκλοφορούν τα αρνητικά σχόλια που έχει κάνει ο ίδιος σε ιδιωτικές του συζητήσεις κατά του επιτελείου της προεκλογικής του εκστρατείας.

Το σοκ της μισοάδειας αρένας στην Τάλσα της Οκλαχόμα δεν έχει ξεχαστεί και ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται για την τελική του αντεπίθεση και στο τιμόνι αυτής θα ήθελε φυσικά να έχει τον εμπειρότερο σε τέτοια θέματα που θα μπορούσαν να έχουν οι  ρεπουμπλικανοί, τον Ρότζερ Στόουν. Δεν θα είναι εξάλλου η πρώτη φορά που θα επιχειρήσει να ξελασπώσει τον αμερικανό πρόεδρο. Το 2016 τα κατάφερε φέρνοντας εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή.

Σε παλαιότερο βίντεο από τα παρασκήνια της εκπομπής «Access Holywood», ο Τραμπ ακουγόταν να χρησιμοποιεί χυδαία και υποτιμητικά σχόλια κατά των γυναικών.

Η αντίπαλος του Τραμπ,  Χίλαρι Κλίντον φάνηκε πως θα εκμεταλλευόταν αυτό «το δώρο», όμως ο Στόουν δεν είχε κάνει την τελική του κίνηση: Κατά τη διάρκεια του δεύτερου debate μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον, στην πρώτη σειρά κάθισαν γυναίκες που είχαν κατηγορήσει τον Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση…

Όσα ακούστηκαν να λέει ο Τραμπ στο «Access Hollywood» ήταν σαν να μην ειπώθηκαν ποτέ.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024