Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγία Σοφία : Ερωτηματικά για τη σιωπή Τραμπ - Τι στάση θα κρατήσει το Βερολίνο

Αγία Σοφία : Ερωτηματικά για τη σιωπή Τραμπ – Τι στάση θα κρατήσει το Βερολίνο

Την ώρα που συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας, αίσθηση προκαλεί η σιωπή του αμερικανού προέδρου και η χλιαρή αντίδραση από το Βερολίνο.

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – οι οποίες συνεχίζονται- ο τούρκος πρόεδρος εμμένει στην απόφασή του, επαναλαμβάνοντας πως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.

Η Αθήνα έχει ξεκινήσει ένα διπλωματικό μαραθώνιο, διεκδικώντας ηχηρή απάντηση στην απόφαση της Άγκυρας.

Η φραστική καταδίκη της πρωτοφανούς κίνησης Ερντογάν, που απομακρύνει την Τουρκία από το δυτικό κόσμο, είναι μια πρώτη κίνηση, ωστόσο επιδίωξη της Ελλάδας το προσεχές διάστημα είναι να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Στο θέμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνει συναντίληψη με τη Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες, κάτι που αναμένεται να αποδειχθεί , τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, η Γαλλία, πλέον απαιτεί δράσεις που θα ανακόψουν τους νεοθωμανικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας και αναμένεται, όπως έχει προαναγγείλει και ο γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λεντριάν να απαιτήσει και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην Αγκυρα.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η σιωπή της Άγκελας Μέρκελ, 48 ώρες μετά την υπογραφή του διατάγματος για την Αγία Σοφία. Σχετικές δηλώσεις αναμένονται από τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως εκτιμάται το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο για ρήξη με την Τουρκία και ως εκ τούτου η γερμανική προεδρία θα επιλέξει την πολιτική του συμβιβασμού, ανοίγοντας ενδεχομένως τη συζήτηση για επιβολή κυρώσεων, χωρίς όμως αποφάσεις. Ενδεικτική είναι η χλιαρή αντίδραση του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρει : «εκφράζουμε τη λύπη μας που η τουρκική κυβέρνηση με αυτό το βήμα βάζει τέλος στη χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο».

Εντύπωση, έχει προκαλέσει επίσης, η σιωπή του Λευκού Οίκου αλλά και του αμερικανού προέδρου, για το θέμα, την ώρα που οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ, εντείνονται ενώ ο δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και κύριος αντίπαλος του Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές, Τζο Μπάιντεν, ζητά από τον Ερντογάν να πάρει πίσω την απόφασή του.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024