Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μάρτιος 2019 : Ο Ερντογάν χαρακτηρίζει «στημένο παιχνίδι» τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Μάρτιος 2019 : Ο Ερντογάν χαρακτηρίζει «στημένο παιχνίδι» τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν ένα χρόνο, να χαρακτηρίζει «στημένο παιχνίδι» το αίτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Παρασκευή υπέγραψε διάταγμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είχε απορρίψει πριν ένα χρόνο αυτό το ενδεχόμενο, χαρακτηρίζοντάς το ως «στημένο παιχνίδι», σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν τις τοπικές εκλογές

Στο βίντεο, εμφανίζεται ο Ερντογάν στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης με την παρουσία νέων πριν τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου του 2019.

(Φωτογραφία Eurokinissi)

Οταν ο τούρκος πρόεδρος ερωτάται για τα αιτήματα των Ισλαμιστών σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απαντά:

«Δεν ξέρουν τον κόσμο. Δεν ξέρουν σε ποιον μιλούν. Ως πολιτικός ηγέτης, δεν έχω χάσει την κατεύθυνσή μου (για να εξαπατηθώ) από αυτό το παιχνίδι (παγίδα)», όπως μεταδίδει η τουρκική ιστοσελίδα turkishminute.com.

«Περισσότερα μειονεκτήματα»

Ο τούρκος πρόεδρος τονίζει επίσης ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα είχε περισσότερα μειονεκτήματα για την Τουρκία από ό,τι πλεονεκτήματα, υπαινισσόμενος ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει επιθέσεις εναντίον τζαμιών σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Κατηγορεί, μάλιστα, εκείνους που καλούν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ότι αγνοούν τους πιθανούς κινδύνους μιας τέτοια κίνησης.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, η αλλαγή στάσης του Ερντογάν σχετικά με την Αγία Σοφία ερμηνεύεται ως κίνηση ενίσχυσης της εθνικιστικής εικόνας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξαιτίας της φθίνουσας πορείας του.

«Ο Ερντογάν έχασε την κατεύθυνσή του»

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η υποστήριξη για το AKP, το οποίο κυβερνά ως μονοκομματική κυβέρνηση από το 2002 στην Τουρκία, έχει πέσει στο 30%.

Τουρκικές ιστοσελίδες, αναφερόμενος στην ανάρτηση του βίντεο, σημειώνουν στους τίτλους τους ότι «Ο Ερντογάν έχασε την κατεύθυνσή του μετά από 16 μήνες» ή «Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αντιταχθεί στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας πριν ένα χρόνο».

Και τζαμί, μία εβδομάδα μετά…

Χαρακτηριστικό, πάντως, της πολιτικής προσωπικότητας του Ερντογάν, και του παιχνιδιού που ο ίδιος παίζει εντός και εκτός Τουρκίας, είναι το γεγονός ότι μια εβδομάδα μετά από αυτές τις δηλώσεις που εμφανίζονται στο βίντεο, ο ίδιος δεν αποκλείει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Υποστηρικτές του Ερντογάν πανηγυρίζουν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (Φωτογραφία sozcu.com.tr)

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο τηλεοπτικό δίκτυο TGRT HABER και στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν και πότε θα γίνει ελεύθερη η είσοδος στο μνημείο (την Αγία Σοφία), ο τούρκος πρόεδρος απαντά πως « αυτό δεν είναι απίθανο, μετά τις εκλογές στις 31 Μαρτίου, ίσως η είσοδος γίνει δωρεάν.

»Μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία όχι ως μουσείο, αλλά ως τζαμί. Μάλιστα μπορεί ακόμα και να αλλάξουμε το όνομα σε Τέμενος της Αγιά – Σοφιάς».

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024