Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναζητείται συναίνεση

Αναζητείται συναίνεση

Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα του κορωνοϊού έχει πολωθεί.

Η χώρα βρίσκεται, ξανά, μπροστά σε ένα κομβικό σημείο. Στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας θα δρομολογηθούν (αν δεν οριστικοποιηθούν) οι απόφασεις για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρώπης των 750 δισ. ευρώ, από τα οποία, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, αναλογούν 32 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Η Ευρώπη θα προσφέρει τα κεφάλαια που αναζητούνταν για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Το πώς και με ποιους όρους θα φανεί από τις αποφάσεις που θα λάβουν, ομόφωνα, οι ευρωπαίοι ηγέτες. Σε ποιους τομείς θα δοθούν τα ποσά αυτά θα περιγράφεται στο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, το πρώτο σχέδιο του οποίου έχει στα χέρια της η κυβέρνηση ως ένα ισχυρό χαρτί στη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών. Το σχέδιο για την ανάπτυξη υπάρχει. Πολιτική συναίνεση δεν υπάρχει!

Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα του κορωνοϊού έχει πολωθεί. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την πίεση των αποκαλύψεων στην υπόθεση Παππά – Καλογρίτσα και του μεγάλου πολιτικού ναυαγίου που υπέστη στην υπόθεση Novartis, επιλέγει να ανέβει ξανά στα κάγκελα. Επιστροφή στο 2012, το… 2020. Πεδίο της μάχης, αντί για τη χρεοκοπημένη Ελλάδα του τότε, η βυθισμένη στην ύφεση ελληνική οικονομία του σήμερα. Και αντί για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που έγιναν αργότερα αυταπάτες της πρώτη φορά Αριστεράς και ένα νέο τρίτο μνημόνιο, μια παραληρηματική αντιπολίτευση προς κάθε κατεύθυνση, όπως προκύπτει απο τις τελευταίες τοποθετήσεις των βασικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Βεβαίως, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Το 2020 του κορωνοϊού δεν είναι το ίδιο με το 2012 των πρώτων μνημονίων.

Ωστόσο, το διακύβευμα για τη χώρα, όπως τότε, έτσι και σήμερα, είναι μεγάλο. Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία την οποία κινδυνεύει να χάσει αποκλειστικά με δική της ευθύνη αυτή τη φορά. Αν στη δεκατία των μννημονίων υπεύθυνος για τη αδυναμία της ελληνικής οικονομιας να ορθοποδήσει ήταν η πολιτική της σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε από τους ευρωπαίους εταίρους μας και η αδυναμία του πολιτικού προσωπικού να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων στιγμών, σήμερα την ευθύνη θα έχουμε μόνο εμείς. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια είναι βαθιές και μεγάλες. Απαιτούν κοινωνική και πολιτική συναίνεση μεγάλου βαθμού για να προχωρήσουν. Χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις –  όπως προκύπτει από τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» – για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, για την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, για τη μείωση της φορολογίας, για τον αναπροσανατολισμό της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, για το Δημόσιο και το δικαστικό σύστημα της χώρας. Απαιτείται μια μικρή επανάσταση σε όλους τους τομείς.

Με το πολιτικό σκηνικό να παίρνει φωτιά, η ελπίδα βρίσκεται στο επίπεδο της κοινωνίας. Εχοντας αφήσει πίσω της τη μεγάλη περιπέτεια των μνημονίων, θα αποδειχθεί ώριμη για να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις;

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024