Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από την Νάξο ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την διαχείριση των επιπτώσεων στην οικονομία από την πανδημία του κοροναϊού.

Όπως ανέφερε «η κυβέρνηση μεγιστοποιεί την ύφεση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη κρίση της πανδημίας».

«Πρόβλημα ότι δεν διεκδικήσαμε τεστ για τουρίστες πριν έρθουν»

«Στον τουρισμό υπήρχαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Πολλά μπρος – πίσω, πολλές καθυστερήσεις. Υγειονομικά πρωτόκολλα που καθυστέρησαν. Διάφορα ευτράπελα με λίστες με νησιά πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Ευτυχώς η κυβέρνηση τα πήρε πίσω. Τελευταία, με τα δωμάτια καραντίνας σε μικρές μονάδες. Ευτυχώς κι αυτό το πήρε πίσω. Όμως δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι πλέον «μεγάλο πρόβλημα ότι δεν διεκδικήσαμε το τεστ να γίνεται στους τουρίστες πριν έρθουν στην χώρα μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι όλα αυτά οδηγούν σε δυσοίωνες προοπτικές αφού στην καλύτερη εκδοχή θα έχουμε μια τουριστική κίνηση που θα είναι στο 15-20% της περσινής τουριστικής κίνησης.

«Ίσως για την Νάξο τα νούμερα αυτά να είναι λίγο καλύτερα γιατί έχετε και εσωτερικό τουρισμό. Όμως οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ευχολόγια» είπε.

«Η κυβέρνηση μεγιστοποιεί την ύφεση»

Τα μέτρα στήριξης θα έπρεπε να ληφθούν όπως τόνισε «χθες όχι σήμερα» και τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στηρίζουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, επανέλαβε πως χρειάζονται μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι αναστολής της, καθώς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

«Κι αν δεν έρθουν αυτά τα μέτρα έγκαιρα και βλέπω ότι δεν έρχονται έγκαιρα φοβάμαι ότι η ύφεση φέτος θα είναι τρομακτική» σημείωσε, τονίζοντας πως «η ύφεση δεν είναι ένας αριθμός. Είδαμε και βιώσαμε στην κρίση τι σήμαινε το 9%. Αν φέτος είναι πάνω από 10%, αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες καταστήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν και χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά».

«Μέσα σε 5 μήνες κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα κατακτήσαμε με πολύ μεγάλες δυσκολίες σε 5 ολόκληρα χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Νάξου και μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό.

Παράλληλα, επέμεινε για την σημασία να διατηρηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο, ένα μέτρο που στόχο είχε να άρει την αδικία ανάμεσα στον νησιώτη και τον κάτοικο της ηπειρωτικής χώρας. Ένα μέτρο που η σημερινή κυβέρνηση δεν το στηρίζει».

Ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα είχε περιοδεύσει στο κέντρο της και συνομίλησε με κατοίκους, καταστηματάρχες και εμπόρους.

Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είχαν ανοίξει μόλις τις τελευταίες ημέρες, τρεις μήνες αργότερα από ότι συνήθως και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα αφού δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η τουριστική περίοδος.

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση που είχε με φορείς και συλλόγους του νησιού ανάλυσε το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι, ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της δυσκολίας που αντιμετωπίζετε. Η πανδημία του κορονοϊού ήταν και μια οικονομική πανδημία με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία μας που στηρίζεται στις υπηρεσίες και τον τουρισμό. Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την δυνατότητα που υπήρχε μέσα από τα δημόσια Ταμεία γρήγορα και εμπροσθοβαρώς» τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν το βλέπουμε να το κάνει, δυστυχώς. Δισεκατομμύρια ακούμε και δισεκατομμύρια δεν βλέπουμε» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας