Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός στη ελληνικά νησιά: Ερωτήματα για τη διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων

Συναγερμός στη ελληνικά νησιά: Ερωτήματα για τη διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τα εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού, καθώς τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκαν νέα περιστατικά σε 4 ελληνικά νησιά

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τα εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού, καθώς τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκαν νέα περιστατικά σε 4 ελληνικά νησιά.

Τρία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Εύβοια, 5 στη Θάσο, 1 στην Κέρκυρα και 1 στη Νάξο, ενώ εντοπίστηκαν και 2 κρούσματα σε τουρίστες στην Καβάλα. Είναι εύλογο λοιπόν να προκύπτουν πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων και κυρίως με το περιστατικό με ζευγάρι στην Αιδηψό, το οποίο βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό.

Αυτό, διότι το εν λόγω ζευγάρι έφτασε στη χώρα μας με γκρουπ 80 τουριστών και προηγουμένως ενδέχεται να είχε έρθει σε επαφή με πληθώρα ατόμων, έχοντας πραγματοποιήσει, μόνο του, ταξίδι και με πλοίο, ώρες πριν επιβεβαιωθεί πως έχει κολλήσει τον ιό. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει τις τελευταίες ώρες είναι το εάν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο ή αν υπήρξε κάποια αμέλεια και εν συνεχεία κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών των δύο ανθρώπων, αλλά και όλου του υπόλοιπου γκρουπ, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους προτού σημάνει κίνδυνος.

Η εν λόγω είδηση φούντωσε και πάλι τη συζήτηση για τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία για μια ακόμα ημέρα ξεπέρασαν τα εσωτερικά. Συγκεκριμένα, σήμερα η χώρα μας ανακοίνωσε 33 νέα κρούσματα με τα 24 εξ αυτών να είναι εισαγόμενα.

Παρά τους εξαντλητικούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας, κρούσματα από το εξωτερικό έχουν περάσει στο εσωτερικό της χώρας με τουρίστες σε Θάσο και Αιδηψό να έχουν τεθεί σε καραντίνα, αφού είτε οι ίδιοι, είτε μέλη των γκρουπ τους βρέθηκαν θετικά στον φονικό ιό. Σημειώνεται, δε, ότι δυο ακόμη άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό αφότου πέρασαν το Σαββατοκύριακο στο Παγγαίο Καβάλας και επέστρεψαν στη χώρα τους.

Πιο συγκεκριμένα, σε καραντίνα στην Αιδηψό έχουν μπει περίπου 80 σέρβοι τουρίστες από το γκρουπ, ενώ μετά από πολύωρη αναζήτηση εντοπίστηκαν οι δύο οδηγοί ταξί. Στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκε ένα ακόμα κρούσμα σε μία γυναίκα, επίσης, από τη Σερβία. Ενώ στη Θάσο ένα ξενοδοχείο άδειασε για να υποδεχτεί 5 κρούσματα του φονικού ιού, σε δείγματα που είχαν ληφθεί στα σύνορα από Σέρβους και Βούλγαρους τουρίστες.

Επιπλέον, 2 ακόμα κρούσματα σε εντοπίστηκαν στην Καβάλα σε παραθεριστές του περασμένου σαββατοκύριακου, που τώρα έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους. Άλλο ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Κέρκυρα σε μία γυναίκα από τη Σερβία, ενώ θετικός βρέθηκε και ένας Έλληνας που ζει στο Λονδίνο και ήρθε στη Νάξο για διακοπές. Το επαναληπτικό τεστ που έκανε, πάντως, βγήκε αρνητικό.

Σύψας: «Αναμενόμενα τα νούμερα»

Πάντως, αναφορικά με τα εισαγόμενα κρούσματα η κατάσταση φαίνεται πως είναι ελεγχόμενη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκου Σύψα.

Μιλώντας στον ANT1, ο κ. Σύψας έκανε λόγο για φυσιολογικά νούμερα, δηλαδή αυτά που περίμεναν οι επιστήμονες μετά το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων.

«Τα νούμερα είναι αυτά που περίμενε κανείς όταν ανοίγει μία χώρα τα σύνορά της. Νομίζω ότι είμαστε σε έναν δρόμο αναμενόμενο και όχι πολύ επικίνδυνο προς το παρόν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας και τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι στα βόρεια σύνορά μας, όπου η πανδημία σαρώνει.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες να τηρούν τα μέτρα κατά της διασποράς του κοροναϊού με θρησκευτική ευλάβεια, για να μην έχουμε σημαντικά προβλήματα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Τριάντα τρία νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.622. Εκ των σημερινών κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

  • είκοσι ένα (21) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως σε εργαστήριο για έλεγχο,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Δράμας,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

Από τα συνολικά κρούσματα το 54.7% αφορά άνδρες, ενώ 892 (24.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.946 (53.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο;

Το πιο αισιόδοξο σενάριο για το εμβόλιο  κατά του κοροναϊού είναι στα τέλη του χρόνου ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι απέχουμε 12 έως 18 μήνες για να είναι ευρέως διαθέσιμο.

Ειδικότερα, ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε απόψε στον ΣΚΑΙ, ότι υπάρχουν εξελίξεις στην υπόθεση του εμβολίου κατά του κοροναϊού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικής της υγείας LSE κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η γ’ φάση των δοκιμών του εν λόγω εμβολίου σε ηλικιωμένους και σε παιδιά.

Εξήγησε ότι οι ερευνητές αναμένουν να είναι αποτελεσματικό κατά 70% με 75%, ποσοστό καλύτερο από εκείνο του εμβολίου της γρίπης.

«Το εμβόλιο δεν περιμένουμε να είναι 100% αποτελεσματικό. Αποτελεσματικό 100% είναι της πολιομυελίτιδας με την αναμνηστική του δόση, είναι 93% με 96% το εμβόλιο της ιλαράς, αυτό (του κοροναϊού) περιμένουμε ότι θα είναι περίπου 70 με 75%. Αλλά αν είναι έτσι, θα είναι πολύ καλύτερο από το εμβόλιο της γρίπης», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το εμβόλιο να καλύπτει εκείνον που το έχει κάνει προκειμένου να αποφεύγει σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19 αλλά μπορεί να μην περιορίζει τη διασπορά του ιού.

«Δηλαδή μπορεί να έχουμε το εμβόλιο και να προστατευόμαστε εμείς που το έχουμε κάνει, αλλά να συνεχίζουμε να μεταδίδουμε τη νόσο. Να περιμένουμε όμως το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ας ελπίζουμε ότι θα είναι θετικές (οι ανακοινώσεις) για να ξεκινήσει και η παραγωγή του εμβολίου τους επόμενους μήνες, ανέφερε ο καθηγητής.

Το εφιαλτικό σενάριο

Η πιο ανησυχητική εκτίμηση δημοσιεύθηκε στον Economist και σύμφωνα με αυτή, έως την άνοιξη του 2021 αναμένεται να έχουν χάσει τη ζωή τους έως και 3,7 εκατ. άνθρωποι.

Καταγράφοντας την έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο Economist αναφέρει στο άρθρο του:

«Ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα. Δεν ξεπέρασε ποτέ το πρώτο κύμα. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τον κοροναϊό και κρούσματα καταγράφονται σε κάθε περιοχή του πλανήτη. Για κάθε χώρα όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, που δείχνουν ότι μπορούν να περιορίσουν την πανδημία, υπάρχουν άλλες στη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ασία όπου η πανδημία μαίνεται».

Ο Economist επισημαίνει ότι «σε περιοχές, όπως οι ΗΠΑ, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος». Σημειώνει ότι η Αφρική βρίσκεται στην πρώτη φάση της πανδημίας και η Ευρώπη σε μια ενδιάμεση κατάσταση, τα χειρότερα όμως έρχονται.

Βασιζόμενη σε ερευνητικά δεδομένα από 84 χώρες, μια ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε δηλωμένο κρούσμα υπάρχουν 12 που δεν καταγράφονται και πως σε κάθε δυο θανάτους από κοροναϊό αντιστοιχεί ένας θάνατος που λαθεμένα αποδίδεται σε άλλα αίτια.»

Οι ερευνητές από τη Μασαχουσέτη αναφέρουν ότι «χωρίς κάποια ιατρική πρόοδο, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων θα ανέλθει στα 200 με 600 εκατομμύρια μέχρι την άνοιξη του 2021.

»Σε αυτό το σημείο, θα έχουν χάσει τη ζωή τους 1,4 έως 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Ακόμα και τότε, όμως, πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι ευάλωτο στη μόλυνση και ακόμα περισσότεροι αν η ανοσία αποδειχθεί παροδική.»

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024