Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το «ταμείο» του Μητσοτάκη για τον ένα χρόνο της ΝΔ στην εξουσία - Τα επόμενα βήματα

Το «ταμείο» του Μητσοτάκη για τον ένα χρόνο της ΝΔ στην εξουσία – Τα επόμενα βήματα

Στο πολιτικό κεφάλαιο που έχτισε στις δύο μεγάλες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει –προσφυγικό (Έβρος) και κοροναϊό- επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνέχεια και στρέφει το βλέμμα του προς την οικονομία. Το πολιτικό μήνυμα για το σχέδιο ανάκαμψης και η εφεδρεία του ΚΙΝΑΛ

Στο πολιτικό κεφάλαιο που έχτισε στις δύο μεγάλες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει –προσφυγικό (Έβρος) και κοροναϊό- επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνέχεια και στρέφει το βλέμμα του προς την οικονομία.

Όχι πρόωρες εκλογές – η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση

Η συμπλήρωση του ενός χρόνου από την διακυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει τον πρωθυπουργό κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού, ωστόσο ο ίδιος διαμηνύει πως δεν σκοπεύει να πάει σε πρόωρες εκλογές.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός στέλνοντας το μήνυμα πως θα αξιοποιήσει αυτό το πολιτικό κεφάλαιο για να προχωρήσει την πολιτική του με βασική προτεραιότητα την ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης και τη συγκράτηση της ανεργίας.

Στο εξής, «η προσοχή μου είναι εστιασμένη στα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η απορρόφηση των μεγάλων κραδασμών από της οικονομικής κρίσης και η επιτάχυνση, με την αίσθηση του κατεπείγοντος του πλαισίου αλλαγών.

«Θα υποστηρίξουμε ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, για να αλλάξουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα» είπε μιλώντας στον Σκάι, προσθέτοντας με νόημα πως η κυβέρνηση θα κριθεί και από την ικανότητα της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Παραδέχτηκε πάντως ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση απέδειξε ότι το κράτος σκύβει πάνω από τους εργαζόμενους.

«Υποστηρίξαμε την οικονομία με ένα συνολικό πακέτο 24 δις. Θα υποστηρίξουμε την οικονομία μέχρι να έλθουν τα νέα χρήματα από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ» είπε ο πρωθυπουργός.

Προτεραιότητα η οικονομία

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε αρκετά για το Ταμείο Ανάκαμψης ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Μάλιστα στην προτροπή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου να αναζητήσει πεδίο συνεννόησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της χώρας ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου έως τις 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο και του πορίσματος της επιτροπής Πισσαρίδη λέγοντας ότι θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του μεγάρου Μαξίμου η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρό κοινωνικό έρεισμα και πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία για να προωθήσει την «μεταρρυθμιστική της ατζέντα».

Η εθνική αυτοπεποίθηση

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον απολογισμό που έκανε στάθηκε στο γεγονός ότι εν μέσω δύο μεγάλων κρίσεων, στις σχέσεις με την Τουρκία με αιχμή το προσφυγικό και αυτήν της πανδημίας, υποστήριξε ότι «μέσα σε ένα χρόνο έγιναν όσα δεν έχουν προχωρήσει σε δεκαετίες» αναφερόμενος στα περίπου 85 νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και τη φορολογία μέχρι την καθημερινότητα των πολιτών και τις επενδύσεις.

Μάλιστα στο μήνυμά του προς τους πολίτες μέσω του επετειακού βίντεο που ανάρτησε στα social media ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ανάκτηση της «εθνικής αυτοπεποίθησης» ως «το μεγαλύτερο κέρδος για την πατρίδα μας» που του επιτρέπει να συνεχίσει για την αντιμετώπιση των επόμενων προκλήσεων, βασικότερη εκ των οποίων είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας μετά το lockdown.

Σύγκλιση με ΚΙΝΑΛ

Την ίδια ώρα φαίνεται πως η συμπλήρωση του ενός χρόνου από την διακυβέρνηση της χώρας βρίσκει τη ΝΔ να εξομαλύνει κατά κάποιο τρόπο τις σχέσεις της με το ΚΙΝΑΛ.

Η σχέση των δύο κομμάτων τον τελευταίο χρόνο έχει περάσει από 40 κύματα. Ωστόσο παρά τη κριτική της Φώφης Γεννηματά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός είναι ότι σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση που βαλλόταν από τα κόμματα της Αριστεράς για επαναφορά χουντικών διατάξεων στον περιορισμό ως και την απαγόρευση διαδηλώσεων, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σπεύδει να δηλώσει πως το κόμμα της αλλάζει πλεύση και θα στηρίξει το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγήθηκε αυτής της προσέγγισης με τις επιθέσεις φιλίας αλλά και κριτικής προς τη Φώφη Γεννηματά την περασμένη Παρασκευή καλώντας την να στηρίξει ένα «εμβληματικό νομοσχέδιο».

Υπ’ αυτή την έννοια ο ένας χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ «αποκαθιστά» τις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στο πολιτικό σύστημα κατά την τετραετία 2015-2019 γεγονός που ενισχύει το προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι των αντιπάλων του, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας τελούν υπό τη σκιά των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων για τη λειτουργία παρακράτους εκείνη την περίοδο.

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024