Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το σχέδιο Τζόνσον για την ανάκαμψη της Βρετανίας : «Θα χτίσουμε, θα χτίσουμε, θα χτίσουμε»

Το σχέδιο Τζόνσον για την ανάκαμψη της Βρετανίας : «Θα χτίσουμε, θα χτίσουμε, θα χτίσουμε»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζει σήμερα το σχέδιό του για την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από το πλήγμα του κοροναϊού.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει σήμερα σε ομιλία του το σχέδιό του για την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία του κοροναϊού, υποσχόμενος επιτάχυνση επενδύσεων ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών σε υποδομές.

Επανεκκινεί σταδιακά

Η Βρετανία έκλεισε το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής της δραστηριότητας για σχεδόν τρεις μήνες εν μέσω απειλής η Covid-19 να τεθεί εκ ελέγχου, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δανειστεί δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες για να κρατήσει στη ζωή επιχειρήσεις και να περιορίσει τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Σήμερα, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα επανεκκινεί σταδιακά, ο Τζόνσον προσπαθεί να αφήσει πίσω τις επικρίσεις για τον κυβερνητικό χειρισμό της πανδημίας, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την αποκατάσταση της οικονομικής ζημίας και την αναμόρφωση της χώρας.

«Αυτή είναι μια κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί απολύτως όχι μόνο να νικήσει τον κοροναϊό, αλλά να χρησιμοποιήσει αυτήν την κρίση για να αντιμετωπίσει επιτέλους τις μεγάλες άλυτες προκλήσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών αυτής της χώρας», θα πει ο Τζόνσον στην ομιλία του.

Θα κάνει συγκρίσεις μεταξύ της φιλοδοξίας του και του προγράμματος «New Deal» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ν. Ρούσβελτ της δεκαετίας του 1930, το οποίο περιελάμβανε σειρά δημοσίων έργων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακάμψουν από τη Μεγάλη Υφεση.

«Επανάσταση στις υποδομές»

Ωστόσο, η πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας δείχνει ότι οι δαπάνες για υποδομές είναι δύσκολο να υλοποιηθούν.

Το έργο για νέα γραμμή μετρό στο κεντρικό Λονδίνο είναι εκτός προϋπολογισμού και έχει καθυστερήσει, όπως και η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας σύνδεσης βορρά-νότου, και μετά από δεκαετίες συζητήσεων για την επέκταση του αεροδρομίου Χίθροου στο Λονδίνο, το έργο παραμένει σε τέλμα εξαιτίας προσφυγών.

Στην ομιλία του ο βρετανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ότι 5 δισεκατομμύρια λίρες επενδύσεων σε νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους και άλλα έργα θα επιταχυνθούν για τη στήριξη θέσεων εργασίας και για να πυροδοτηθεί «επανάσταση στις υποδομές».

Δεν είναι σαφές αν θα δεσμευτούν επιπλέον χρήματα, με τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευτεί να μην επαναλάβει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων των Συντηρητικών που απάντησαν στην οικονομική κρίση 2007-2009 περικόπτοντας δαπάνες για δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να δώσουν προτεραιότητα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και τη μείωση του χρέους.

«Ανοικοδομήστε καλύτερα»

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2019 με μεγάλη διαφορά, πριν το πλήγμα της πανδημίας, με τη δέσμευση να αντιμετωπίσει τις ανισότητες σε ολόκληρη τη Βρετανία και να δαπανήσει περισσότερα για την υγεία, την εκπαίδευση και την αστυνόμευση, δοκιμάζοντας τα όρια της φήμης του κόμματός του για δημοσιονομική σύνεση.

Παρά την κρίση που, όπως εκτιμάται, εκτοξεύει το άνοιγμα στα 300 δισ. λίρες για οποιαδήποτε δημοσιονομικά σχέδια είχε, ο Τζόνσον επιθυμεί να δείξει ότι δεν υπαναχωρεί.

«Θα χτίσουμε, θα χτίσουμε, θα χτίσουμε», θα πει σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Ανοικοδομήστε καλύτερα, ανοικοδομήστε πιο οικολογικά, ανοικοδομήστε πιο γρήγορα και κάντε το με τον ρυθμό που απαιτεί αυτή η στιγμή» σημειώνεται στην ομιλία του.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024